Miercuri, cu noaptea-n cap, procurorii Anticorupţie au ridicat din Consiliul Judeţean Brăila tot proiectul Secţiei de Cardiologie şi Pediatrie din Spitalul Judeţean de Urgenţă, proiect realizat de subcontractorul concernului austriac Vamed, Carroponte Galaţi.
Au fost ridicate toate hârtiile care au legătură cu acest caz: un portbagaj plin cu documente, înghesuite în vreo patru saci.
Precizăm că Secţia Cardiologie - Pediatrie a fost terminată în septembrie, dar n-a fost pusă în funcţiune fiindcă aici nu există străpungerile care să facă legătura cu unitatea principală, iar Vamed a solicitat circa un milion de lei în plus pentru plata proiectării studiului de rezistenţă al clădirii. Consiliul Judeţean a refuzat să plătească şi chiar să semneze recepţia finală a imobilului, motivând că acesta nu este conform proiectului.
"Da, a fost luat proiectul cu totul, de la primul până la ultimul document. Şi minutele noastre din ultimele luni, tot a fost luat. Acum, noi nici nu ştim cum să procedăm, că dacă-i dăm în judecată şi durează vreo doi, trei ani, iar proiectul se blochează, mai bine nu. Dacă nu-i dăm în judecată, atunci cum putem continua proiectul cu altcineva?! E dificil! E ca un blestem! Am tot purtat discuţii, dar n-am ajuns la niciun rezultat", ne-a declarat Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila.
Tot atunci, miercuri, procurorii DNA au luat şi contractul Lapte- Corn al CJ din perioada 2004- 2008, contract încheiat cu Risk Com de către Gheorghe Bunea Stancu, pe vremea când era preşedinte CJ. Firma Risk Com a aparţinut şi Danielei Rădulescu, actual consilier local municipal din partea ALDE.
Grosul capturii l-a constituit dosarul "Vamed", care a fost deschis în 2011 şi a vizat atât proiectarea, cât şi executarea Secţiei de Cardiologie şi Pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Contractul era încheiat atunci între CJ, ca finanţator/ achizitor, pentru care semnau preşedinte- Gheorghe Bunea Stancu, directori executivi- Alina Rusu, Ionel Puşcă şi Dumitrel Priceputu şi din partea Compartimentului Juridic, Mioara Duţu, actual secretar al judeţului. Din partea Vamed Standortentwicklung und Engineering GmbH & CO KG Viena- Austria au semnat doi reprezentanţi, însă contractul a fost dat, la scurt timp, spre executare firmei gălăţene Carroponte.
Proiect de 4 milioane de euro, amânat prin act adiţional de "n" ori
Contractul cu "Vamed" a fost semnat înainte de prefigurarea bugetului pentru anul următor, pe 28 decembrie 2011, între Crăciun şi Revelion (sic!), fapt ce miroase de la o poştă şi prevede, contrar tuturor actelor normative privind Achiziţiile Publice, acorduri de subcontractare.
"Preţul contractului este de 9.781.633,75 lei, fără TVA, respectiv 2.304.326,07 euro, fără TVA, din care servicii de proiectare: 214.515,59 lei, fără TVA, respectiv 50.534,90 euro, fără TVA; execuţie lucrări: 9.567.118,16 lei, fără TVA, respectiv 2.253.791,17 euro. Achizitorul va înştiinţa executantul ori de câte ori are cunoştinţă de faptul că preţul contractului depăşeşte valoarea acceptată sau orice valoare convenită ulterior între părţi, conform unor acte adiţionale. (...) Durata de execuţie este de 26 de luni: predarea documentaţiei de proiectare în două luni de la semnarea contractului şi executarea lucrărilor în 24 de luni de la predarea şi realizarea documentaţiei de proiectare", se arată în contractul încheiat între "Vamed" şi CJ.
Practic, încă din start, CJ a lăsat portiţa majorării sumelor prin acte adiţionale, a prelungirii termenului de execuţie, dar şi posibilitatea subcontractării unei lucrări de o asemenea anvergură. În aceste condiţii, "Vamed" a venit doar cu numele şi bonitatea şi, aşa cum era şi firesc, a câştigat achiziţia, iar "Carroponte" Galaţi a subcontractat. Acum, DNA are indicii că în aceste dosare s-ar fi comis fapte de corupţie. Se pare că vizaţi nu sunt doar Gheorghe Bunea Stancu - care oricum este încarcerat la Focşani în dosarul "Mită la PSD", ci şi alţi funcţionari din Consiliul Judeţean, precum şi o serie de oameni de afaceri din regiune. Se vorbeşte despre fapte atât de grele fiindcă în acest caz contractul s-a prelungit prin trei, patru acte adiţionale până în septembrie a.c. şi a şi fost suplimentat cu încă vreo 50.000 euro. În fapt, potrivit contractului, încheiat din start în favoarea constructorului, "dacă se produceau întârzieri sau costuri suplimentare - (n.r. ceea ce s-a şi întâmplat) - se va prelungi perioada de execuţie şi se vor plăti costurile suplimentare".
"Dosarul Vamed la DNA?! Suuurprise!!! Nu ştiam!" - Marius Petcu, patronul Carroponte Galaţi
Cum încă de la început "Carroponte" Galaţi a fost subcontractor, am cerut şi opinia directorului acestei firme. Marius Petcu, administrator, unic asociat şi director al "Carroponte", n-a dorit să detalieze contractul său cu "Vamed", invocând confidenţialitatea actului dintre părţi, însă a fost extrem de surprins când a aflat că DNA a pus mâna pe proiect: "Dosarul Vamed la DNA?! Suuurprise!!! Nu ştiam! Păi, DNA-ul anchetează fapte de corupţie, or eu nu ştiu despre nicio faptă de corupţie. Eu ştiu că am avut un contract, l-am încheiat, am fost încă din start în acest contract, ca subcontractor principal, noi n-avem treabă cu ce se mai întâmplă!". Întrebat dacă şi-a recuperat banii din acest contract, Petcu a răspuns răspicat: "Mai avem de luat nişte bani din acest contract, dar nu vă spun nimic, nu am voie, chiar nu vreau să vorbesc despre contractul cu Vamed. Noi ne-am făcut treaba, în contractul nostru nu erau prevăzute acele străpungeri".
Aşadar, dacă CJ spune că în proiectul iniţial, acela întocmit tot de Vamed - potrivit contractului mare citat mai sus -, erau trecute acele străpungeri, legături cu spitalul - mamă, asta înseamnă, printr-o deducţie logică pe care, deocamdată, Marius Petcu refuză să ne-o confirme sau s-o infirme, că Vamed ar trebui să realizeze, în aceiaşi bani, întreg proiectul, aşa cum l-a şi scris, de altfel. Chiar şi în raportul Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, care a descins în iulie- august la Judeţean, se arată că "străpungerile nu sunt prevăzute în contractul cu constructorul", adică în acela dintre Vamed şi Carroponte. Ba chiar, la Secţia Cardiologie - Pediatrie, buba este şi mai mare.
"Clădirea noului centru de cardiologie şi pediatrie nu a fost dată în funcţiune deoarece în planurile de proiectare nu au fost prevăzute străpungerile de comunicare cu corpul B vechi al spitalului şi nu au fost prevăzute lucrările de proiectare şi execuţie pentru asigurarea utilităţilor. Lucrările pentru asigurarea utilităţilor au fost adjudecate în urma unei proceduri de cerere de ofertă în SEAP de ARCOSIM SRL, cu care s-a semnat angajamentul de plată pe 12.01.2015 în valoare de 1.030.887 lei şi sunt în curs de desfăşurare", se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii.
Despre această situaţie, spitalul refuză, justificat de altfel, să vorbească. "Este lucrarea finanţată de CJ", ne spun la unison dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU, şi dr. Alina Neacşu, director medical al spitalului, care asigură şi funcţia de purtător de cuvânt. Şi CJ-ul vorbeşte: "Angajaţii Vamed susţin că au realizat un studiu asupra rezistenţei clădirii spitalului, l-au făcut de capul lor, şi că au investit, că mai vor nişte bani (n.r. - milionul dat ARCOSIM) pe care acum îi cer de la noi, numai că noi vrem să se respecte proiectul iniţial cu preţul iniţial, fiindcă ei au câştigat proiectarea şi execuţia, nimic mai mult. Da, confirm că DNA a luat dosarul Vamed de la noi, dar nu ştiu ce fapte de corupţie suspectează DNA", ne-a declarat Emilian Dumitriu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Brăila.
Până şi Ministerul Sănătăţii a sesizat că "lucrarea de străpungere este într-un impas, deoarece s-a constatat că lucrările ar trebui să treacă prin zidul de rezistenţă al spitalului şi astfel posibilităţile de realizare a străpungerilor sunt foarte limitate. În momentul de faţă se caută soluţii de natură tehnică şi financiară pentru rezolvarea problemei".
Şi Consiliul Judeţean şi Spitalul de Urgenţă caută soluţii, mai ales că vine iarna şi lucrarea nu e conservată, în interior se află deja aparatură de peste un milion de euro, între care, la subsol este şi angiograful, care trebuie menţinut la o temperatură constantă, de peste 25 de grade Celsius, ceea ce înseamnă consum energetic ridicat, amortizare care dă cu minus în bugetul Judeţului. Vom reveni.
Afacerea de 7,7 milioane de euro "Lapte- Corn" cu "Risk Com", în vizorul procurorilor Anticorupţie
Din 2004 până în 2010, "Risk Com" n-a lipsit deloc din Programul "Lapte- Corn" al Brăilei, acumulând circa şapte milioane de euro. "Risk Com" este firma la care erau asociaţi Ştefan Rădulescu, directorul Electrica- Distribuţie Brăila, şi Daniela Rădulescu, soţia sa, care a şi devenit om politic, iniţial la PC, acum consilier municipal din partea ALDE. Ba chiar, la un moment dat, programul a fost completat şi cu mere.
"Risk" a reuşit să devanseze de fiecare dată, prin contracte pe care acum doar DNA le mai are - după descinderea de miercuri de la CJ -, firme ca "La Dorna" şi "Vel Pitar" şi în ciuda numeroaselor probleme legate de calitatea produselor, a continuat să sugă bani de la bugetul Judeţului, evident, pe mâna lui Bunea Stancu.
Aşa se face că la un efectiv de 34.474 elevi care beneficiau de aceste produse, "Risk" a câştigat în anii 2004 - 2008, contracte vizate acum de DNA, nu mai puţin de şase milioane de euro, iar până în 2010, de 7,7 milioane de euro. Curios, mai toate licitaţiile, ca şi în cazul Vamed, se derulau la final de an, înainte de programarea bugetară, pe sume preconizate a veni din programul guvernamental.
Numai pentru anul şcolar 2004 - 2005, firma a încasat din bani publici un milion de euro pentru laptele şi cornul distribuite zilnic în şcolile din municipiu şi judeţ. În anul următor, suma a fost aceeaşi, în anul 2006 - 2007 înregistrându-se o creştere de 100.000 euro. În următorul an, 2008, suma a fost şi mai mare, ajungându-se la o valoare de 1,3 milioane de euro, iar în anul şcolar 2008 - 2009 a fost de 1,6 milioane euro, însă în acel an Guvernul a dat undă verde pentru acordarea pachetului şi elevilor de gimnaziu, ceea ce a presupus un plus de circa 300.000 de euro. Pentru anul 2010, valoarea contractului a crescut la 1,7 milioane de euro, în contextul în care valoarea unui pachet a fost de 1,17 lei cu tot cu TVA. Într-un final, însumate, bugetele din anii 2004- 2010, care au încăput pe mâna SC "Risk" s-au ridicat la 7,7 milioane de euro.