Mergi la conţinutul principal

Amenzi năucitoare împotriva nesimţirii

O propunere legislativă adoptată tacit de Senatul României, la începutul acestei săptămâni, prevede aplicarea unor sancţiuni cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei cetăţenilor care aruncă resturi menajere, obiecte sau lichide pe ferestrele apartamentelor, dar şi şoferilor care aruncă la întâmplare gunoaie sau mucuri de ţigară din maşini. "Viaţa la bloc, la comun cu alţi oameni cu apucături şi tabieturi diferite, a obişnuit pe unii să îşi imagineze că spaţiile din faţa şi spatele blocului sunt ale nimănui sau ale statului, un loc în care poţi să arunci ce-ţi prisoseşte în casă, fără a-l duce la locul de depozitare a gunoiului. Dacă locuinţa fiecărui cetăţean începe şi se finalizează la uşă, înseamnă că terenul şi pomul din faţa ferestrei sunt ale nimănui, aşa că nu are cine să se supere dacă sunt acoperite de obiecte, resturi menajere etc. Aruncatul pe fereastra apartamentelor şi din autovehicule a gunoaielor poate deveni costisitor dacă se legiferează amenzile. În alte ţări, amenzile pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise sunt usturătoare şi, cel mai important, se aplică, încât oamenii respectă legea mai mult de frica amenzilor, iar de aruncat gunoi pe ferestre sau din autovehicule nici nu se pune probleme", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Potrivit site-ului "Hotnews", Senatul a adoptat propunerea, în ciuda faptului că membrii Comisiei Senatoriale pentru Administraţie Publică şi Organizarea Teritoriului au considerat că documentul ar trebui respins, deoarece autorităţile locale ar trebui să stabilească aceste amenzi, pentru a nu se aduce atingere principiului autonomiei locale. În replică, iniţiatorii legii susţin că, deşi consiliile locale trebuie să ia măsurile necesare pentru a se preveni aruncarea gunoaielor, practica a arătat că hotărârile acestora nu produc efecte juridice. Propunerea legislativă va putea fi aplicată doar dacă trece şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional.
La Brăila, este în vigoare Hotărârea Consiliului Local Municipal nr. 5 din 2003, care sancţionează cu amenzi de până la 500 lei aruncarea de deşeuri pe domeniul public. Chiar dacă nu face referire în mod expres la deşeurile aruncate de la fereastra apartamentelor sau din maşini, aceasta ar putea fi aplicată şi pentru astfel de situaţii.
În general, Poliţia Locală Brăila aplică zeci de sancţiuni pe săptămână, pentru depozitarea de gunoaie pe domeniul public, însă fenomenul este departe de a putea fi ţinut sub control. Pe parcursul săptâmânii trecute, au fost amendate 24 de persoane, pe raza municipiului Brăila, valoarea însumată a sancţiunilor ridicându-se la 6.350 lei. Nicio amendă nu i-a vizat pe cei care îşi aruncă gunoiul pe fereastră. Cei prinşi în flagrant de poliţiştii locali fie descărcau deşeuri din căruţe, pe terenuri virane de la marginea municipiului, fie deşertau câte o găleată sau câte un sac cu gunoi pe la vreun colţ de stradă din oraş.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro