După mai bine de 10 ani de aplicare, programul guvernamental "Lapte - Corn" se dovedeşte o afacere rentabilă pentru toate părţile, mai puţin pentru copiii cărora le este destinat şi profesorilor care se văd transformaţi în gestionari. În acest context, Brăila are probleme cât China, atât în municipiu, cât şi în judeţ, unde profesorii şi educatorii, fără vreo bonificaţie, sunt nevoiţi să distribuie produsele, să facă acte de intrare, ieşire, avize, procese verbale şi multe altele.
S-a dezbătut îndelung acest aspect într-o şedinţă desfăşurată, marţi, la sediul Prefecturii, în care s-au întâlnit toţi responsabilii de program din cele 290 de structuri şcolare cu factorii de decizie de la Consiliul Judeţean (Viorel Mortu- preşedinte interimar CJ, Dumitrel Priceputu - director Juridic, Angelica Vâlcea - director economic şi inspector Luminiţa Jantea), dar şi aceia de analiză de la APIA - care a preluat monitorizarea distribuţiei laptelui. În plus, la întrunire au fost prezenţi şi directorii firmelor implicate, respectiv Adrian Andrei, responsabil Management Objectives SRL (fostă Vel Pitar, câştigătorul distribuţiei cornului/ biscuiţilor), şi Daniela Elena Rădulescu (consilier local ALDE, fostă PC, din partea Alpi Line Risk, care distribuie laptele/iaurtul).
Şocul zilei a venit la scurt timp de la deschiderea discuţiilor, când s-a pus problema ca, potrivit noilor norme legislative, "laptele şi cornul să nu fie date decât elevilor care sunt prezenţi, iar zilnic, dascălii responsabili să anunţe prezenţii şi absenţii, astfel încât să nu fie date mai multe produse unui singur copil, fiindcă se fac controale la cataloage, iar responsabilii pot fi amendaţi". Avertismentul a fost dat de reprezentanţii APIA, însuşit şi de aceia ai Consiliului Judeţean.
Mai mult, s-a spus că produsele, mai ales cornurile, care n-au decât o zi valabilitate (şi chiar dacă ar avea n-ar fi bune decât pe post de corpuri contondente!) nu pot fi returnate, ci trebuie distruse pe bază de proces verbal şi aviz de ieşire a mărfii din gestiunea dascălului.
"Sunt pusă să semnez cinci avize. De ce? Ca să răspund penal?"
"Asta înseamnă să aruncăm banii publici! Păi, nu pot să dau acel produs unui copil mai amărât?! Cum să distrug? Nici n-am condiţii şi nici nu ştiu unde să le arunc", a fost declaraţia unuia dintre cei prezenţi. Un altul a strigat: "Eu sunt profesor de română. Ies din oră?! Stau să număr cornurile, să trag de lăzi...Să număr copiii? Şi de unde să ştiu câţi copii vor fi prezenţi, dacă maşina vine la 6 sau 7 dimineaţa?! Sunt navetistă, marfa o preia femeia de serviciu"..."Nu, femeia de serviciu n-are voie, că n-are curs de Igienă!", a venit replica altuia. "Da , ce, noi avem?! Noi umblăm cu cărţi, caiete, ce garanţie aveţi că suntem mai curaţi decât femeia de serviciu? Nici actele alea, evidenţele nu ştim şi nici nu avem timp să le facem, darămite curs de Igienă. E 150 de lei un curs de Igienă. Cine ni-l plăteşte?", a continuat o altă profesoară. "Să se lămurească o dată situaţia cu avizele, atunci. Firma care distribuie vine o dată pe săptămână şi atunci la 6 sau 7 dimineaţa. Eu sunt navetistă, nu pot fi la acea oră în şcoală. Când sunt, sunt pusă să semnez cinci avize. De ce? Ca să răspund penal?", a întrebat, retoric, Elena Râşnoveanu, de la Scorţaru.
Viorel Mortu: "Ştim cu toţii că sunt multe nemulţumiri referitoare la calitatea produselor, mai ales la aceea a cornului, care poate fi folosit drept ciocan"
Ca la un semn, sala a "explodat". Oamenii veniţi de la zeci de kilometri distanţă, care se aşteptau să primească veşti că lucrurile vor deveni mai flexibile în acest domeniu, s-au trezit prinşi într-un tăvălug de discuţii, de nemulţumiri fără cap şi fără coadă: "O altă problemă: De ce semnăm noi cinci avize pentru cinci zile diferite, în avans, în prima zi a săptămânii?! Dacă eu am semnat avizul de mâine şi poimâine, iar în zilele acelea eu mă îmbolnăvesc şi figurez în concediu medical?!". Întrebaţi de ce sunt oamenii nevoiţi să semneze avize în avans, reprezentanţii firmelor au ridicat din umeri.
"Nu ştiu câte transporturi trebuie să facă pe săptămână. Voi verifica. Parcă două!", a spus Daniela Elena Rădulescu, reprezentant al concernului Alpin Line Risk, ce distribuie laptele şi iaurtul. Ulterior, după şedinţă, Daniela Rădulescu ne-a spus nervoasă: "Ajung eu la birou şi verific, voi lămuri situaţia şoferilor!". Lămurirea a fost făcută chiar de angajaţii Consiliului Judeţean. "Unde sunt decontate transporturile? Se face economie de la transport?", au fost întrebările reporterilor noştri. "Da! Deşi contractul include transportul, se face economie de aici", a confirmat Angelica Vâlcea, directorul economic al CJ. La rându-i, întrebat dacă e legal ca oamenii să semneze avize antedatate, juristul Dumitrel Priceputu a spus: "Nu, ei pot fi responsabilizaţi penal. Ei răspund pentru ceea ce semnează!".
Situaţia a fost oarecum calmată de către Viorel Mortu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean: "Stop, stop, stop! Vreau să avem o discuţie civilizată! Vedeţi că de 8, 9, 10 zile televiziunile prezintă o tragedie naţională ieşită dintr-o prostie, din te miri ce, iar asta înseamnă că nu mai putem merge pe principiul "merge şi aşa!", că nu putem neglija niciun aspect, trebuie să găsim o formulă coerentă de desfăşurare a programului şi de aceea v-am invitat aici, să aflăm ce probleme aveţi, să găsim împreună soluţii să îl eficientizăm. A scăzut TVA-ul, mă aştept, domnilor de la firmele distribuitoare, să se regăsească diferenţa de preţ în calitatea produselor. Ştim cu toţii că sunt multe nemulţumiri referitoare la calitatea produselor, mai ales la aceea a cornului, care poate fi folosit drept ciocan. E un program cu multe prejudecăţi, iar calitatea este doar una dintre problemele momentului".
APIA vrea afişe A3 color, dacă nu "Noi venim în control"
Paie pe foc a mai pus şi Camelia Eftenie, inspector APIA, care a luat cuvântul şi le-a spus celor prezenţi: "Noi venim în control şi legea spune că în fiecare şcoală/ unitate trebuie să fie afiş A3, color, cu litere de un centimetru, pe care să scrie că unitatea beneficiază de Programul Lapte - Corn, vizibil şi lizibil. Găsiţi afişul pe site-ul APIA, îl descărcaţi, completaţi cu numele şcolii şi îl scoateţi la imprimantă color, în format A3". Replicile dure n-au întârziat să apară: "Păi, noi n-avem imprimante, n-avem computere. Unde să lucrăm ditamai afişul? Cred că-i o problemă la dumneavoastră, iar noi trebuie să tragem, să rezolvăm situaţia!"
Reprezentanta APIA a ridicat din umeri: "Ştiţi că noi venim în control! Ba, nici n-aveţi voie să distribuiţi produsele decât celor prezenţi. Verificăm cataloagele!".
Aici, chiar s-a instalat rumoarea: "Şi ce facem cu acei copii care vin primele două ore la şcoală, iau cornul şi laptele, pachetul acela de 1,17 lei pe care-l dă Guvernul - ştiţi că unii vin numai pentru acel pachet la şcoală - şi apoi pleacă, să stea cu fraţii mai mici, să vină şi ceilalţi fraţi mai mari la şcoală tot pentru acel pachet "lapte şi corn"?! Ce facem?! Nu le dăm?! Să le dăm la final de program?! Cui returnăm noi produsul, în speţă cornul, că ăla-i perisabil, laptele are vreo 40 de zile perioadă de valabilitate, dar nu putem nici să-l dăm celor mai sărăcuţi?! Cum mă descarc eu de acele produse care-mi rămân?".
O altă profesoară, din Viziru, a relatat că a încercat să respecte baremul prezenţi - pachet şi a rămas după o săptămână cu 58 de cornuri şi 58 de cutii de lapte: "Vreau să le dau. Cui le dau?! Vă daţi seama câte sute de astfel de produse, pachete vor trebui distruse sau returnate?! Cui?".
"N-aveţi cui. E ilegal să ni le daţi nouă. Trebuie să le aruncaţi, să le distrugeţi. Iar în cazul laptelui, îl puteţi da a doua zi, că are termen de valabilitate, dar trebuie să anunţaţi să vă scadă din stocul următor...", a declarat Adrian Andrei, reprezentantul firmei care distribuie cornurile. "Phuuu....", s-a auzit din sală. O altă voce a adăugat: "La ţară nu trebuie lapte, copiii vor iaurt, dar dacă le daţi iaurt, daţi-le şi linguriţe, că nu se poate mânca iaurtul cu gura, iar dacă-l bagă în ghiozdan ajung cu el praf acasă şi cu toate cărţile murdare, că, deh, sunt copii!".
"Noi mai avem o problemă. Suntem de la Grădiniţa 37, la un parter de bloc. Avem două săli de clasă, sufrageria şi dormitorul. Vă întreb aşa: unde depozităm?! A venit controlul la început de an şcolar şi a vrut să ne închidă, nu ne-a închis fiindcă n-avem ce face cu cei mici. Eu, în afară de faptul că nu pot să-mi las copiii nesupravegheaţi pentru a face actele sau pentru a prelua/ căra şi distribui laptele şi cornul, n-am unde să-l depozitez. Nici pe acela ce urmează să fie distribuit, nici pe acela pe care trebuie să-l returnez. Ce fac?", a întrebat o educatoare.
"De ce să arunc ceea ce refuză unii? De ce să nu dau celor care au cu adevărat nevoie?"
Cât despre calitatea îndoielnică a cornului, care mucegăieşte în câteva ore, Viorel Mortu i-a cerut explicaţii aceluiaşi Adrian Andrei: "Să nu mai ambalaţi produsul cald şi vreau să ştiu cum se regăseşte scăderea TVA-ului în calitatea acestuia, nu mi-aţi răspuns!". Andrei s-a ridicat şi a declarat: "În contract nu intră preţul cu TVA, este negociat fără TVA, şi nici transportul. Pachetul este negociat per total. Apoi, produsul nu se strică fiindcă este ambalat cald, ci fiindcă acolo unde ajunge este ţinut în încăperi la alte temperaturi decât acelea din fabrică şi din maşina cu care este transportat!".
"Seeeriiioossss?!!!", a strigat sala plină în majoritate de femei, care au protestat astfel ca nişte cunoscătoare ale modului de păstrare a alimentelor. Întâlnirea s-a încheiat în acelaşi ton: "Social, social, dar mai bine l-ar scoate fiindcă oricum nu creează decât probleme. Să se dea pachetele acelea în alt mod, în altă parte. Sunt copii care nici nu pun gura, alţii ar strânge cât mai multe...De ce să arunc ceea ce refuză unii? De ce să nu dau celor care au cu adevărat nevoie?", au comentat cadrele didactice. "Pâinea nu se aruncă, n-ar trebui să se arunce! Scrie şi la Cartea Sfântă!", a conchis Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ. Dar nici n-ar trebui să se deconteze, rezultă din declaraţiile oficialilor prezenţi. Aşa se va întâmpla cu o şarjă de pachete pentru gimnaziu dată la nivel de judeţ, în săptămâna de vacanţă a copiilor din clasele I - IV. Fiindcă distribuirea s-a făcut - că aşa a vrut distribuitorul Adrian Andrei, bazat că va fi tot el cel ales - în perioada în care nu era stabilit câştigătorul licitaţiei, Consiliul Judeţean n-a primit banii de la Guvern pentru plata acestor produse. Asta dacă nu se va găsi o portiţă: pentru a dezbate "problema", după şedinţă, reprezentantul Management Objectives a poposit câteva zeci de minute în biroul lui Viorel Mortu, solicitând prezenţa juristului şi a economistului instituţiei, doar, doar vor afla împreună soluţia prin care firma să-şi recupereze banii. Vom reveni.