Şase copii care locuiau în condiţii greu de imaginat, într-o casă amărâtă din satul Perişoru, oraşul Ianca, au fost preluaţi de Protecţia Copilului. Mama şi cei şase copilaşi, printre care unul de numai 4 luni, au ajuns la un centru maternal. Tatăl a rămas la domiciliu, urmând să fie ajutat de autorităţile locale să îşi refacă locuinţa insalubră, pentru ca cei mici să poată creşte în condiţii normale.
În ziua de 13 ianuarie, asistenţii sociali ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila (DGASPC) au realizat o deplasare la domiciliul familiei din Perişoru, pe care o aveau deja în evidenţă. Ajunşi acolo, asistenţii sociali au constatat că familia avea un nou născut (de 4 luni), despre a cărui existenţă DGASPC Brăila nu fusese informată de către reprezentanţii primăriei locale.
În locuinţă se aflau părinţii, Gheorghe I. (40 de ani) şi Georgiana R. (28 de ani), precum şi cei şase copii: I. N., de 10 ani, I. G., de 9 ani, I. A., de 7 ani, R. B., de 4 ani, R. N., de 2 ani, şi bebeluşul R.N., de numai 4 luni. Una dintre fetiţe nu a fost niciodată înscrisă într-o formă de învăţământ şi prezintă întârziere mentală, unul dintre băieţi a fost înscris la şcoala, dar nu a frecventat cursurile, iar alţii doi minori nu merg la grădiniţă, părinţii motivând că nu au hăinuţe pentru a-i îmbrăca. Un alt copil al cuplului, I. C., de 12 ani, crescut de bunica paternă, frecventează cursurile clasei a VI-a din localitate. Asistenţii sociali i-au găsit pe copii îmbrăcaţi sumar şi cu un aspect neîngrijit. Numeroasa familie locuia într-o singură încăpere foarte degradată, cu pereţii dărâmaţi şi acoperişul spart, în care erau amplasate două paturi. Mirosul din cameră era insuportabil, iar căldura era insuficientă pentru cei mici. Bunica, în vârstă de 73 de ani, locuieşte separat şi, din pensia de 340 de lei, le mai oferă hrană copiilor. Părinţii şi cei 6 copii trăiesc din alocaţiile celor mici, totalizând 452 lei lunar şi venitul minim garantat în cuantum de 220 lei pe lună.
Copiii au ajuns la centrul maternal "Alexandra"
Dacă la început familia a refuzat să îşi lase copiii să meargă la centrul maternal, ulterior aceasta a fost de acord să primească sprijin. "Întrucât mediul în care convieţuiau copiii nu mai oferea condiţii optime de viaţă, părinţilor le-a fost propusă o formă de sprijin în cadrul instituţiei noastre pentru o perioadă de timp. Iniţial, aceştia au fost reticenţi, dar, ulterior, consilierii şi evidenţierii efectelor negative şi pericolelor la care sunt expuşi copiii prin menţinerea în mediul respectiv şi-au exprimat acordul în vederea preluării copiilor de către reprezentanţii Direcţiei. Prin dispoziţia directorului general al DGASPC Brăila s-a stabilit admiterea mamei şi a celor 6 copii în Centrul Maternal "Alexandra", din cadrul Complexului de tip familial "Universul Copiilor" Brăila, pentru o perioadă de trei luni, interval de timp în care reprezentanţii UAT Ianca şi-au luat angajamentul că vor acorda sprijin tatălui în vederea consolidării şi igienizării imobilului. Minorul I. C. a rămas în grija bunicii paterne, aceasta precizând că s-a ocupat de creşterea copilului de la vârsta de trei luni, dezvoltându-se puternic relaţia de ataşament, şi nu doreşte să fie separaţi. Situaţia acestuia urmează a fi atent monitorizată în colaborare cu reprezentanţii autorităţilor locale", a precizat directorul adjunct al DGASPC, Simona Cimpoae.