* procurorii DIICOT Brăila au destructurat o reţea de proxeneţi care a trimis "la produs" zeci de tinere, în cluburi de noapte din Spania şi Elveţia * fetele, cu vârste între 18 şi 25 de ani, erau racolate de indivizi care le promiteau locuri de muncă sau chiar că le iau de soţii * atrase iniţial de propuneri, fetele naive ajungeau să fie ameninţate şi obligate să îşi vândă trupul * ieri, anchetatorii au efectuat cinci percheziţii domiciliare şi au dus la audieri 20 de persoane
Sute de mii de euro din trafic de persoane pe relaţia Spania-Elveţia. "Afacerea" era coordonată de membrii unei grupări infracţionale, zeci de tinere fiind obligate să îşi vândă trupul. Fetele au picat în plasa proxeneţilor brăileni după ce aceştia le-au promis locuri de muncă sau chiar că se însoară cu ele. Încântate în primă fază de propunerile tentante, tinerele ajungeau până la urmă în cluburi de noapte din Spania şi Elveţia. Aici erau obligate să se prostitueze, după ameninţări cu moartea şi "tratamente" violente. Reţeaua a fost destructurată de procurorii DIICOT Brăila, cei care au făcut bani de pe urma tinerelor naive fiind duşi la audieri.
Ieri dimineaţă, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Brăila şi procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au efectuat cinci percheziţii la membrii grupării infracţionale specializate în trafic de persoane şi proxenetism. Potrivit anchetatorilor, cinci persoane sunt suspectate că ar fi racolat mai multe tinere şi le-ar fi obligat să se prostitueze în Spania şi Elveţia. "Cei cinci membri ai grupării infracţionale, cu vârste între 30 şi 60 de ani, sunt suspectaţi că ar fi racolat mai multe tinere de pe raza judeţului Brăila, pe care le-ar fi transportat pe teritoriul Spaniei şi Elveţiei, prin inducere în eroare cu căsătoria sau locuri de muncă. Aici, victimele erau determinate, prin ameninţări, să practice prostituţia, în cluburi de noapte. Banii proveniţi din această activitate erau însuşiţi de către suspecţi", a precizat insp. principal Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Pe parcursul investigaţiilor au fost identificate 10 victime, cu vârste între 18 şi 25 de ani. De pe urma celor care au ajuns să se prostitueze după ce au intrat în relaţii cu indivizi periculoşi, care au ştiut să joace roluri de viitori soţi, membrii grupării ar fi "colectat" 300.000 de euro, după cum a reieşit din investigaţii. În casele proxeneţilor au fost găsite sume importante de bani, rezultate din "afacere". Potrivit procurorilor, în urma percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate de la locuinţele suspecţilor 5.000 de euro, bani susceptibili a proveni din activitatea infracţională, calculatoare şi mai multe documente. La sediul DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au ajuns 20 de persoane, urmând ca, în urma audierilor, să fie dispuse măsurile legale. "Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane şi proxenetism", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei brăilene.
La activităţile care au dus la destructurarea reţelei de proxeneţi au participat şi poliţişti din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale - IPJ Brăila. Vom reveni cu detalii în ediţiile noastre viitoare.
Spania, raiul prostituţiei
Spania se dovedeşte încă o dată una dintre destinaţiile preferate pentru traficanţii de carne vie, care-şi recrutează "marfa" din Brăila.
"Bordelurile de şosea", acele cluburi de noapte de pe marginea autostrăzilor, dar mai ales a drumurilor naţionale din Spania, nu au cunoscut criza. "Afacere" cu tradiţie, prostituţia şi proxenetismul continuă să fie rentabile şi în prezent. În 1943, de exemplu, Guvernul lui Franco contabiliza 652 de bordeluri în toată Spania. Numărul localurilor de acest gen, cu numele "Club", se menţine stabil în ultimul deceniu. Dacă Garda Civilă avea în evidenţă 878 de cluburi-lupanar în 2000, în 2009 (cele mai recente date), existau 945. În 2005, numărul acestora a atins maximul istoric: 1.037, scrie "20 minutos". În aceste bordeluri se prostituează imigrante, unele de bunăvoie, pentru a face rost de bani, iar altele în urma falselor promisiuni şi ameninţărilor liderilor grupărilor de proxeneţi. 97% din totalul prostituatelor din cluburi sunt brazilience, românce, columbiene, paraguayene, nigeriene şi rusoaice. Fetele sunt adesea mutate dintr-un club în altul. "Reţelele de proxeneţi ştiu că pentru clienţi este important să vadă chipuri noi din când în când şi le rotesc", au explicat ziariştilor surse din Garda Civilă. Numărul exact al prostituatelor de pe teritoriul Spaniei este dificil de estimat. În acest deceniu, datele Gărzii Civile vorbeau de un număr între 14.000 şi 21.000 de prostituate, acestea fiind doar datele din cluburile de şosea. În marile oraşe mai există bordeluri în apartamente private, saune şi pub-uri. Surse din Ministerul de Interne spaniol susţineau, în urmă cu doi ani, că s-a ajuns la numărul de 1.600 de bordeluri în cele 17 comunităţi spaniole, unde "munceau" 96.000 de prostituate. Alte 6.900 ofereau servicii pe stradă şi în poligoane industriale, în oraşe. Potrivit poliţiştilor spanioli, controalele în aceste localuri sunt periodice "pentru a preveni prostituţia minorilor şi pentru a anihila reţelele de trafic de carne vie". "Sunt aduse tot mai multe minore, de 16-17 ani. Mai ales românce", arătau, în urmă cu doi ani, surse guvernamentale spaniole. În ultimii zece ani, Garda Civilă a anihilat peste 200 de astfel de reţele şi a arestat peste 2.000 de proxeneţi. "90% din femeile din cluburi sunt aici obligate şi păcălite", explica Rocio Nieto, de la Asociaţia pentru Reinserţia Femeilor Prostituate (Apramp) pentru presa centrală, care reclama că se detectează o creştere a numărului de minore de 16 şi 17 ani, aduse de organizaţiile mafiote în Spania pentru a fi exploatate, cele mai multe fiind românce. Multe dintre fete vin în Spania înşelate, ademenite de false promisiuni de muncă "ca menajere, ospătăriţe, dansatoare, îngrijitoare de bătrâni sau stewardese" şi cu documente false. Ajunse în Spania, tinerele se izbesc de o realitate mult diferită, locul de muncă fiind asigurat în cluburi-bordel. Cluburile încasează din prostituţie peste 100 de milioane de euro pe lună, veniturile totale generate de această "industrie" a sexului fiind dificil de cuantificat.