Magistraţii Tribunalului Brăila l-au condamnat, săptămâna trecută, pe brăileanul Ionuţ Cristian, în vârstă de 30 de ani, la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (cu termen de supraveghere de 3 ani). Aceeaşi instanţă de judecată l-a obligat pe inculpat să respecte mai multe obligaţii, dintre care amintim: să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Brăila, să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei şi să presteze o muncă (neremunerată) în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile. Condamnatul poate declara apel împotriva sentinţei în termen de 10 zile de la comunicare. Mai trebuie precizat faptul că Ionuţ Cristian mai este cercetat într-un dosar penal, pentru comiterea infracţiunilor de conducere fără permis şi uz de fals.
Potrivit dosarului penal definitivat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în seara zilei de 18 mai 2014, la ora 19:30, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Biroul Rutier, format din agenţii Valentin Bunea şi Cosmin Ghibaldan a oprit în trafic autoturismul marca BMW de culoare neagră, cu numărul de înmatriculare MH-10-CAL, care se deplasa pe Calea Galaţi venind dinspre strada Plantelor. Şoferul BMW-ului, care se îndrepta în acel moment către strada Griviţei, nu respectase culoarea roşie a semaforului în intersecţia Bulevardul Dorobanţilor - Calea Galaţi, unde se află şi camere de supraveghere, iar acest lucru a atras atenţia poliţiştilor.
Anchetatorii spun că, după ce a coborât din autoturism, conducătorul auto a prezentat actele la control. Numai că, în momentul în care au verificat documentele, poliţiştii au constatat că "permisul de conducere" al lui Ionuţ Cristian, obţinut în Italia, nu prezenta elementele de securitate prevăzute de lege. Ca să clarifice situaţia, oamenii legii l-au invitat pe conducătorul auto la sediul poliţiei. Concomitent, a fost solicitată intervenţia unui alt echipaj, pentru situaţia în care suspectul ar fi refuzat deplasarea la sediu. Tot atunci, poliţiştii au verificat dacă există un permis de conducere emis de autorităţile române pe numele "Cristian Ionuţ". Nu exista aşa ceva.
Silit de împrejurări, brăileanul depistat cu permis fals a încercat să se înţeleagă cu poliţiştii. "La intrarea în sediul IPJ Brăila, inculpatul şi-a arătat disponibilitatea de a-i oferi martorului denunţător (poliţistului - n.r.) o sumă de bani, respectiv 100 de euro, pentru a nu i se întocmi dosar penal pentru conducere fără permis şi uz de fals. Întrucât poliţistul nu a acceptat propunerea, inculpatul a venit cu o nouă propunere, şi anume aceea de a majora suma oferită", precizează procurorul care l-a trimis în judecată pe inculpat.
În loc să se lase corupt, agentul Valentin Bunea i-a sugerat lui Ionuţ Cristian să aştepte câteva minute pe hol, după care şi-a informat şefii, sesizând, totodată, Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila din cadrul DGA. În urma denunţului făcut, la scurt timp, s-a constituit o echipă operativă formată dintr-un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi ofiţeri DGA, care s-a deplasat la sediul Biroului Poliţiei Rutiere, unde urma să fie oferită mita.
Pentru organizarea flagrantului, ofiţerii de la Anticorupţie au utilizat aparatură specială pentru înregistrarea conversaţiei pe care urma să o poarte inculpatul cu poliţistul denunţător, ca să poată proba infracţiunea de dare de mită. Potrivit "înţelegerii", Ionuţ Cristian urma să-i ofere poliţistului Valentin Bunea 100 de euro, urmând ca, a doua zi, să se întâlnească pentru o diferenţă de 100 de euro.
La un moment dat, precizează anchetatorii, Cristian s-a dus la autoturismul BMW şi a luat suma de 400 de lei, pe care i-a înmânat-o agentului de poliţie, chiar în sediul poliţiei. În acel moment, au intervenit membrii echipei DGA, care le-au solicitat părţilor să prezinte sumele de bani pe care le aveau în buzunar. Prins în flagrant delict, Ionuţ Cristian a recunoscut că i-a oferit poliţistului de la Biroul Rutier suma de 400 de lei, precizând că a făcut acest lucru pentru a nu i se întocmi dosar penal şi pentru a-i fi restituit permisul de conducere. A fost o noapte lungă, pentru că audierile au continuat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, până spre dimineaţă.
Ionuţ Cristian a fost reţinut pe bază de ordonanţă, fiind arestat preventiv începând cu data de 19 mai 2014. El a fost eliberat din arest o lună mai târziu, pe 17 iunie 2014