Greu de prins
Alarma s-a dat la ora 10.42, in momentul in care o voce de copil a anuntat la Serviciul de Urgenta 112, ca la Scoala "Ion Bancila" este o bomba. La fata locului s-au deplasat echipajele speciale ale Biroului Arme, Explozivi, Substante Toxice, din cadrul Politiei judetului, dar si agenti si ofiteri de la ordine publica si judiciar, precum si o echipa a SRI, de pirotehnisti, plus doua echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si trei echipe ale Inspectoratului de Jandarmi Braila, dar si o echipa de medici de la Serviciul de ambulanta. Zona a fost inconjurata. Circulatia, atit a automobilelor, cit si a pietonilor, a fost deviata. Desi cel care anuntase bomba, un copil, probabil baiat, a dat impresia doar ca glumeste, alarma a fost tratata extrem de serios de catre fortele de ordine. "Doamne fereste de un caz real", au fost cuvintele pe care le-am auzit de la mai multi oameni ai legii.
Bomba a fost cautata pina si in ghiozdane
Cei 360 de copii au fost scosi, initial, fara ghiozdane, pe terenul de sport al scolii, tinuti cit mai aproape de gardul exterior, pentru ca in jurul orei 12.00 sa fie escortati in afara unitatii de invatamint si predati parintilor sau bunicilor. La ora 12.11 s-a dat unda verde pentru pregatirea urmatorului schimb de copii pentru intrarea in scoala, la cursuri. Pirotehnistii si-au facut treaba cu simt de raspundere, au cautat prin toate clasele scolii, prin banci, pe linga calorifere, pe la draperii, dar si prin atelierele scolare, chiar si in ghiozdanele copiilor.
La fata locului au sosit si comandantul interimar al Politiei municipiului, cms. Costel Arbunea, iar la un moment dat, pentru doar citeva minute, si-a facut aparitia chiar si seful Inspectoratului, cms. Catalin Chivu. "Am fost la scoala ca sef al Politiei. Fiica mea invata dupa-amiaza", ne-a declarat Chivu. "Atentatorul" a sunat de pe un telefon mobil cu cartela, ceea ce face ca el sa fie foarte greu de prins. Totusi, s-a intocmit un cerc de suspecti. Nu este exclus ca minorul sa fi folosit, in prezenta altor colegi, telefonul mobil pe care parintii i l-au dat, tocmai pentru a-l avea sub control.
La ora 12.17, un pirotehnist a anuntat scurt: "nimic". Apoi au inceput cautarile in exteriorul scolii, pe linga cladire, indeosebi in zona dinspre strada Scolilor. De asemenea, nimic.
Zeci de milioane de lei, pretul unei glume proaste
Potrivit unor surse autorizate, deplasarea si interventia la o astfel de alarma costa citeva zeci de milioane de lei vechi. Stationarea pompierilor si a jandarmilor in zona pret de doua ore costa, la un asemenea dispozitiv, putin peste 2.000 de lei noi.
"Noi nu percepem tarife, dar, totusi, deplasarea oamenilor la fata locului inseamna uzura de forte, consum de combustibil, or acestea ar fi putut fi folosite in alte sectoare ale muncii", ne-a declarat comisar Costel Arbunea.
In cazul in care este prins "faptasul", parintii sint amendati fiindca nu si-au tinut minorul din scurt. Ultimele amenzi de acest fel au fost de 1.000, respectiv 400 lei, si au fost aplicate parintilor unor copii din Chiscani care au anuntat, simbata trecuta, tot la 112, de pe un telefon public, ca in comuna ar fi o bomba.
Gestul copilului care a anuntat ieri bomba este usor de calificat drept un act de teribilism, mai ales ca scoala a inceput de numai de 10 zile, iar perioada tezelor n-a venit.