Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Zăpada»

Pare din ce în ce mai limpede faptul că miza pentru care majoritatea PSD blochează activitatea Consiliului Judeţean Brăila nu este una de ordin politic, cât mai ales una financiară: miliardele deszăpezirii. Surse din administraţia publică locală reclamă faptul că blocajul administrativ rezultă din presiunile uriaşe pe care firmele clientelare le fac pentru a obţine banii din deszăpezire. Se încearcă, pe de o parte, întârzierea procedurilor în privinţa licitaţiei astfel încât să se ajungă la atribuire directă şi, pe de altă parte, înlăturarea lui Nechita din funcţie după data de 7 noiembrie pentru un control total asupra banilor publici destinaţi operaţiunilor de deszăpezire.
Toate acestea, în condiţiile în care anul trecut CJ Brăila a cheltuit aproape 20 de miliarde de lei vechi pentru deszăpezire, iar câştigătoarea licitaţiei a fost firma "Tancrad" SRL Galaţi a lui Stăncic, trimişi în judecată de către DNA în acelaşi dosar cu Gheorghe Bunea Stancu.
Trebuie spus că gestionarea procedurilor atribuirii contractelor de deszăpezire trebuia făcută încă din vară, însă sarcina revenea vicepreşedintelui pesedist al CJ Florin Mija care nu s-a mai putut ocupa de problemă deoarece a fost ridicat de procurorii DNA. Potrivit lui Nechita, în luna septembrie i-ar fi fost "servit" un document necesar începerii procedurilor, însă fără a fi însoţit de semnătura juriştilor, astfel că liberalul a refuzat să îl semneze. Aceeaşi sursă ne-a precizat că documentul i-a fost retrimis cu semnăturile necesare, abia în luna octombrie, şi tot atunci a fost semnat de către el. Procedurile sunt încă în derulare, aşa încât licitaţiile vor fi încheiate abia în decembrie, timp în care condiţiile meteorologice s-ar putea înrăutăţi în judeţul nostru.
Tot din scenariul intenţiei PSD-iştilor de a obţine contractele pentru deszăpezire pare ruptă şi înverşunarea vizibilă împotriva liberalului Ovidiu Nechita de care a dat dovadă consilierul judeţean social democrat, Nicu Niţă. Este bine cunoscut faptul că PSD-istul deţine două firme - "Micos Trade" şi "Agroton Leg" - care se ocupă cu deszăpezirea şi care, anul trecut, au primit lucrări în municipiu, prin subcontractare de la firma RER.
Întrebat de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" dacă este de părere că acesta ar putea fi unul dintre motivele ce stau la baza încercării PSD-iştilor de a-l înlătura de pe funcţie, vicele Nechita nu a dorit să comenteze prea mult subiectul, însă a confirmat că într-adevăr a discutat pe această temă cu mai multe persoane care i-au indicat acest scenariu. "Într-adevăr, până acum s-a vehiculat peste tot că au fost numai firmele de casă care au câştigat licitaţiile. Nu am o situaţie foarte clară ca să mă pronunţ, dar şi eu tind să cred că aşa este, mai ales în urma discuţiilor purtate cu anumite persoane", a declarat Nechita pentru "Obiectiv".

Cele două planuri de rezervă ale lui Nechita dacă licitaţiile pică

Vicepreşedintele CJ Brăila a declarat, ieri, că, pentru atribuiri corecte şi transparente, are deja în vedere două planuri de rezervă în cazul în care procedurile licitaţiilor pentru contractele de deszăpezire vor întârzia şi mai mult iar condiţiile meteo se vor înrăutăţi. Acesta a precizat că proiectul privind rectificarea bugetară ce trebuia votat în şedinţa eşuată de miercuri prevedea şi alocarea de la buget a 10 miliarde de lei vechi pentru deszăpezire. Potrivit acestuia, între timp a mai analizat situaţia şi a decis să adauge la acea sumă încă 13 miliarde de lei vechi, astfel că suma totală pentru situaţiile de urgenţă din judeţ în această iarnă ar putea fi de 23 de miliarde lei vechi. Liberalul a afirmat că tot miercuri a avut o întâlnire oficială cu toţi primarii localităţilor din judeţ şi le-a propus acestora ca în cazul în care va fi nevoie, să acceseze bani din suma prevăzută de Consiliu pentru a deszăpezi în judeţ, folosindu-se de utilajele proprii, acolo unde acestea există.

Planul doi: atribuirea directă. Nechita invită toate firmele să-şi depună oferte

Cel de-al doilea plan invocat de vicepreşedintele CJ este solicitarea de oferte din partea firmelor de deszăpezire şi atribuirea directă de contracte societăţii cu cel mai mic preţ. Cu toate acestea, liberalul a punctat că se va adresa tuturor firmelor, indiferent cât de mici. "În două-trei zile vom avea răspuns de la fiecare primar din judeţ şi vedem dacă mergem pe filiera aceasta şi dacă găsim şi cadrul legal. Dacă nu? Chemăm firmele, îşi depun ofertele la departamentul Achiziţii şi mergem pe atribuire directă. Într-adevăr, probabil că în trecut asta s-a dorit. Să se ajungă acolo ca să fie firmele de casă. În niciun caz cât sunt eu aici! Noi plătim practic la oferta cea mai mică. Ţineţi cont că acum, dacă aceste oferte sunt deschise, transparente, nu vor mai exista dubii. Tocmai de aceea fac publică intenţia mea de a invita absolut toate firmele care au utilaje. Oferta e deschisă chiar şi pentru cel mai mic prestator de servicii, care are un utilaj performant şi poate face faţă. Criteriul va fi valoarea cea mai mică pe oră. E clar! Numai că nu va mai câştiga firma mamă care de fapt subcontracta ajungându-se astfel tot la firmele mai mici. Nu se va mai pune problema ca firmele mici să fie la mâna a doua, a treia sau a patra. Vor lucra direct! E acelaşi lucru, dar pe un criteriu corect şi transparent", a mai afirmat Nechita.

Vicele CJ spune că va convoca luni şedinţa extraordinară

Tot cu această ocazie, Nechita a precizat că a decis să semneze documentele insituţiei pentru a o debloca, cu riscul de a fi împins el însuşi într-o zonă de ilegalitate. Asta după ce, în complicitate cu majoritatea PSD, secretarul judeţului, Nicu Filote, nu şi-a dat avizul de legalitate în privinţa hotărârii prin care lui Nechita i-au fost delegate atribuţiile de preşedinte. "A rămas exact cum au propus cei care au revocat şedinţa. Dumnealor au solicitat data de 3 noiembrie. La acea dată am să convoc o şedinţă extraordinară şi va avea pe ordinea de zi toate cele trei puncte care au fost propuse. Va fi şi rectificarea de buget, în care, pe lângă cele 10 miliarde de lei vor fi prinse încă 13 miliarde la deszăpezire. Banii sunt alocaţi din fondul de rezervă al Consiliului Judeţean. Ţinând cont de faptul că anul trecut au fost bugetate 30 de miliarde pentru deszăpezire, chiar dacă iarna a fost foarte grea, s-au consumat doar 19 miliarde. Acum, 23 de miliarde pe care eu îi prevăd pentru deszăpezire, mai ales că sunt până la sfârşitul anului, cred că vor fi suficienţi", a precizat Nechita. Cât despre faptul că s-a răzgândit în privinţa preluării atribuţiilor de preşedinte, liberalul a declarat: "Eu am primit acea hotărâre în data de 27 octombrie când a avut loc şedinţa extraordinară. Nici nu am avut timp să mă documentez dacă este sau nu legală. L-am întrebat pe domnul secretar, ştiţi ce s-a întâmplat la şedinţa trecută. Dumnealui a spus că este ilegală, lucru ce mi-a dat foarte mult de gândit. Acum merg pe o premisă: când legea tace, interpretarea se face în ideea de a produce efecte. Acesta este scopul legii, nu de a împiedica funcţionarea instituţiei. E un principiu de drept civil. În consecinţă, voi milita pentru funcţionarea Consiliului Judeţean. Eu consider că luni va fi o şedinţă normală. Colegii de la celelalte partide trebuie să înţeleagă că noi aici facem administraţie şi nu politică".

Avem şenilată, însă nu o putem folosi

Nechita a subliniat că deşi el a încercat convocarea unei şedinţe încă din data de 23 octombrie, pentru a vota bugetul, PSD-iştii au refuzat să semneze, ajungându-se astfel la situaţia actuală. Totodată, liberalul a precizat că social democraţii nu sunt interesaţi nici de faptul că Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dunărea a primit una dintre şenilatele necesare intervenţiilor, însă nu o pot folosi deoarece Consiliul încă nu a adoptat un astfel de proiect. "Eu am făcut şi un proiect de hotărâre, însă, din nou, nu s-a ţinut cont de el. Acum două săptămâni, cei de la ISU au recepţionat fizic această şenilată, în schimb, nu o pot folosi. CJ trebuie să o plătească şi după aceea trebuie să le-o transmitem. Pe colegii noştri nu i-a interesat aşa ceva. Dacă tot tărăgănăm atât şi nu o punem pe ordinea de zi, ne vom trezi uitându-ne la ea pur şi simplu. Sunt foarte multe lucruri care pe domnii de la PSD nu i-a interesat. Nu se poate aşa ceva", a conchis Nechita.

Contractul din această iarnă este de 2,5 milioane, plus TVA

Consiliul Judeţean Brăila a lansat zilele trecute în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) licitaţia pentru atribuirea contractului de deszăpezire în sezonul rece 2014 - 2015 cu o valoare estimată de 2,5 milioane lei, fără TVA. De aceşti bani autoritatea vrea ca firma sau asocierea de firme care va câştiga licitaţia să cumpere şi să împrăştie manual şi mecanizat material antiderapant, să cureţe zăpada cu autofreza sau cu alte utilaje dar şi manual în zonele în care nu se poate acţiona mecanizat (poduri, podeţe, pasaje, treceri la nivel), inclusiv degajarea carosabilului de obstacole care blochează traficul (copaci, crengi, mai puţin autovehicole implicate în accidente rutiere). Contractul va acoperi o perioadă de 100 de zile de la semnarea şi parafarea actelor. Potrivit anunţului de licitaţie, firmelor interesate li se solicită să constituie o garanţie de participare în cuantum de 50.000 lei, dar şi să facă dovada că în perioada 2011 - 2013 au realizat o cifră de afaceri globală medie de cel puţin 4,5 milioane lei. De asemenea, participanţii la licitaţie trebuie să depună şi o listă a principalelor prestări de servicii din ultimii 3 ani, din care să reiasă că au avut în derulare contracte similare cu valoare de minim 2,2 milioane lei. Criteriul de atribuire anunţat pentru această licitaţie este "preţul cel mai scăzut", iar autoritatea contractantă a anunţat că în cazul în care două sau mai multe oferte admisibile, conţin în cadrul propunerii financiare preţuri egale, se va solicita ofertanţilor clasaţi pe primul loc, care au oferit cel mai mic preţ, reofertarea în plic închis, caz în care contractul va fi atribuit ofertantului a cărui nouă propunere financiară are preţul cel mai scăzut. Termenul limită de înscriere este miercuri, 3 decembrie ora 10.00, urmând ca două ore mai târziu, la sediul CJ Brăila, să fie deschise ofertele.
Reamintim că în anii precedenţi contractele de deszăpezire au fost atribuite firmei gălăţene "Tancrad", companie care alături de administratorul acesteia, omul de afaceri Stăncic Cristian Cătălin, a fost trimisă în judecată de către procurorii anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi uz de fals, toate acestea în mega-dosarul Stancu vs. DNA. (Dragoş G. TUDOSE)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro