Angajatorii isi protejeaza salariatii expusi la temperaturi extreme | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Angajatorii isi protejeaza salariatii expusi la temperaturi extreme

Majoritatea angajatorilor ai caror salariati sint expusi temperaturilor extreme au aplicat masurile prevazute de Ordonanta de Urgenta 99/2000. Aceasta este concluzia inspectorilor de munca braileni care au verificat, in aceste zile, mai multi agenti economici care isi desfasoara activitatea in Braila. De altfel, Alexandru Munteanu, inspector sef adjunct pe probleme de Sanatate si Securitate in Munca (SSM) al ITM Braila, a explicat ca in cursul zilei de luni, 23 ianuarie, in cadrul controalelor demarate, date fiind conditiile meteo, au fost verificate 24 de unitati din diferite domenii de activitate: constructii, agricultura, protectie si paza, constructii si reparatii nave, transport si distributie gaze naturale, salubritate si confectii textile. "Nu au fost probleme deosebite depistate cu ocazia acestor verificari. Angajatorii la care inspectorii nostri au efectuat verificari respectau obligatiile ce le revin prin prisma prevederilor OUG nr. 99/2000 privind masurile ce trebuie aplicate In perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor Incadrate In munca, in sensul ca ofereau ceai si perioade de pauze in locuri special amenajate salariatilor expusi, sau daca nu au avut aceasta posibilitate, au modificat programul de lucru", ne-a declarat sursa citata. Ca exemplu, Munteanu a dat cazul "Aker Braila" SA, precum si a contractorilor de pe platforma santierului naval brailean, unitati care si-au modificat programul de lucru sau in unele cazuri incetasera activitatea. De altfel, liderul organizatiei sindicale din cadrul "Aker Braila", Alexandru Gurgu, a explicat ca sindicatul si angajatorul au incheiat un protocol care permite modificarea programului de lucru in contextul respectarii prevederilor actului normativ mentionat anterior. "Prima varianta la dispozitia salariatilor expusi temperaturilor extreme prin prisma locatiei si a activitatii desfasurate este cea de a lua citeva zile de concediu de odihna, cu mentiunea ca angajatorul nu a impus nimanui aceasta varianta. Apoi, de la caz la caz, in functie de sectorul de activitate, se opereaza decalaje sau aminari in programul de lucru. Speram ca frigul sa treaca mai repede, astfel incit sa se revina la programul normal de lucru", ne-a declarat sursa citata.
De asemenea, inspectorul sef adjunct Munteanu a mai dat exemplu societatea "Athena",care executa lucrarile la proiectul de extindere a sistemului de canalizare in municipiu si care a preferat sa sisteze temporar activitatea, a societatii "Concivia", "Cerealcom", "Braicata", precum si unitati de paza si protectie care distribuie ceai fierbinte salariatilor, sau a "Transgaz", "Distrigaz" sau "RER", care au redus activitatea si asigura pauze de refacere salariatilor expusi la temperaturi extreme.
Reamintim ca, asa cum prevede OUG nr. 99/2000, la temperaturi exterioare ale aerului sub -20 grade Celsius, angajatorii trebuie sa distribuie salariatilor ceai fierbinte, sa le acorde pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare si sa asigure echipamentul individual de protectie. De asemenea, pentru prevenirea unor Imbolnaviri determinate de munca In conditii de temperaturi extreme, angajatorii sint obligati sa asigure efectuarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi scazute, in caz de accident sa asigure primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate. In cazul in care are angajati care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme, angajatorul are obligatia de a trece, dupa posibilitati, In alte locuri de munca sau sa reduca programul de munca pentru aceste persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro