Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Laminorul». Condamnarea

După aproape trei ani de procese, inculpaţii din megadosarul "Laminorul" au fost condamnaţi la închisoare cu executare, fiind totodată obligaţi să plătească despăgubiri de sute de mii de lei. Asta după ce, în vara lui 2012, au sustras cu autotrenul zeci de tone de profile abia ieşite din cuptoarele SC "Laminorul" SA Brăila şi le-au vândut la fier vechi.
Astfel, zilele trecute, judecătorii Tribunalului Brăila l-au condamnat pe Ştefan Lefter, 29 de ani, fostul şef al depozitului de la SC "Laminorul" SA la o pedeapsă rezultantă de 3 ani, 3 luni şi 10 zile închisoare, pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, dare de mită şi spălarea banilor. Al doilea inculpat, Ion Turiac, de 39 ani, patronul SC "Almaion" SRL Brăila, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, pentru delapidare, fals în înscrisuri şi spălarea banilor, iar cel de-al treilea brăilean implicat în jaf, agentul de pază Cătălin Borş, de 27 ani, a primit 2 ani şi 8 luni închisoare, de asemenea cu executare, pentru complicitate la delapidare şi luare de mită.
Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător aplicat de către procurori asupra averii mobile şi imobile a lui Ion Turiac - printre altele, cinci apartamente în municipiul Brăila şi două case în comuna Chiscani - până la recuperarea totală a prejudiciului de 600.000 de lei cauzat uzinei brăilene. Prin aceeaşi sentinţă, cei trei inculpaţi au fost obligaţi să plătească, în solidar, suma de 247.215,75 lei despăgubiri către SC "Laminorul" SA Brăila, în condiţiile în care, încă din anul 2012, Turiac a plătit uzinei suma de 230.000 de lei, iar aceasta şi-a recuperat o parte din profilele furate. Potrivit instanţei brăilene, prejudiciul total cauzat SC "Laminorul" SA a fost de 619.964,35 lei.

Furt cu autotrenul de la uzina "Laminorul"

La începutul lunii septembrie 2012, conducerea SC "Laminorul" SA Brăila reclama furtul a 188.622 de kilograme profile noi, în valoare de aproape 500.000 de lei, societatea reuşind să recupereze 43.338 kilograme profile găsite în curtea SC "Remat" SA Brăila. Întrucât Ştefan Lefter şi Cătălin Borş, doi dintre cei implicaţi în furt, nu deţineau bunuri imobile, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care au coordonat cercetările, au aplicat sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de al treilea suspect, Ion Turiac, om de afaceri din comuna Chiscani.
Până la finalizarea anchetei, tustrei inculpaţii au recunoscut că au fost implicaţi în furtul de miliarde de la SC "Laminorul" SA Brăila, având fiecare roluri bine definite: Lefter şi Borş înlesneau ieşirea zecilor de tone de produse finite din depozitul uzinei, iar Turiac se ocupa de avizele de însoţire a mărfii furate din depozit şi de valorificarea acesteia.
Furtul de la SC "Laminorul" SA Brăila a fost reclamat la poliţie chiar de către administratorul de atunci al societăţii, Pavel Voicu, în ziua de 4 septembrie 2012. Cu o zi înainte, pe 3 septembrie, precizează procurorii care s-au ocupat de caz, directorul comercial al uzinei, Dumitru Tîgîrlaş, îl informase pe Voicu despre existenţa mai multor profile metalice noi ce părea că fuseseră furate de la SC "Laminorul" SA şi depozitate, culmea, tocmai în curtea SC "Remat" SA Brăila. În aceeaşi zi, conducerea uzinei s-a deplasat personal la "Remat" SA şi a văzut profilele care le aparţineau şi care purtau semnele distincte ale "Laminorului". Cum SC "Laminorul" SA Brăila nu derulase relaţii comerciale cu respectiva societate, a fost sesizată poliţia.
Expertiza tehnică efectuată de anchetatori la SC "Remat" SA a stabilit că, într-adevăr, profilele identificate reprezentau produse finite, nu deşeuri, şi purtau "însemne cu inscripţionări care corespundeau normelor proprii societăţii «Laminorul» S.A. Brăila". Cei de la "Remat" habar nu aveau că profilele fuseseră furate. Audiat pe parcursul cercetărilor, administratorul SC "Remat" SA Brăila a precizat că a achiziţionat legal bunurile respective de la SC "Egemar Clasic" SRL Constanţa şi că revânduse o parte dintr ele unei firme din Iaşi, SC "Andora Roterm" SRL.
În baza acestor afirmaţii, oamenii legii au mers la Iaşi, numai că patroana SC "Andora Roterm" SRL, Maria Stănescu, nu a putut fi găsită, ea fiind dispărută de la domiciliu împreună cu soţul ei, Istrate Stănescu, individ arestat în lipsă şi căutat de DIICOT Iaşi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit procurorilor PT Brăila, un lucru era cert: deşi era vorba de profile metalice noi, ştanţate, în documente produsul comercializat apărea drept "deşeu de fier vechi".
După efectuarea unor ample verificări, conducerea SC "Laminorul" SA Brăila a stabilit cu certitudine că profilele fuseseră sustrase din depozitul uzinei în timpul programului de lucru al inculpaţilor Ştefan Lefter (la acea dată), şeful depozitului, şi Cătălin Borş, agent de pază la Poarta nr. 1 a uzinei. Reţinuţi şi audiaţi de către poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) din cadrul IPJ, Lefter şi Borş au recunoscut din start implicarea în megafurtul de la SC "Laminorul" SA Brăila.

90 de tone de profile furate au ajuns la "Remat"

Ştefan Lefter a declarat, printre altele, că îl cunoştea pe Ion Turiac, patronul SC "Almaion" SRL, de mai mulţi ani, iar pe agentul de pază Cătălin Borş de la începutul anului 2012. În cursul lunii august 2012, pe motiv că aveau nevoie de bani, Lefter şi Borş s-au înţeles că sustragă profile din depozitul uzinei, deşi ştiau că-i paşte puşcăria. Agentul de pază le-a spus anchetatorilor că a acceptat să participe la furt datorită faptului că avea un salariu amărât, de 700 de lei, şi că propunerea venise de fapt din partea lui Lefter. După ce a acceptat "să pună umărul" la jefuirea uzinei, agentul de pază Cătălin Borş a primit suma de 6.000 de lei de la şeful depozitului, partea sa, ca să închidă ochii la ilegalităţile care se petreceau chiar sub nasul său. Deşi ar fi trebuit să păzească bunurile societăţii, agentul de pază a permis de mai multe ori accesul unui autotren suspect în uzină, fără a-l nota în registrul de intrări. Oamenii legii au descoperit că, în perioada 24 - 31 august 2012, au fost efectuate patru astfel de transporturi suspecte cu ditamai autotrenul, însă în registru a fost trecut unul singur.
Cel de-al treilea inculpat, Ion Turiac, a recunoscut că a întocmit avizele de însoţire a mărfii pentru profilele sustrase de la SC "Laminorul" SA Brăila şi că le-a valorificat mai apoi folosind un carnet cu avize de însoţire aparţinând SC "Egemar Clasic" SRL Constanţa, vechi partener de afaceri. Potrivit anchetatorilor, Turiac s-a folosit de avizele firmei constănţene pentru a da o aparenţă de legalitate furtului de sute de mii de lei.
S-a probat faptul că în perioada 10 iulie - 3 septembrie 2012, afaceristul Ion Turiac a semnat alte 23 de avize de însoţire a mărfii pentru profile sustrase de la uzina brăileană, o parte dintre acestea ajungând pe Platforma Industrială Chiscani. Acolo, din dispoziţia aceluiaşi Turiac (care deţinea o hală pe Platforma Industrială), profilele au fost tăiate cu aparatul autogen şi vândute apoi la fier vechi, ca deşeuri. De altfel, poliţiştii au identificat, în urma unei percheziţii efectuate la Chiscani, mai multe segmente de profile provenind de la SC "Laminorul" SA.
La scurt timp după sesizarea autorităţilor judiciare, conducerea SC "Laminorul" SA Brăila a comunicat că, în urma inventarelor efectuate la depozitul de produse finite, s-a descoperit o lipsă de 188.622 kilograme profile (!), din care aproape 90 de tone au ajuns la SC "Remat" SA, în luna august 2012, ca "deşeuri". Din această cantitate, au fost recuperate 43,3 tone profile, găsite de poliţişti în curtea societăţii respective. Procurorii care s-au ocupat de caz precizează că Ştefan Lefter, şeful depozitului de la SC "Laminorul" SA Brăila, a băgat în buzunar, partea sa, suma de 60.000 de lei, în cursul lunilor iulie - august 2012. Prejudiciul estimat în toamna lui 2012 a fost de 477.215,654 lei, din care Ion Turiac a achitat suma de 230.000 lei. Mai trebuie precizat faptul că Ştefan Lefter, Ion Turiac şi Cătălin Borş au fost arestaţi preventiv pe 6 septembrie 2012 şi au fost puşi în libertate o lună mai târziu.
Dosarul "Laminorul" va pleca la Curtea de Apel Galaţi, pentru judecarea apelului.

 

"Laminorul" în fuziune cu "Ductil Steel" Buzău

* la finele procedurii, în locul uzinei rămâne doar un punct de lucru, fără personalitate juridică

După cum se ştie, în primăvara anului 2013, uzina "Laminorul" Brăila, proaspăt ieşită de sub umbrela ruşilor de la "Mechel", a cerut singură deschiderea procedurii insolvenţei. Aşa cum prevede legislaţia în domeniu, a fost constituit un tabel al creditorilor, potrivit căruia masa credală este de circa 619 milioane lei, din care 31,9 milioane creanţe garantate. De punctat că "Silnef" Braşov, aparţinând omului de afaceri Silviu Strejuţ, deţine 98,46% din creanţele împotriva debitoarei. Din această calitate, de principal creditor, compania braşoveană a întocmit un plan de reorganizare a uzinei "Laminorul", care prevede, aşa cum am spus, fuziunea cu "Ductil Steel Buzău". În cursul lunii decembrie 2014, Tribunalul Brăila şi cel de la Buzău au aprobat planurile de reorganizare privind cele două companii care fuzionează.
La finalul procedurii de reorganizare, uzina brăileană dispare ca persoană juridică prin absorbţia în cadrul "Ductil Steel". SC "Laminorul" SA Brăila va fi dizolvată şi apoi radiată din Registrul Comerţului. În locul uzinei brăilene va rămâne un punct de lucru care-şi va continua activitatea de producţie pentru produsul "lat cu bulb", un profil căutat, în special, de către şantierele navale. De altfel, tocmai acest argument a atârnat foarte greu atunci când s-a pus problema realizării unei strategii în ce priveşte viitorul uzinei, întrucât "Laminorul" este singurul producător din ţară al acestui profil metalurgic. (Dragoş G. TUDOSE)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro