Al şaptelea examen de la Bac | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Al şaptelea examen de la Bac

Până atunci mai este fix un an, iar timp ar fi suficient pentru remedierea majorităţii defecţiunilor apărute acum şi care nu sunt deloc puţine. Dacă au lipsit greşelile din enunţuri - aşa cum s-a întâmplat la tezele cu subiect unic - elevii s-au confruntat în schimb cu alte obstacole. Una dintre probe a debutat cu întârziere, astfel că toţi candidaţii au fost consemnaţi fără voie vreme de două ore în sălile de examen în aşteptarea subiectelor de la proba vocaţională. Iar dacă aceasta a fost o problemă tehnică, cele de ordin uman e greu de crezut că au lipsit în totalitate, la capătul unui an şcolar extrem de agitat. Chiar dacă profesorii nu au lăsat să se vadă că ar fi afectaţi de diminuarea veniturilor, vocile celor nemulţumiţi de note spun altceva, indiferent că se referă la o supraveghere strictă sau la una lejeră, ori că acuză o evaluare subiectivă. Contestaţiile, acolo unde s-au putut depune, vor rezolva o parte dintre necazuri, dar destule alte note mici vor rămâne definitiv pe diplome, afectând serios speranţele celor care vor să prindă un loc fără taxă la facultate.

De fapt, aceasta este marea problemă a marilor examene: că nu toţi candidaţii trec prin acelaşi etalon de corectură. Sunt şi profesori care susţin asta, nu doar elevi şi părinţi. Sigur, este imposibil ca un sfert de milion de candidaţi să treacă prin aceeaşi comisie, dar eventualele diferenţe de notare s-ar putea vedea comparând rezultatele din două centre de examen asemănătoare ca şi nivel de instruire. Deosebirile trebuie puse însă în primul rând pe seama modului de evaluare a elevilor, şi mai puţin pe cauza factorului uman. Ideal ar fi ca testele să fie construite pe modelul grilei, lucru imposibil la toate disciplinele de concurs din cadrul Bacalaureatului.
În ceea ce-i priveşte, tinerii au trecut de o lecţie nevăzută între cele şase discipline de examen - aceea că nu toţi sunt egali în faţa comisiei de examinare şi că, dincolo de bagajul de cunoştinţe, contează o mulţime de alţi factori - de la buna funcţionare a unui calculator la Ministerul Educaţiei şi până la răbdarea examinatorilor. La fel ca în viaţa reală, unde legea nu se aplică întotdeauna la fel pentru toţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro