Mergi la conţinutul principal

Agresiune la şcoală

Caz revoltător la Şcoala "Ştefan Negrea", din satul Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu. Ştefania Raluca Căldărescu, de 37 de ani, institutor-învăţător la respectiva instituţie de învăţământ, a fost anchetată şi trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, care s-au ocupat de caz, în ziua de 18 iunie 2015, învăţătoarea de la Scorţaru Vechi "a agresat-o fizic pe eleva CVM, în vârstă de 10 ani, în timpul orelor de curs". Agresiunea a fost probată cu declaraţiile a trei martori, inclusiv instructorul de muzică (incidentul s-a produs în timpul orei de muzică); cu toate acestea, învăţătoarea bătăuşă de la şcoala din Scorţaru Vechi a recunoscut doar în parte acuzele care i se aduc, afirmând că, deşi a tras-o de păr pe elevă, nu a lovit-o nicidecum cu palma. Motivul agresiunii: eleva i-ar fi furat învăţătoarei sticluţa cu parfum din poşeta pe care aceasta a lăsat-o pe catedră. Cadrul didactic acuzat că a bătut eleva de la Scorţaru Vechi se află în evidenţele Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila încă din anul 2008. Pe parcursul urmăririi penale, procurorii au dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, iar pe 4 decembrie 2015, Serviciul de Medicină Legală Brăila a confirmat că învăţătoarea de 37 de ani suferă de o anumită afecţiune, dar că are discernământul păstrat în raport cu fapta comisă în iunie anul trecut, în sala de curs. Ştefania Raluca Căldărescu a fost trimisă în judecată pentru purtare abuzivă, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 296, alin. (2) din Codul penal.

Procurorul de caz: "Într-un exces de furie, a tras-o de păr, aplicându-i, totodată, două lovituri cu palma"

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în anul şcolar 2014 - 2015, învăţătoarea Ştefania Raluca Căldărescu a predat la clasele a III-a şi a IV-a de la Şcoala Generală "Ştefan Negrea" din satul Scorţaru Vechi, comuna Tudor Vladimirescu, şi a fost, totodată, dirigintele clasei a IV-a la aceeaşi unitate de învăţământ. În această calitate, învăţătoarea a avut-o elevă pe C.V.M., în vârstă de 10 ani. Procurorul care a supravegheat ancheta penală precizează în rechizitoriu:
"La data de 18 iunie 2015, inculpata Căldărescu Ştefania Raluca şi-a lăsat poşeta pe catedra unde era dirigintă şi s-a deplasat în cancelarie, în vederea desfăşurării unor activităţi specifice pentru încheierea mediilor elevilor. În acest timp, în sala de curs, elevii din clasa a IV-a desfăşurau ora de muzică cu instructorul de muzică". Este vorba de instructorul Chiru Sava, cel care avea să fie martor la incidentul de la Scorţaru Vechi şi să anunţe părinţii elevei despre agresiune.
În jurul orei 12:20, învăţătoarea s-a întors în sala de curs, pentru a-şi lua poşeta, constatând cu stupoare că-i lipseşte sticluţa cu parfum. Anchetatorii spun că, în acel moment, întrebând elevii, învăţătoarea a aflat că parfumul se află în ghiozdanul elevei C.V.M., care se afla în clasă. "În continuare, inculpata a căutat respectiva sticluţă în geanta persoanei vătămate, găsind-o acolo şi, într-un exces de furie, a tras-o de păr, aplicându-i, totodată, persoanei vătămate, două lovituri cu palma peste faţă şi cap. Observând că minora C.V.M. este lovită, martorul S.C. (instructorul de muzică - n.r.) a intervenit pentru a stopa agresiunea, după care a condus-o pe minoră la domiciliu, relatându-le părinţilor cele întâmplate", precizează procurorul de caz.
Eleva de 10 ani a fost audiată de către poliţişti, confirmând cele petrecute în sala de curs. Instructorul de muzică a confirmat, de asemenea, incidentul la care a fost martor fără voia sa. În schimb, învăţătoarea Ştefania Raluca Căldărescu a recunoscut parţial agresiunea comisă. Astfel, deşi a admis că a tras-o pe elevă de păr, Căldărescu a negat că ar fi lovit-o cu palma peste faţă şi cap.
În ziua de 15 octombrie 2015, după declanşarea urmăririi penale în dosarul "Scorţaru Vechi", Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila le-a comunicat anchetatorilor că învăţătoarea de la Şcoala din Scorţaru Vechi, Ştefania Raluca Căldărescu, figurează în evidenţele acestei unităţi încă din anul 2008, cu un anumit diagnostic. Ulterior, Serviciul de Medicină Legală Brăila a confirmat, prin expertiză medico-legală psihiatrică (în data de 4 decembrie 2015) că inculpata suferă de respectiva afecţiune, dar că are discernământul păstrat.
După administrarea probelor şi audierea persoanelor implicate, în urmă cu câteva zile, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila au trimis-o în judecată pe învăţătoarea bătăuşă de la Scorţaru Vechi, Ştefania Raluca Căldărescu. Cercetările continuă, pentru a se stabili cine i-a pus elevei parfumul profesoarei în ghiozdan, pentru că aceasta a negat în mod constant că ar fi făcut-o. "În ceea ce priveşte infracţiunea de furt, constând în sustragerea sticluţei cu parfum din poşeta inculpatei, din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale nu s-au putut stabili cu exactitate circumstanţele în care parfumul a ajuns din poşeta inculpatei în geanta persoanei vătămate (eleva de 10 ani - n.r.)", precizează reprezentantul acuzării.
De altfel, eleva bătută de învăţătoare a declarat că parfumul i-ar fi fost pus în ghiozdan de un coleg, în momentul în care aceasta nu se afla în clasă. Din păcate, elevul nominalizat nu a fost audiat, astfel că procurorul de caz a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.
Cert este că, în cazul în care se va dovedi că unul dintre elevii clasei a IV-a de la Scorţaru Vechi i-a sustras învăţătoarei parfumul din poşetă, oamenii legii vor fi nevoiţi să dispună clasarea, pentru că minorii în vârstă de 10 ani nu răspund penal. Există, totuşi, posibilitatea ca elevul care a furat parfumul învăţătoarei "să suporte anumite consecinţe juridice", dacă procurorii vor sesiza Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila (DGASPC).
Cazul a fost trimis instanţei de judecată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro