Skip to main content

Aerul conditionat sufla cu intirziere in casele brailenilor

Temperaturile ridicate din ultima perioada au determinat o crestere spectaculoasa a vinzarilor de aparate de aer conditionat. Numarul mare de braileni care s-au grabit sa achizitioneze o astfel de instalatie a provocat un adevarat blocaj: firmele autorizate sa le monteze nu mai fac fata cererilor. Din aceasta cauza, s-a ajuns in situatia ca, dupa achizitionarea produsului, cumparatorii sa fie programati o saptamina, doua, trei sau chiar o luna pina la instalarea de o firma autorizata. Cine instaleaza pe cont propriu risca sa piarda garantia aparatului.
Cele mai ieftine modele de pe piata braileana costa in jur de 700 lei, dar pentru acestea nu se asigura montarea gratuita. Cele care au si montarea inclusa in pachet, costa intre 900 si 2.500 lei. Preturile depind de marca, de consumul energetic si capacitatea de racire, masurata in unitati btu. Aparatele cu 9.000 btu, de exemplu, pot raci aerul pe o suprafata de 40 metri patrati, in timp ce 12.000 btu acopera o arie de circa 60 mp. Cele mai scumpe modele au si capacitatea de racire mare, dar si alte facilitati, cum ar fi filtrarea aerului prin plasma.
Odata ce si-a facut un calcul si a stabilit ce suma poate investi intr-o astfel de instalatie, cumparatorul trebuie sa se intereseze si in cit timp va avea aparatul montat pe peretele casei. In marea lor majoritate, modelele existente pe piata au inclusa in pret si montarea. Cit dureaza pina la instalare depinde, insa, fie de marca aparatului, fie de magazinul de unde se achizitioneaza acesta. Astfel, producatorii sau importatorii anumitor marci au incheiat direct contractele cu firmele autorizate sa asigure montajul. Altii au lasat la latitudinea vinzatorilor sa se ocupe de aceste aspecte. In general, cine plateste un pret mai mare sau cumpara de la un anumit magazin, poate avea aparatul montat in doar citeva zile. Cine nu, poate sa astepte citeva saptamini pina va avea racoare in locuinta.
Reprezentantul unei firme autorizate pentru montarea de asemenea aparate ne-a declarat ca, in ultimele saptamini, a avut de instalat cite 20 pe zi. In aceasta situatie, clientii care cumpara azi produsul, din magazinele cu care are contract, sint programati sa beneficieze de instalare la jumatatea lunii iulie. "Avem si magazin propriu. Cine cumpara de la noi, are montarea asigurata a doua zi", ne-a marturisit agentul economic respectiv. Din informatiile primite de la surse autorizate reiese ca, la nivelul municipiului, activeaza in momentul de fata 20 de firme autorizate sa instaleze aparate de aer conditionat. Toate acestea trebuie sa faca fata unui volum foarte mare de comenzi.

Reclamatii putine, in ciuda supraaglomerarii

In ciuda supraaglomerarii, relatiile dintre vinzatori si clienti par a fi destul de bune. Spre deosebire de alte judete, unde a "curs" cu reclamatii catre Oficiul de Protectia Consumatorilor, in Braila numarul plingerilor referitoare la achizitionarea sau montarea aparatelor de aer conditionat este destul de mic. Dupa cum ne-a informat Daniel Serea, directorul OJPC, de la jumatatea lunii aprilie, de cind au inceput brailenii sa cumpere astfel de aparate, s-au inregistrat doar patru reclamatii. Acestea s-au axat pe faptul ca angajatii unor firme de montaj au avut un comportament jignitor fata de clienti. Intr-un singur caz s-a reclamat ca, la montare, racordul dintre aparatul exterior si cel interior nu a fost pus pe lungimea solicitata de cumparator. "Aici intervine si neglijarea de catre clienti a studierii ofertei de montare gratuita. In general, se asigura gratuit doar trei metri intre componenta interioara si cea exterioara a instalatiei. Recomandam cumparatorilor sa citeasca atent conditiile inscrise in certificatul de garantie si, pentru orice interventie, inclusiv pentru motare, sa solicite inscrierea in certificat, sub semnatura reprezentantului firmei autorizate. Interventiile nespecificate in certificatul de garantie nu sint recunoscute si nu pot duce la schimbarea aparatului, daca acesta nu mai poate fi reparat. De asemenea, cei care cumpara de la magazine gen "Metro" trebuie sa verifice daca exista si in Braila un centru pentru asigurarea service-ului si montarii autorizate. Ca si in cazul altor aparate electrocasnice, instalarea aerului conditionat de catre persoane neautorizate duce la pierderea garantiei", ne-a mai informat directorul OJPC Braila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu