Primăria încearcă, astăzi, să treacă prin Consiliul Local Municipal o hotărâre în baza căreia să poată începe demersurile de a transfera o suprafaţă generoasă de teren, situată pe faleza Dunării, din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Brăila. Scopul declarat al acestei manevre este posibilitatea de a extinde amenajarea falezei ca zonă de promenadă şi de a realiza obiective socio-economice generatoare de venituri la bugetul local. Ciudat în toată această chestiune este faptul că pe o porţiune din terenul în cauză există deja un obiectiv economic privat, care până în momentul de faţă a plătit redevenţe către Primărie, deşi terenul era al statului şi nu al municipalităţii. În plus, întâmplarea face ca o firmă deţinută de rudele unui consilier local să încerce de mai mult timp să facă o investiţie în zona respectivă. Până în prezent, tentativele firmei respective au eşuat din cauza lipsei unor autorizaţii importante. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile dacă acest transfer de proprietate va avea loc.
La punctul 20 de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Municipal se află un proiect de hotărâre privind "solicitarea de trecere din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Brăila a suprafeţei de teren 16.222 mp aflată în administrarea Serviciului de Transport Public Local de Călători şi Administrare Portuară Brăila, situată pe Faleza Dunării, între prelungirea Str. Griviţei şi trecerea bac a IAS-IMB".
În proiectul de hotărâre sunt enumerate trei motive pentru care ar trebui să se facă acest transfer: "Realizarea unei continuităţi a proprietăţii pe întreaga Faleză a Dunării; amenajarea şi viabilizarea acestei zone, în vederea prelungirii falezei de promenadă (agrement); în această zonă, Primăria Municipiului Brăila va realiza obiective socio-economice ce se vor constitui în surse de venit la bugetul local". "Ţinând cont de faptul că istoria multiseculară a municipiului Brăila, precum şi dezvoltarea sa socială şi economică a fost indisolubil legată de Dunăre, considerăm că este oportună trecerea acestei suprafeţe din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Brăila", se mai arată în expunerea de motive întocmită de reprezentanţii Primăriei.
În argumentele de mai sus nu se regăseşte, însă, şi faptul că pe o porţiune din terenul în cauză există deja un obiectiv economic privat. Este vorba despre clubul "RaAy", al omului de afaceri iranian Rozbeh Madadi. Acesta a fost construit în baza unei autorizaţii primite de la Primăria Brăila în 2007, deşi, la vremea respectivă, terenul nu aparţinea municipalităţii, ci statului român, din moment ce abia acum se încearcă transferul de proprietate. În acest context, se pune întrebarea cum s-a primit această autorizaţie şi cui a plătit Madadi redevenţe. Fostul primar Constantin Cibu ne-a declarat că, din câte îşi aminteşte, terenul a fost concesionat legal, fără a ne lămuri, însă, exact cum au stat lucrurile "Bineînţeles, concesionarea s-a făcut conform tuturor documentelor legale, iar Primăria a încasat, cu siguranţă, o anumită sumă pentru concesionarea terenului", ne-a spus Constantin Cibu. Fost primar al Brăilei, în legislatura 2004 - 2008, şi actual senator UNPR, Cibu nu se sfieşte să avanseze o ipoteză mai puţin ortodoxă: "Acum, dacă vrea să îl treacă din domeniul public în domeniul privat înseamnă că se pregăteşte cât de curând o vânzare-cumpărare. Scopul ăsta este, de a trece din domeniul public în domeniul privat pentru a da posibilitatea Primăriei de a vinde terenul respectiv. Odată ce concesionezi un teren, automat încasezi o chirie pe el. Nu mi se pare absolut normală şi curată toată treaba, dar e legal, e posibil să facă tot acest lucru legal". Este de remarcat, totuşi, că deocamdată nu se vorbeşte, cel puţin oficial, despre o trecere din domeniul public în domeniul privat, ci doar din domeniul public al statului în domeniul public al municipalităţii.
Întrebat despre acest aspect, actualul primar, Aurel Simionescu, ne-a declarat că suprafaţa de 16.222 metri pătraţi a fost transferată, în ultimul deceniu, de mai multe ori din proprietatea statului în proprietatea municipiului şi viceversa. "Din câte ştiu eu, a trecut de la stat la municipiu în 2002, apoi, prin 2005 - 2006, a ajuns înapoi la stat. În 2007, Primăria Brăila a primit acceptul Ministerului Transportului să concesioneze terenul pe care s-a construit clubul «RaAy» şi să primească redevenţă pentru această concesiune", ne-a declarat Simionescu. Cotidianul nostru a încercat să obţină un punct de vedere şi de la afaceristul iranian Rouzbeh Madadi. Am fi vrut să aflăm dacă acesta consideră că transferul de proprietate, de la stat la municipalitate, va afecta într-un fel activitatea economică a clubului «RaAy». Reacţia lui Madadi a fost, însă, cel puţin ciudată, dacă nu de-a dreptul dubioasă, de parcă ar fi avut ceva de ascuns. "Nu îmi place să vorbesc cu javra asta de ziar", a spus iranianul, punând punct convorbirii.
Interese private
Primarul Aurel Simionescu afirmă că motivul principal pentru care Primăria doreşte să se facă acest transfer din domeniul public al statului în cel al municipalităţii este posibilitatea de extindere a zonei de promenadă a falezei şi de amenajare a malului în aşa fel încât să nu mai existe pericol de inundaţii de fiecare dată când debitul Dunării creşte.
De amenajarea malului ar vrea să se ocupe, în scop privat, însă, şi firma "Range Trans", care intenţionează de ceva vreme să realizeze un cheu pentru nave fluviale, pe porţiunea de mal cuprinsă între kilometrul 172 ^ 600 şi km 172 ^ 910. Lucrările au fost stopate în primăvara acestui an, după ce Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila a respins definitiv acordul de mediu pentru acest obiectiv. După cum v-am informat la vremea respectivă, APM a luat această decizie deoarece "Range Trans" începuse lucrările înainte de a efectua un studiu de impact asupra mediului şi a demara procedurile pentru obţinerea acordului de mediu. În atari condiţii, şantierul nu mai poate fi redeschis decât dacă firma în cauză dă APM în judecată, contestând decizia de respingere a acordului de mediu. Dumitru Bâja, purtătorul de cuvânt al APM Brăila, ne-a declarat, ieri, că până în prezent firma "Range Trans" nu a făcut nicio contestaţie, deci lucrurile au rămas în acelaşi stadiu ca în primăvară. Trebuie precizat faptul că, anul trecut, "Range Trans" a primit o sancţiune de 40.000 lei (400 milioane de lei vechi) de la Apele Române, tot din cauza faptului că a demarat lucrările pe respectivul şantier fără a avea toate autorizaţiile necesare.
După cum reiese din datele oferite de Registrul Comerţului, administrator unic al "Range Trans" este Ernestina-Natalia Costin, rudă a consilierului local Sorin Costin, care, împreună cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, controlează operatorul portuar brăilean "Hercules" SA. O altă rudă a consilierului, Mădălin Alexandru Costin, este adminstrator al firmei "Madystour", care a amenajat recent un port turistic pe malul Dunării, vizavi de clubul "RaAy", tot în zona ce urmează să facă obiectul transferului din domeniul public al statului în domeniul public al municipalităţii.
Există voci în Consiliul Local Municipal care afirmă că se vor opune categoric, în cazul în care transferul de proprietate nu se va face în beneficiul municipalităţii, ci strict pentru interesul unor potentaţi locali. Dan Păun, proaspăt consilier din partea Uniunii Ecologiste din România, ne-a declarat că, la prima vedere, intenţia Primăriei de a prelua terenul în cauză este benefică. "Din câte am observat eu pe argumentaţia ce stă la baza acestei intenţii, se doreşte preluarea acestui teren pentru a se putea extinde amenajarea falezei. Asta înseamnă crearea de noi spaţii verzi care să contribuie la recreerea brăilenilor. Dacă, însă, voi constata că transferul urmăreşte de fapt alte scopuri ascunse, care să servească doar interesele unora, mă voi opune categoric, cu pârghiile ce-mi stau la dispoziţie ca membru al CLM", ne-a declarat ecologistul Dan Păun.
Dacă punctul 20 de pe ordinea de zi este votat în şedinţa de astăzi a CLM, Primăria va putea începe, la Guvernul României, procedurile de transfer al terenului în cauză.