• clădirea proiectată şi executată de "Confort 2000" pentru Secţia de Radioterapie/ Oncologie nu are autorizaţie de construire de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), motiv pentru care aceasta nici nu va putea primi curând dotare pentru medicină nucleară • spitalul blochează garanţia de bună execuţie, de peste 270.000 lei a "Confort 2000", dar aceasta nu constă în bani cash, ci într-o poliţă de asigurare plătită eşalonat, executabilă doar la scadenţă • dacă termina lucrarea, "Confort 2000" mai încasa 1,9 milioane de lei, dar acum reclamă pierderi, chiar dacă şi spitalul iese pe minus • cert este că dotarea Băncii Mondiale a fost anulată şi racordurile cu unitatea centrală sunt imposibile • premeditare şi rea-intenţie, aşa cataloghează managerul SJU rezilierea contractului de către "Confort 2000"
Licitaţii controversate cu constructori care fac şi pe proiectanţii, cu garanţii de bună execuţie ascunse sub paravanul unor poliţe de asigurare, cu acte adiţionale, unele peste altele, cu termene încălcate, cu diriginte de şantier posesor de cazier, cam asta a fost regula pe vremea lui Stancu. Deznodământul? Secţii întregi în care s-au scurs milioane de euro din banii publici zac nefolosite, în vreme ce bolnavii brăileni iau drumul Bucureştiului. Bomboana pe coliva acestei situaţii revoltătoare a pus-o chiar administratorul "Confort 2000", după ce a lăsat baltă Spitalul Judeţean şi a reziliat contractul: Centrul Oncologic/Radioterapie NU are autorizaţie de construire de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare(CNCAN). "În cazul Oncologiei, care n-are autorizaţie de construire de la CNCAN - atribuţie pe care o avea Spitalul Judeţean - a fost un singur act adiţional de prelungire a contractului, pentru că noi începuserăm proiectul, dar n-aveam nicio autorizaţie din cele trei obligatorii. Şi noi nu puteam construi fără autorizaţiile respective. Cu toate acestea, am început lucrarea dar, între timp, spitalul a obţinut doar două dintre autorizări: de amplasament şi de urbanism, dar nu şi autorizaţia esenţială, aceea de construire de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), fără de care clădirea nu are statutul cerut", a declarat pentru Obiectiv - Vocea Brăilei, Gabriel Ghenea, administratorul "Confort 2000".
ADIO, SECŢIE NOUĂ DE ONCOLOGIE!
Clădire specifică medicinei nucleare, "pe cuvânt"!
Dezvăluirea şoc a constructorului va da serioase bătăi de cap spitalului în condiţiile în care de această autorizaţie trebuia să se ocupe conducerea unităţii spitaliceşti, încă de la data semnării contractului, în urmă cu 3 ani. "Acum aflu că d-na Sin (Rodica Sin - n.n) nu s-a preocupat de acest aspect. Lucrarea a fost contractată de altă echipă managerială. Şi Confort 2000 de ce a construit dacă nu avea autorizaţia de construire CNCAN?!", a conchis dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Judeţean.
Adevărul este că e chiar "strigător la cer" să încerci să autorizezi o construcţie din punct de vedere al activităţilor nucleare doar presupunând că fundaţia este din ciment albastru, are o adâncime de circa 20 de metri, specifică buncărelor pentru aparatura radioterapeutică...Dacă această dezvăluire s-a confirmat, afirmaţia lui Ghenea cu privire la adiţionalele semnate a fost contrazisă de Iugulescu: mai exact au fost două acte adiţionale, ambele de prelungire a contractului, cu 21, respectiv 99 de zile, ambele la cererea "Confort 2000" şi motivate prin cinci adrese succesive prin care se invocă, în primul rând, condiţiile meteo nefavorabile realizării construcţiei.
"Eu chiar nu-i înţeleg. Ei au câştigat circa 5 milioane de lei din acest contract şi mai aveau de luat, dacă-l finalizau, 1,9 milioane de lei. Da, în mod cert ne vom judeca, iar noi le-am blocat garanţia de bună execuţie, de peste 270.000 lei, care reprezintă, de fapt, o poliţă de asigurare a acestei sume, iar nu suma propriu-zisă, executabilă la scadenţă, la recepţia finală. S-au supărat că n-am decontat tâmplăria de 80.000 de lei, că era neconformă cu proiectul, dar tot ei au făcut proiectul şi ar fi putut să continue, în contextul în care suma finală e mai mare decât aceea refuzată de noi la plată", ne-a declarat Daniela Madaraş, director economic al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Constructorul atacă
Totuşi, cum a câştigat "Confort 2000" nu mai puţin de cinci milioane de lei, în ciuda faptului că n-a terminat lucrarea, iar pe 21 august a reziliat contractul, cu două zile înainte de termenul stabilit pentru predarea "la cheie" a investiţiei?! "Eu am graficul fizic şi valoric la zi. E de 80%. Acolo mai trebuiau făcute finisajele, montate obiectele sanitare, centralele, uşile cu plumb, covorul asfaltic, tavanele şi un centralizator electric de peste 400 de KW, numai că ei n-au fost în stare să ne spună unde să le montăm", ne-a mai spus Gabriel Ghenea. De altfel, administratorul "Confort 2000" atacă punctual toate declaraţiile formulate atât de mediator, Consiliul Judeţean, cât şi de reprezentanţii SJU: "Aici, regulile au fost schimbate în timpul meciului. Noi stăteam câte o lună pentru a primi indicaţii unde să montăm tablourile electrice, fiindcă acestea sunt speciale. N-am cerut prelungirea contractului fiindcă am fi avut noi probleme. Ei n-au vrut să aprobe nici uşile cu plumb, ne-au cerut specificaţii tehnice suplimentare, expertize pe care apoi le-au refuzat, iar din punctul nostru de vedere, tâmplăria este conformă şi, da, am montat-o în timp ce dirigintele de şantier era în concediu. Noi chiar l-am contestat pe diriginte, dar...Acesta are înscrisuri în cazierul judiciar şi nu putea ocupa această funcţie...Nu pot să spun cât am pierdut, dar am pierdut. Noi am luat pancarta de şantier şi nu mai lucrăm acolo de o lună şi o săptămână, nu de două luni. Da, strângem tot". Demn de menţionat este faptul că valoarea totală a contractului semnat de administraţia Stancu la data de 19.03.2013 este de 6.577.252,64 lei cu tot cu TVA, adică peste 1,5 milioane euro.
Spitalul contraatacă
"Ei spun că au făcut 80% din lucrare, dar au venit specialiştii de la Ministerul Sănătăţii şi aceia de la Banca Mondială şi au spus că nu-i gata nici 65 - 70%. Din acest motiv nici n-a fost posibilă accesarea finanţării pentru dotare, finanţare pe care Banca Mondială ne-o asigura în 2015 pentru acceleratoare, scintigraf. Ei n-au montat nici tavanele, nici uşile cu plumb, lucrarea e departe de-a fi gata în proporţie de 80%", contrazice dr. Mihail Iugulescu declaraţia constructorului.
Curios, suma pe care "Confort 2000" o pretinde acum de la Judeţean, 23% din suma totală fără TVA, adică 117.800 lei (în care intră şi 80.000 lei pentru ferestrele termopan care nu sunt conforme cu proiectul) este mult mai mică decât suma ce reprezintă garanţie de bună execuţie, dar nici garanţia respectivă nu există în mod real, sub formă de cash. Şi asta pentru că Stancu le-a permis firmelor cu care a lucrat să constituie poliţie de asigurare în cuantum de 5% din valoarea contractului fără TVA, ceea ce reprezintă o himeră financiară.
"Rezilierea bruscă a contractului de construcţie a Secţiei de Radioterapie este un gest premeditat şi rău-intenţionat", conchide dr. Iugulescu. La rându-i, Gabriel Ghenea, administratorul "Confort 2000", susţine că Spitalul judeţean n-ar fi respectat contractul. "Am intrat în blocaj financiar!", este poziţia constructorului. Cert este că, luni, imediat după primirea notificării din partea "Confort 2000", SJU n-a stat cu mâinile în sân: "Ne vom judeca, asta este cert, însă ei nu au ieşit în pierdere, dimpotrivă, au câştigat. Mai mult, luni, noi i-am notificat la rândul nostru, dar nu răspund nici la telefon, nici la e-mailuri, nici nu dau confirmări fax. I-am anunţat că nu au predat lucrarea la timp, pe 24 august, aşa cum stipulează contractul şi actele adiţionale şi că deja curg penalităţi", a mai spus dr. Iugulescu.
Încâlceala lui Stancu
Pe 24 august, când ar fi trebuit să predea construcţia la gata, "Confort 2000" nici măcar nu mai avea pancarta de "Şantier în lucru". Atenţie: "Confort 2000" a semnat atât pentru "proiectare, cât şi pentru execuţie, plus remedierea oricărui defect, dar şi pentru o garanţie de 10 ani a lucrării".
Preţul total este de 6.783.340, 64 lei, cu TVA, echivalentul a 1.500.739,08 euro, din care proiectarea reprezintă 206.088 lei, cu TVA. Potrivit articolului 5.1.2 din contractul încheiat de fostul manager SJU, Rodica Sin şi "Confort 2000", reprezentată atunci de Corneliu Pipera (regretat om de afaceri, care a câştigat multe contracte publice în judeţ pe vremea lui Stancu), "preţul convenit pentru execuţia lucrării, plătibil executantului de către achizitor, conform graficului de plăţi este de 6.577.252,64 lei cu TVA", iar conform articolului 8.2 din acelaşi document, "în cazul în care, pe parcursul îndeplinirii contractului, se constată faptul că anumite elemente ale ofertei tehnice sunt inferioare sau nu corespund cerinţelor prevăzute în caietul de sarcini, prevalează prevederile caietului de sarcini". Adică: trebuia respectată calitatea materialelor, aşa cum s-a angajat s-o asigure constructorul încă de la ofertare şi proiectare. Cu alte cuvinte, "Confort 2000" a avut libertatea de a-şi scrie proiectul, dar şi obligaţia de a-l respecta. Numai că, aşa cum s-a întâmplat în multe dintre contractele preparate de Bunea Stancu, au apărut "n" modificări, plus "două acte adiţionale, din câte ştiu", după cum a spus Viorel Mortu, preşedintele interimar al CJ Brăila.
În acelaşi contract - "lege între părţi" şi din punctul de vedere al spitalului - se mai arată că executantul n-are voie să facă lucrări fără acceptul beneficiarului, iar "executantul răspunde pentru viciile ascunse ale construcţiei ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării şi după îndeplinirea acestuia pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă, ca urmare a nerespectării proiectelor şi detaliilor de execuţie aferente execuţiei lucrării"- (art. 10.2.20).
În esenţă, contractul este "beton" atât pentru spital, cât şi pentru constructor. Depinde cine interpretează. De exemplu, la articolul 12.1 se arată că spitalul "este îndreptăţit de a deduce din preţul contractului ca penalităţi o sumă echivalentă cu 0,1% din valoarea rămasă neexecutată", însă nu se stipulează şi timpul în care se percep aceste penalităţi, pe zi, pe lună...Iar în cazul plăţilor, acestea trebuie să se facă în termen de 30 de zile de la emiterea facturilor, altfel curg iarăşi penalităţi, numai că în situaţia dată facturile nu s-au emis pentru că dirigintele de şantier, Puiu Dumitraşcu (pe care nu l-am putut contacta fiindcă e plecat din ţară, în concediu), nici n-a aprobat devizele spre facturare, considerând că "acestea nu sunt conforme calitativ cu proiectul". N-ar mai fi de adăugat decât că tot "Confort 2000" a realizat Secţia de Anestezie Terapie Intensivă, corp de clădire finalizat, însă neracordat la unitatea - mamă fiindcă n-are străpungeri de legătură spre Morga, Ambulator şi UPU, dar nici autorizaţie de la Pompieri, fiindcă e lipit de spitalul mare şi n-are niciun hidrant sau alt sistem de stingere a incendiilor sau intervenţie în caz de incident.
Viorel Mortu: "Este un adevăr dur, dureros. Răul e vechi, vine din licitaţie, din felul în care s-a gândit licitaţia"
La ultima şedinţă a CJ, preşedintele interimar Viorel Mortu le-a declarat consilierilor că se vor organiza alte licitaţii: "Vă informez că din clipa în care spitalul preia şantierul cu activul şi pasivul, cu ce este făcut şi ce nu, cu ce anume mai e de făcut în expresie fizică dar şi financiară, atunci vom deschide imediat licitaţii pentru continuarea lucrărilor. Din clipa în care spitalul are dosarul complet asumat al şantierului, a doua zi deschidem licitaţie". Cât despre constructor, Mortu a precizat: "Firma Confort 2000 reproşează spitalului neplata unor servicii, cu sume destul de mari. Spitalul reproşează firmei că a încălcat litera proiectului şi a pus alte materiale care nu erau în proiect, alte dimensiuni şi altă calitate mai ales. Şi din această neînţelegere care are la mijloc vreo câteva milioane de lei a rezultat această tensiune, fără soluţie deocamdată. Retrăgându-se din şantier, domnul acesta îşi asumă răspunderea, urmând ca pe cale juridică să primească o decizie şi un răspuns. Acest lucru se va întâmpla destul de repede". Cu privire la blocajul în care au ajuns lucrările la Spitalul Judeţean, Viorel Mortu are şi o concluzie: "Este un adevăr dur, dureros. Răul e vechi, vine din licitaţie, din felul în care s-a gândit licitaţia. Vă rog să cercetaţi, să căutaţi, să verificaţi. Şi din felul în care s-a creat proiectul. A fost o formulă ciudată în care firma făcea şi proiectul. Aceasta îşi făcea proiectul cu nişte zone de o anumită ambiguitate pe care, atunci când le venea rândul la şantier, le schimba cu decizii de finanţare, de dezvoltare. La cardiologie avem 13 schimbări de proiect cu alte finanţări. Imens de mult".