Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ancheta in cazul copiilor cu handicap mental

Pentru prima data de la declansarea scandalului privind copiii cu dizabilitati psihice si din Braila, o organizatie din Romania recunoaste, solicitind Guvernului o ancheta, ca in vremea in care Mental Disability Rights International (MDRI) din Washington DC a descins la Braila, in vara lui 2005, 46 de copii cu handicap mental sever erau plasati in conditii improprii ca pacienti in Sectia de Neuropsihiatrie Infantila (SNI) a Spitalului din Braila.
Pentru edificarea acestei situatii, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO) a solicitat Guvernului Romaniei sa dispuna investigarea conditiilor in care, sub auspiciile a doua autoritati competente - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Ministerul Sanatatii - a putut fi tolerata situatia inumana in care erau tratati copiii cu handicap mental sever la SNI. Practic, OADO cere Guvernului sa gaseasca vinovati, recunoscind, totodata, dupa un raid prin locatiile in care se afla acum copiii, ca situatia s-a schimbat semnificativ.

"Aspectele cu adevarat revoltatoare constatate de echipa MDRI in iunie 2005 nu mai sint de actualitate"

Ca urmare a vizitei la Braila, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO) a formulat un raport complet privind situatia protectiei copiilor cu handicap mental, copii a caror situatie de la momentul iunie 2005, cind erau la SNI, a fost prezentata in cotidianul american "New York Times", pe baza raportului intocmit de MDRI. Articolul din presa americana, intitulat "Suferinte ascunse: Izolarea si abuzul la care sint supusi nou-nascutii si copiii cu dizabilitati din Romania", reflecta faptul ca 46 de copii din Braila erau "plasati in conditii improprii ca pacienti in SNI".
Cu prilejul vizitei lor la Braila, din 12 mai a.c., comisarii OADO, coordonati chiar de presedintele organizatiei, Florentin Scaletchi, au avut discutii cu autoritatile, dupa care au descins in locatiile in care se afla acum copiii, avind intilniri cu bunicile voluntare "HUG", care au in ingrijire micutii cu handicap care, pina in noiembrie 2005, fusesera internati la Neuropsihiatrie.
Cladirea vizitata de MDRI este, in prezent, dezafectata, in vederea renovarii: "Constatarile de pe teren si discutiile avute de membrii OADO cu personalul de conducere din institutiile si asezamintele vizitate au scos in evidenta ca masura adoptata in luna noiembrie 2005 - in baza Ordinului nr. 1292/21.11.2005 al ministrului Sanatatii - de transferare a celor 46 de copii cu handicap mental sever, plasati in conditii improprii ca pacienti in Sectia de Neuropsihiatrie Infantila a Spitalului din Braila - unde au fost vizitati de echipa MDRI, care a intocmit si difuzat raportul - a dat rezultate exceptionale care a schimbat fundamental starea fizica a copiilor, cu efecte pozitive si asupra starii psihice".
OADO spune, in raportul sau, ca micutii arata bine si se vede ca sint sistematic hraniti si ingrijiti, insa: "Sugeram Guvernului Romaniei sa dispuna investigarea conditiilor in care sub auspiciile a doua autoritati a putut fi tolerata situatia inumana in care erau tratati copiii cu handicap mental sever de la SNI a Spitalului din Braila, sesizata de MDRI". OADO sustine ca va supune atentiei Parlamentului si autoritatilor executive competente greutatile intimpinate in Braila, in ceea ce priveste rezolvarea problemelor copiilor institutionalizati ca urmare a implicarii mai mult simbolice sau chiar a neimplicarii primariilor in aceste probleme, precum si necesitatea gasirii si asigurarii unor resurse financiare suplimentare care sa acopere cheltuielile mari necesare ingrijirii copiilor cu handicap mental sever, inclusiv prin indrumare in atragerea de fonduri europene si a asistentei din partea organizatiilor umanitare internationale specializate, cum sint FULDA si HUG.
OADO condamna MDRI fiindca a mediatizat un raport din iunie 2005, desi "cunostea ca situatia nu mai corespundea realitatii actuale", insa cere sa fie cercetate persoanele de la Spitalul de Pshiatrie care au refuzat accesul activistilor HUG - dupa vizita MDRI - la pacientii copii de la SNI: "Sa se verifice si sa se faca public daca au mai fost sau mai sint asemenea situatii in alte judete si sa se ia masuri legale impotriva celor raspunzatori".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii