Afacerea «Insolvenţa» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Afacerea «Insolvenţa»

Unul dintre acţionarii societăţii comerciale "Agrotest" Brăila consideră că a fost prejudiciat de lichidatorul judiciar, despre care spune că a fost desemnat în mod suspect şi reclamă faptul că este victima unor încrengături şi interese mafiote, cu ramificaţii în justiţia şi politica brăileană, ţesute în jurul filialei locale "Sierra Quadrant". Adrian Drăgan, administratorul "Agrotest", căci despre el este vorba, susţine că reprezentanţii lichidatorului "adulmecă" averea de 400.000 de euro, la care este estimat activul firmei sale, iar judecătorii sindici sunt părtinitori lichidatorului Ovidiu Neacşu, cel care stă la butoanele "Sierrei". Într-o primă instanţă, explică Drăgan, şi-a căutat dreptatea la Tribunalul Brăila, care i-ar fi respins din start contestaţia. Apoi a mers mai departe, la Curtea de Apel Galaţi, care s-a pronunţat în favoarea sa, dar vrea să atragă atenţia că Neacşu nu a încercat nicio clipă să-i salveze societatea, dovadă că nu i-a întocmit niciun plan de reorganizare judiciară, ci i-a cerut imediat intrarea în procedura falimentului. Asta deşi la mijloc era o datorie ce nu depăşea nici 17% din valoarea principalului activ al firmei. Mai precis, creditorii aveau pretenţii însumate la 300.000 lei, echivalentul a 66.484 euro, sumă infimă, consideră el, dacă ne raportăm la valoarea de piaţă a 100 ha de teren arabil în Chiscani.

Totul a început în 2010, când s-a deschis procedura de intrare în insolvenţă a societăţii comerciale "Agrotest" SRL Brăila, procedură prin care principalul acţionar, Adrian Drăgan, spera ca firma lui să se reorganizeze judiciar, să se valorifice bunurile aflate în patrimoniul debitoarei şi să se acopere astfel masa credală de aproximativ 300.000 lei. Numai că au trecut aproape 4 ani şi administratorul firmei nu a primit niciun şfanţ din întreaga sa avere, estimată la 400.000 de euro, după cum spune Drăgan că valorează astăzi activul, respectiv un teren arabil de 100 ha, situat în extravilanul comunei Chiscani, în apropierea Pădurii Stejaru. În tot acest timp, însă, reclamă Drăgan, administratorul lichidator "Sierra Quadrant" SPRL, filiala Brăila, a vândut patrimoniul societăţii (terenul din Chiscani) printr-o licitaţie "secretă", la un preţ de 10 ori mai mic decât valoarea reală, cumpărător fiind "Intercereal" SA Feteşti. Potrivit Registrului Comerţului, unul dintre acţionarii acestei societăţi este "InterAgro" SA, care deţine 0,014% din acţiuni, societate al cărei patron este miliardarul Ioan Niculae. Drăgan acuză că omul de afaceri care conduce grupul de firme "InterAgro" este totodată şi un bun prieten al administratorului judiciar din Brăila "Sierra Quadrant". "În 2010, eu am cerut un plan de reorganizare. Nefiind datorii la ANAF, la creditorii bugetari, fiind pe domeniul agricol, am zis să încerc un plan de reorganizare, pe motivul că pot plăti din recoltă. Adică să-mi reeşaloneze datoria pe 6-7 luni. Când a văzut unde este amplasat terenul, firma de insolvenţă a cerut imediat falimentul, fără să mai facă un plan de reorganizare şi judecătorul sindic Corina Iconaru a aprobat. La prima licitaţie pe care am anulat-o cu ajutorul Curţii de Apel Galaţi, ei (n.r. - Sierra Quadrant) au vândut cam la 300 de euro/ ha şi valoarea reală este acum 4.000 euro/ha. Deci, acesta este preţul pieţei, pe care îl găsiţi în orice registru al unui notar. Şi ei merg în continuare pe acel raport de evaluare. Eu nu mai ştiu unde să mă duc să mă plâng. Am avut şansa ca în 2012 instanţa de la Galaţi să anuleze prima licitaţie. Instanţa de recurs a constatat atunci conduita nelegală a lichidatorului judiciar în exercitarea atribuţiilor sale. În sensul că, printr-o licitaţie ocultă, secretă şi fără publicitate, lichidatorul judiciar a vândut la un preţ derizoriu principalul activ al firmei debitoare, cu doar 250.000 ron. Însă ei sunt prieteni cu cei care cumpără terenuri în România, este vorba de Ioan Nicolae de la «InterAgro"». La prima licitaţie, terenul a fost vândut către o firmă ce-i aparţine, «Intercereal» Feteşti. Sierra a făcut atâtea cu "Intercereal" şi implicit cu "InterAgro"! Sierra are o relaţie apropiată cu această firmă, în sensul că au făcut foarte multe lucruri împreună", a fost declaraţia administratorului "Agrotest" SRL, Adrian Drăgan.
Urmare a desfiinţării licitaţiei din ziua de 26.11.2010, lichidatorul judiciar "Sierra Quadrant", filiala Brăila, trebuia să organizeze o nouă licitaţie, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare, după cum mai informează acţionarul "Agrotest". Însă, cu toate acestea, Drăgan a transmis redactorilor "Obiectiv" că este stupefiat deoarece nici în momentul de faţă nu cunoaşte nimic despre terenul său, dacă a fost înstrăinat sau nu. În altă ordine de idei, sursa citată spune că filiala din Brăila a lichidatorului nu se dezminte şi organizează în continuare "licitaţii trucate", pentru a vinde preferenţial terenul din Chiscani.

"Neacşu este protejat"

Acuzaţiile nu se opresc însă aici. Acţionarul "Agrotest", Adrian Drăgan, mai precizează că pe 13 februarie a.c. s-a prezentat la Tribunalul Brăila pentru a studia dosarul său şi pentru a solicita o copie de pe ultimul raport al lichidatorului judiciar "Sierra Quadrant" privind activitatea pe care acesta a desfăşurat-o în perioda 14 ianuarie - 11 februarie 2014. Atunci a văzut întâmplător în dosar un anunţ privind organizarea unei licitaţii pe 14 februarie a.c., în vederea vânzării activului firmei debitoare, adică terenul arabil de 100 ha. Drăgan relatează că a mers pe această pistă, prezentându-se la licitaţia anunţată doar în acel dosar de către lichidatorul judiciar. Aici, acţionarul "Agrotest" a avut surpriza neplăcută să afle că licitaţia nu se mai organiza pentru că reprezentantul Sierra Quadrant, Ovidiu Neacşu, era plecat din localitate. Cel puţin aşa îi comunicase un angajat al firmei de insolvenţă, care a fost rezervat în explicaţii, spunându-i doar să-l contacteze personal pe organizatorul licitaţiei pentru a primi lămuriri. Şi pentru că Drăgan susţine că a vrut să afle mai multe despre raportul de evaluare al activului (terenul arabil), despre potenţiali cumpărători şi despre cum au mai decurs lucrurile, a încercat să îl contacteze telefonic pe Neacşu. Dar acesta nu ar fi fost de găsit. "Nu ştiu, efectiv, ce s-a întâmplat cu averea mea acum pentru că, fireşte, o parte din ea trebuie să-mi rămână. Nu mă pot lupta cu ei. În tot ceea ce face, Neacşu este protejat la Brăila, inclusiv de judecătorii sindici, poate nu toţi. Nefiind o valoare mare a masei credale, vă daţi seama că se puteau plăti aceşti bani doar din vânzarea unei părţi a bunului", a mai explicat acesta.

Drăgan a făcut şi sesizare la UNPIR

Surprinzător este faptul omul de afaceri de la "Agrotest" nu este singurul care denunţă lipsa de transparenţă în tranzacţia imobiliară ce are o miză de ordinul sutelor de mii de euro. Redactorii "Obiectiv" au aflat că în această situaţie se află şi administratorul unei firme din Constanţa, care s-ar fi arătat interesat să cumpere terenul, numai că s-a lovit de aceeaşi "discreţie". Contactat telefonic de "Obiectiv", acesta ne-a povestit, sub protecţia anonimatului, că a fost minţit în repetate rânduri de acelaşi practician în insolvenţă. "În data de 14 februarie m-am dus prima dată la Sierra, când era anunţată licitaţia. Am întrebat de licitaţie, când se ţine sau dacă s-a ţinut şi mi s-a răspuns că de licitaţie răspunde personal domnul Neacşu, care nu este momentan în localitate şi să-l contactez telefonic sau să revin. L-am sunat. Bineînţeles, nu a răspuns la telefon. Când a fost anunţată următoarea licitaţie, pe 28 februarie, m-am dus să cumpăr un caiet de sarcini şi secretara mi-a comunicat că bunul s-a vândut în data de 14 februarie, când secretara mi-a spus că licitaţia nu se mai ţine", a declarat unul dintre potenţialii cumpărători. Acum, administratorul "Agrotest" renunoaşte că a pierdut controlul averii sale şi nu-i mai rămâne decât să spere că sesizarea depusă la Uniunea Natională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) va avea un răspuns pe măsura aşteptărilor. "Pe această cale fac un apel la toţi cei care sunt victimele unor astfel de proceduri nelegale şi cu caracter infracţional, privind lichidarea averilor personale de către aşa-zişi experţi în insolvenţă, să mi se alăture în demersul meu de a demasca întreaga încrengătură de legături şi interese mafiote, cu ramificaţii în justiţia brăileană, ţesute în jurul Sierra Quadrant, filiala Brăila SPRL", a lansat apelul Adrian Drăgan.
Potrivit celei mai recente raportări de bilanţ din Registrul Comerţului, societatea comercială "Agrotest" SRL din Brăila figura în 2009 cu un capital social de 200 lei şi o cifră de afaceri de 1,45 milioane lei, înregistrând o pierdere netă de 42.507 lei. Ca principale segmente ocupaţionale la "Agrotest" figurau "Activităţi auxiliare pentru producţia vegetală".

"Sierra", jupânul falimentelor

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că "Sierra Quadrant" a fost implicată în scandaluri de lichidare a devalizatelor RAFO Oneşti (pe vremea grupului de interese reprezentat de Corneliu Iacobov - Marian Iancu - Ovidiu Tender), InterAgro şi Donauchem (fostul combinat chimic Turnu SA), ambele controlate, în acele momente, de controversatul om de afaceri Ioan Niculae, cumpărătorul de acum al terenului de la Chiscani. La o simplă privire şi asupra paginii de internet a Judecătoriei Brăila se poate observa că Sierra Quadrant se află în mai toate dosarele de insolvenţă, printre acestea regăsindu-se şi SC Insula Mare a Brăilei SA şi SC PAL SA, actualmente dosarul din urmă fiind pe rolul Instanţei, în stadiu procesual de recurs. Administratorul lichidator în ambele cazuri este SC Sierra Quadrant filiala Bacău.

Neacşu: "Hoţul strigă hoţii, ce să-ţi povestesc!"

Contactat telefonic, administratorul Sierra Quadrant SPRL, Ovidiu Neacşu, respinge acuzaţiile care i se aduc şi subliniază că nu are nicio vină în toată această poveste.
"Ce să mai declar acum, am declarat în instanţă, unde s-au finalizat toate contestaţiile astea. A pierdut în toate instanţele posibile în care a depus contestaţie. Terenul o să se vândă prin procedură de licitaţie, trebuie să dăm banii creditorilor", a declarat administratorul judiciar. Întrebat care era masa credală a societăţii "Agrotest" când s-a deschis procedura de intrare în insolvenţă, Neacşu a răspuns că nu ştie: "Habar n-am care este. A mai fost o licitaţie, am vândut terenul, am plătit creditorii sută la sută, a contestat-o şi acum se revinde. E vina mea că el contestă şi că mă urmăreşte masa credală?". În plus, Neacşu a mai explicat că procedura de licitaţie pentru vânzarea terenului de 100 ha (principalul activ al firmei debitoare) a fost una transparentă, însă nu a putut să ne comunice exact în ce publicaţie s-a anunţat. "Am făcut licitaţia prin publicare în presă, am publicat tot. În site-urile de specialitate, dar deocamdată l-am scos pentru că a mai contestat nu ştiu ce prostii. Deocamdată, am oprit vânzarea până când rezolv şi ultimele contestaţii. Hoţul strigă hoţii, ce să-ţi povestesc!", s-a apărat, ironic, acesta. Cât despre planul de reorganizare judiciară despre care acţionarul "Agrotest" reclamă că "Sierra Quadrant" nu a vrut să îl întocmească, Neacşu îl contrazice: "Nu trebuie să fac eu planul de reorganizare, el trebuie să-şi facă planul. Stă de 3 ani de zile cu societatea asta aşa. Creditorii i-au respins planul de reorganizare şi a intrat în faliment. Ce vină am eu în toată chestia asta? ", a conchis categoric lichidatorul judiciar.

Ce spune Legea Insolvenţei?

Art. 94 din Legea Insolvenţei prevede că planul de reorganizare a unei societăţi aflate în insolvenţă poate fi propus atât de către debitor, cu aprobarea Adunării Generale a Asociaţilor (sau acţionarilor), de administratorul judiciar, cu condiţia să-şi fi manifestat această intenţie până la votarea raportului prevăzut la art. 59 alin. 2 cât şi de unul sau mai mulţi creditori, care şi-au anunţat intenţia şi care deţin împreună cel puţin 20 % din valoarea totală a creanţelor. Conform art. 94 alin. 4, nu va putea propune un plan de reorganizare debitorul care, într-un interval de cinci ani anterior formării cererilor introductive, a mai fost subiect al procedurii instituite în baza prezentei legi şi nici debitorul, care a fost condamnat definitiv pentru bancrută frauduloasă, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, infracţiuni de fals ori infracţiuni prevăzute în Legea concurenţei nr. 21/1996, cu modificările ulterioare.

Adrian Drăgan, probleme multe şi vechi cu justiţia

Trimis în judecată în anul 2011, pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Adrian Mihail Drăgan, cunoscut mai mult drept administrator al SC "Agrodunărea Tractor Service" SRL Brăila - adevărat "magnat al afacerilor cu cereale" -, a fost condamnat iniţial la 11 ani de închisoare, de către judecătorii Tribunalului Brăila. În noiembrie anul trecut, afaceristul brăilean a câştigat confruntarea cu procurorii, Curtea de Apel Galaţi dispunând să execute doar 3 ani şi 6 luni de închisoare. Magistraţii Curţii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de inculpat din înşelăciune în abuz de încredere şi emitere de file CEC în alb. Dacă iniţial Drăgan avea de plătit despăgubiri de 2,6 milioane de lei partenerilor de afaceri, instanţa de apel a redus suma cu 1,8 milioane de lei, pentru că unul dintre păgubiţi a renunţat la pretenţii. Drăgan a declarat recurs împotriva deciziei CA Galaţi.
Adrian Mihail Drăgan a mai fost trimis în judecată şi în anul 2009, când a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere (în iunie 2012) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, procurorii DNA acuzându-l că ar fi pretins suma de 12.000 de euro pentru a interveni pe lângă judecătorii Curţii de Apel Galaţi, care aveau spre soluţionare un dosar civil. Demersul a fost făcut, precizează DNA, "în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile unei societăţi comerciale din Brăila". Dosarul penal a fost strămutat de la Tribunalul Brăila la Tribunalul Cluj, ajungând mai apoi la Curtea de Apel Cluj, care a respins ca nefondat apelul afaceristului brăilean.
Zilele trecute, Adrian Drăgan a fost din nou deferit instanţei de judecată, de data aceasta pentru fals în înscrisuri, uz de fals şi infracţiuni la Legea CEC-ului. Dosarul penal se află pe rolul instanţei de fond a Judecătoriei Brăila, în curs de soluţionare. (M.G.)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro