Alba-neagra cu învăţămânul românesc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Alba-neagra cu învăţămânul românesc

După ce sistemul de învăţământ a scăpat de nişte miniştri penibili, semianalfabeţi şi  agramaţi, gen “pamblică”, “plancartă” sau “genunche”, am crezut că revenirea Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educaţiei va aduce o doză de oxigen limbii române şi învăţământului românesc în mod special. Credeam că porecla de “Abramburica” a rămas undeva în urmă, în ceaţa mandatelor precedente şi că, în sfârşit, învăţământul românesc va intra pe un făgaş de normalitate. Dar... nu a fost să fie aşa. Aflată pentru a patra oară la cârma Ministerului Educaţiei, Ecaterina Andronescu propune, din nou, schimbări majore în sistem. Mai exact,  vrea o nouă reformă în învăţământ: vrea patru tipuri de Bacalaureat, iar examenul să fie unul diferenţiat, vrea modificarea clasei pregătitoare, care să devină clasa I, vrea ca învăţământul primar să cuprindă clasele I-VI, cel gimnazial VII-IX, iar cel liceal X-XIII, vrea modificări la evaluările naţionale, vrea ca învăţătorii de la clasele primare să fie completaţi de profesori de la clasa a IV-a până la clasa a VI-a, vrea modificări peste modificări sau....o “abrambureală” totală în învăţământul românesc.

Într-o ţară în care abandonul şcolar este în creştere de la an la an, într-o ţară în care unităţile de învăţământ sunt lăsate de izbelişte, astfel încât plafoanele claselor se prăbuşesc peste copii, sau, unde diplomele universitare se dau pe bandă rulantă, îngroşând astfel rândurile analfabeţilor cu diplome, şefa de la Educaţie vrea Bacalaureat A1 - pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe, Bacalaureat A2 - pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste, Bacalaureat T - tehnologic şi Bacalaureat V -pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale.

“După ce s-a încheiat evaluarea prin examenul de Bacalaureat, elevii au dreptul spre studii universitare, oarecum, pre-condiţionate. Adică, cel care are un Bacalaureat vocaţional, se duce să facă studii universitare vocaţionale: Muzică, Sport. Cei care au ales formula pe care altădată o numeam învăţământ real pot opta pentru studii universitare socio-umaniste, Ştiinţe sau Ştiinţe aplicate”, a precizat ministrul Educaţiei, care vrea modificări şi în ceea ce priveşte materiile care se vor da la BAC-ul diferenţiat. Astfel, la BAC A1 - pentru profilul Ştiinţe, obiectele sunt: Limba Română, Limba străină, Matematică, Fizică/Chimie/Biologie şi proba de creativitate şi aptitudini. Materiile pentru BAC A2 - pentru studiile socio-umaniste cuprind: Limba Română, Limba străină, Istorie/Filosofie/Logică şi proba de creativitate şi aptitudini. Materiile pentru BAC V - pentru studiile vocaţionale  sunt: Limba Română, Limba străină, probă specifică şi probă de creativitate şi aptitudini, iar materiile pentru BAC T - profesional sunt: Limba română, Limba străină şi Ştiinţe. Asta da “abrambureală”. În plus, un absolvent de studii liceale socio-umaniste nu are voie să meargă la facultăţi cu profil tehnic.

Şi, nu în ultimul rând, examenul la Geografie a dispărut din peisaj. Dar, ce nevoie mai avem de Geografie? Noi, cei care am trecut examene dure, la secţiile de real sau de uman la liceele din secolul trecut, nu am uitat cum arăta harta economică a României, cu fabricile, uzinele sau combinatele din fiecare judeţ. Nu am uitat nici harta fizică, agăţată pe peretele clasei, din care ne zâmbeau Carpaţii împăduriţi... Dar despre ce păduri vorbim?

În opinia mea, noua reformă din învăţământ este croită după chipul şi asemănarea “abramburelii” din sistem şi nu reprezintă altceva decât un joc de alba-neagra pe tarlaua Educaţiei. Un nou experiment făcut de actuala Putere pe copiii sau pe nepoţii noştri, care nu vor mai şti nici ce fluviu ne trece prin ţară sau în ce zonă trăiesc. Bine măcar că le-au lăsat Limba Română şi Istoria!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro