* un proiect în acest sens a fost adoptat în cea mai recentă şedinţă a Consiliului Judeţean * acţiunea vine după cele două cazuri de tâlhărie calificată din zona Colegiului “Murgoci”
Cazurile de violenţă din proximitatea Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci” nu au rămas fără ecou în rândul autorităţilor locale. Minorii care săvârşesc fapte penale, dar nu pot fi traşi la răspundere de organele de cercetare, din cauza vârstei fragede, ar putea fi duşi, în viitor, într-un centru special, în vederea reabilitării. Faptul că Brăila nu are în prezent o asemenea locaţie a ieşit la iveală după producerea celei de-a doua tâlhării din zona Colegiului “Murgoci”, când celelalte 3-4 centre din ţară au refuzat cererea reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) de a-i caza pe cei doi mici infractori, pe motiv că gradul de ocupare este deja de 100%.
În cea mai recentă şedinţă de Consiliu Judeţean, a fost aprobat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea unui centru de orientare, supraveghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârşit fapte penale şi nu răspunde penal. Potrivit proiectului, centrul va avea un şef, un psiholog, un asistent social, 9 instructori de educaţie, un administrator, 9 supraveghetori de noapte şi un îngrijitor.
Prefectul judeţului Cătălin Boboc a fost prezent la şedinţa respectivă a CJ, iar după adoptarea proiectului, acesta a emis un comunicat de presă. O comunicare publică pe acest subiect a avut, ulterior, şi Francisk Chiriac, preşedintele CJ. Ambii au simţit potenţialul de imagine pe care l-ar putea aduce înfiinţarea acestui centru. “La Instituţia Prefectului-judeţul Brăila a fost convocată, miercuri, 12 februarie a.c. o şedinţă extraordinară a Comisiei Judeţene privind Incluziunea Socială, unde a fost supusă dezbaterii avizarea consultativă a planului de acţiune privind serviciile sociale administrate de către DGASPC Brăila. Pe marginea acestui subiect s-a discutat mult săptămâna aceasta cu directorul DGASPC, Consiliul Judeţean şi reprezentanţi ai Primăriei Brăila şi am convenit să accelerăm procedura de înfiinţare a unui centru specializat pentru monitorizarea copiilor care au săvârşit o faptă penală şi nu răspund penal, o soluţie care exista deja la nivel naţional, dar la un nivel extrem de restrâns. Sigur că astfel de schimbări nu se produc peste noapte, dar cu mici eforturi, primul şi cel mai important pas a fost făcut. Infracţionalitatea juvenilă, ca multe alte probleme majore de interes comunitar nu trebuie să ducă la o concurenţă între instituţii, ci la o colaborare mai strânsă a acestora”, a declarat prefectul judeţului Brăila, Cătălin Boboc.
În schimb, Francisk Chiriac, a ţinut să sublinieze că CJ este singura instituţie care poate decide înfiinţarea unui astfel de centru şi că înfiinţarea centrului era în planurile instituţiei pe care o conduce, doar că nu era considerată o urgenţă, deoarece copiii s-au reabilitat “în sânul familiei”, deşi cifrele oficiale îl contrazic. “La acest moment, Consiliul Judeţean, instituţia în subordinea căreia se află DGASPC Brăila şi singura care poate să decidă în acest sens, urmează calea legală ca în cel mai scurt timp acest centru să poată fi pus în funcţiune. (...) A fost identificată încă de la sfârşitul anului trecut, dar nu a fost o urgenţă printre proiectele CJ întrucât majoritatea tinerilor care au săvârşit fapte penale s-au reabilitat în sânul familiei, fără să se impună internarea lor într-un centru specializat. (...) Îl rog pe dl. prefect să nu-şi mai aroge ideea acestui proiect. Meritele sunt ale oamenilor care muncesc constant, zi şi noapte, pentru această idee care tot lor le aparţine”, a postat pe Facebook şeful Judeţului.
În decursul anului 2019, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila au fost înregistrate 86 de sesizări de infracţionalitate juvenilă, din care 9 sunt antecedente.