Administratia trebuie sa tina seama de parerea comunitatii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Administratia trebuie sa tina seama de parerea comunitatii

Directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati", Rodica Draghici, si-a dat seama de curind ca institutia functioneaza in conditii imposibil de suportat pentru cititori si salariati si ca volumele care sint depozitate risca sa se deterioreze definitiv, daca nu se schimba urgent sediul. Este concluzia fireasca, dupa ce fostul presedinte al Consiliului Judetean, Aurel Simionescu, caruia potrivit directorului Rodica Draghici, i-ar fi fost trimise sistematic adrese prin care se semnala situatia foarte grea a bibliotecii -, sustine ca realitatea este cu mult diferita.
Mai concret, Aurel Simionescu a explicat ieri, in cadrul unei conferinte de presa ca, de fapt, Draghici i-a sesizat doar doua aspecte care puneau ceva probleme, respectiv faptul ca in sala de lectura, care se afla la subsol, mai apar inundatii, o data la citiva ani, atunci cind ploua foarte mult, precum si faptul ca in salile de la etaj, atunci cind este foarte cald afara, in timpul verii, aerul devine greu de respirat, din lipsa unei aerisiri corespunzatoare: "Intotdeauna acolo au fost probleme legate de circuitul cartii, asta stiu. Mi s-a spus ca circuitele de acolo nu sint chiar functionale, pentru ca asa era cladirea facuta, nu aveam cum sa facem mari schimbari. Mie, doamna director Draghici mi-a sesizat doua aspecte: unul s-a referit la sala de lectura, care este jos, sub nivelul canalizarii, si din cind in cind, o data la citiva ani, a avut probleme in sensul ca a refulat apa, cind era o ploaie mai mare, si a schimbat parchetul si mocheta. Nu mi-a spus ca nu ar fi o aerisire buna acolo, sau ca se sufoca cititorii. A doua reclamatie a fost legata de salile de la etaj, unde vara era foarte cald, datorita constructiei ca atare, geamuri etc. In timp, s-au pus citeva aeroterme cu aer conditionat, dar probabil ca nu au satisfacut necesarul de aer. Eu nu vreau sa intru intr-o polemica acum cu doamna director Draghici, dar nu a fost niciodata discutia despre mutarea bibliotecii, ci doar despre crearea unor conditii mai bune, ceea ce era si firesc".

"Daca aveti o alta parere, faceti o contraexpertiza"

In ceea ce-l priveste, deputatul PSD Mihai Tudose a fost mai retinut in a exprima pareri cu privire la decizia controversata a sefului sau de partid, presedintele CJ Gheorghe Bunea Stancu, de a muta sediul bibliotecii intr-o margine de oras, in fosta cantina a Liceului de chimie. Invocind - foarte convenabil! - lipsa de pricepere in domeniu, Tudose prefera sa dea credit specialistilor din CJ, care sustin necesitatea mutarii. Nu este clar la ce specialisti se refera parlamentarul, dat fiind ca noi, cel putin, nu am auzit nici un specialist care sa iasa public si sa dea detalii privind motivele luarii acestei decizii - in afara, poate, de directorul bibliotecii, care este parte interesata in aceasta chestiune, chiar prea interesata, ca sa nu poata fi banuita de subiectivism.
"Nu sint de specialitate, nu am citit dosarele, nu stiu ce ciuperca apare in aceste cazuri, sint oameni de specialitate care s-au consultat din punct de vedere tehnic, daca spatiul cel nou este propice sau nu. Eu nu am fost sa vad in ce conditii sint depozitate acum cartile, nu am fost nici la cantina Liceului de chimie, sa vad spatiul respectiv. Nu stiu de ce si noul spatiu este temporar, poate actuala locatie mai putea fi pastrata pina la finalizarea celei din Piata Poligon. Eu am vazut si opiniile cititorilor, dar si opinia directorului Bibliotecii, care a spus ca actualul sediu nu ofera conditiile corespunzatoare. De ce n-am crede-o pe ea? Pe de alta parte, admit ca te poti intreba si de ce n-a reactionat mai devreme, ca inteleg ca de vreo 10 ani nu stiu ce soricel maninca din carti. Conceptual, nu sint de acord ca o biblioteca sa fie la un anumit tip de periferie a orasului, pentru ca este una dintre institutiile traditionale ale urbei, ar trebui sa fie in zona culturala, in centru, alaturi de teatru, de muzeu, etc, dar este o solutie temporara. Daca gaseste cineva o alta solutie, sa o spuna. Din cite am vazut, exista specialisti care spun ca acolo, in Casa Tineretului, nu se mai poate, daca aveti o alta parere, faceti o contraexpertiza, noi pe ce sa facem alte comentarii? Daca eu nu ma pricep la lucrurile astea, in cine putem avea incredere, acum? Putem avea incredere in directorul bibliotecii, care stie exact care este situatia, putem avea incredere in specialistii de la CJ, care sint in domeniu?", a intrebat retoric parlamentarul, care, pina la proba contrarie, nu este dispus sa ia in calcul posibilitatea ca directorul sa fi fost supus unor presiuni, pentru a adopta aceasta pozitie.

Mutare sa fie, dar nu pentru popicarie

Intrebat fiind daca i se pare normal sa fie mutata din Casa de Cultura a Tineretului biblioteca, pentru a face loc unei popicarii, Tudose a declarat: "Cu asta nu sint de acord. Daca sint obligati sa mute biblioteca din acest spatiu, din ratiuni de pastrare in conditii bune a cartilor, si de asigurare a unor circuite functionale, este una, dar daca mutam biblioteca doar ca sa facem loc unei popicarii, sau altor chestiuni de acest gen, este cu totul altceva. Eu nu cred ca acesta este motivul mutarii bibliotecii, realizarea unei popicarii acolo. Este o zbatere de o luna si ceva in care in loc sa gasim o solutie, ne certam. Pina la urma, administratia este administratie, dar daca intreaga comunitate vrea ceva, nu poate administratia sa faca altfel. Daca toata Braila vrea ca biblioteca sa fie dusa in Vidin, o punem in Vidin, frate, daca o vrea in Insula Mare, o mutam in IMB! Eu cred ca toata aceasta dezbatere publica va conta foarte mult in momentul in care discutia pe aceasta tema se va purta in CJ".
Tudose a fost uimit sa afle ca presedintele Stancu nu are de gind sa puna aceasta problema in discutia CJ si a ingorat cu gratie remarca ziaristilor, privind faptul ca Stancu a anuntat deja public ca nu da doi bani pe parerile altora, si ca daca el a hotarit sa mute biblioteca, asa se va face, indiferent ce cred unii sau altii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro