Intr-un cadru oficial, ieri, la sediul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale a fost incheiat proiectul Phare "Ateliere de revitalizare a textilelor traditionale", in urma caruia au fost recalificate 60 de persoane somere, din care 12 persoane sint angajate sa realizeze obiecte traditionale. "Ne aflam la un an de cind am inceput sa amenajam acest subsol care arata groaznic. Eu nu am crezut ca va iesi ceva din aceasta incapere, dar daruirea oamenilor care au lucrat la acest proiect au facut ca dumneavoastra sa puteti invata aici o meserie veche si uitata. Consider ca momentul de azi este un nou inceput", a spus vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu. La eveniment a participat si viceprimarul Daniela Vasioiu. "Sint multumita ca un proiect a adus beneficii concrete orasului, dar si pentru ca arta populara a locurilor noastre are, incepind de astazi, sansa sa fie cunoscuta. Sper ca aceasta arta sa renasca si cu turismul cultural. Salut aceasta intentie a Centrului de Creatie si am si o propunere, de a forma un grup local de sprijin pentru a aduce aceasta initiativa in zona sustenabilitatii. Puteti sa contati pe sprijinul meu neconditionat", a spus viceprimarul Daniela Vasioiu.
Directorul Centrului de Creatie, Maria Puscaciu, a multumit tuturor partenerilor sai, Consiliului judetean, fara al carui sprijin material si moral nu se putea realiza proiectul, Fundatiei pentru Mestesuguri Bucuresti, a carui experienta foarte bogata a contribuit la reusita proiectului, dar si echipei de implementare, a carui indrazneala si rezistenta la efort a facut posibila punerea in practica a ideilor.
"Proiectul Phare va fi sustinut in continuare pentru ca am reusit sa ne indeplinim promisiunile din urma cu un an de zile: 7 tineri din grupul tinta au fost autorizati ca persoane fizice si vor dezvolta activitate artizanala, alti 12 tineri sint angajati, acum fiind la locurile lor de munca, iar 22 de tineri au primit pentru prima data in Romania certificat de calificare profesionala in meseria de tesator. Consider ca acesta nu este un final, este un inceput pentru arta noastra traditionala", a spus directorul Maria Puscaciu. In final au fost inminate diplomele cursantilor prezenti.