Mergi la conţinutul principal

Alegerile ideale nu există

Ar fi fost ideal ca alegerile locale să fi avut loc în două tururi de scrutin. Am fi avut nu doar alegeri cu adevărat democratice, dar rezultatele acestora ar fi fost chiar reprezentative. Aleşii locali n-ar mai pune mâna pe funcţiile atât de dorite cu doar 20-25% din voturi. N-ar mai ajunge atâţia în fotoliile de primar doar cu şpăgi electorale. Ar fi fost nişte alegeri normale, cu câştigători care ar fi obţinut măcar 50% plus 1 din numărul total de voturi. Dar Parlamentul României, controlat de PSD şi ajutat de ALDE şi Pro România, nu a fost de acord cu alegeri locale în două tururi. Asta se întâmpla în februarie 2020, după ce Guvernul Orban 1 îşi asumase răspunderea pe un proiect de lege care prevedea fix asta: alegeri locale în două tururi. PSD a depus moţiune de cenzură împotiva Guvernului, care a fost adoptată, astfel că atunci au picat atât legea alegerilor în două tururi, cât şi Guvernul.

Ar fi fost ideal ca alagerile locale, dacă tot au loc într-un singur tur, să se desfăşoare măcar de-a lungul a două zile de weekend, sâmbătă şi duminică. Tocmai pentru că sunt vremuri speciale, ar fi fost ideal să se evite eventuale aglomeraţii, dar şi să li se permită cât mai multor oameni să voteze. Şi asta pentru că procedura de vot e mai greoaie acum, pe fondul măsurilor anti-Covid, iar mulţi probabil vor evita să mai voteze, dacă se formează cozi la secţiile de vot. Dar Parlamentul României, controlat de PSD, nu a fost de acord cu asta, deşi a existat un amendament în acest sens. S-a considerat că o zi de vot este suficientă. Asta se întâmpla la începutul lunii iulie.

Şi tot Parlamentul controlat de PSD a decis atunci ca alegerile locale să aibă loc pe 27 septembrie, deşi acum există destule voci, inclusiv prin Parlament, care spun că ar trebui că Guvernul să le amâne. De ce să amâne Guvernul nişte alegeri fixate de Parlament?

Ar fi fost ideal ca şi la Brăila – cum s-a mai întâmplat prin alte oraşe – dreapta politică să fi avut câte un candidat comun la Primărie şi Consiliul Judeţean, mai ales într-un judeţ „roşu” că acesta. Nu e cazul, orgoliile fiind mai mari decât logica.

În tot acest context, ar fi ideal măcar ca, la Brăila, să fie prezenţi la urne cât mai mulţi alegători, ceea ce ar trebui să-şi dorească inclusiv principalii candidaţi. Nu de alta, dar dacă tot e să fii (re)ales, măcar să ai cât de cât o legitimitate morală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro