Luni seară, activitatea "magazinelor de vise" a fost întreruptă de poliţişti imediat după ce acestea şi-au început programul de lucru, într-o ultimă încercare a patronilor de a scăpa de marfa din stoc. În acelaşi timp, oamenii legii le-au făcut o surpriză neplăcută şi clienţilor, care nu au mai putut să-şi achiziţioneze produsele întrucât acestea fuseseră confiscate. Poliţiştii au pus astfel în aplicare prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 6/10 februarie 2010, ce modifică şi completează Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, precum şi Legea 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Concret, prin acest act normativ, pe lista plantelor etnobotanice interzise comercializării au fost introduse 36 de noi plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, ce se regăseau în produsele scoase la vânzare de "magazinele de vise".
{flv}17vise{/flv}
În cele 5 unităţi economice cu acest profil din municipiu au acţionat echipe mixte formate din ofiţeri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ofiţeri de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate, lucrători de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Garda Financiară şi Direcţia de Sănătate Publică. Cu această ocazie au fost stabilite stocurile de produse existente în respectivele societăţi şi s-au confiscat produsele susceptibile a conţine substanţe nou introduse în categoria celor interzise. Mai exact, s-au ridicat 218 ţigări şi 0,056 kg pudră ce urmează a fi analizată în cadrul Laboratorului Naţional pentru Analiza Drogurilor, în valoare totală de 12.760 lei. În cazul pulberii, în funcţie de rezultatele furnizate de specialişti, se vor dispune şi măsurile legale. De asemenea, de la una dintre unităţile controlate s-a ridicat în vederea confiscării suma de 1.870 de lei, bani ce nu au putut fi justificaţi, fiindu-i totodată suspendată activitatea pe o perioadă de 3 luni. Singura sancţiune contravenţională aplicată, în valoare de 8.000 de lei, a fost dată în baza OUG 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. "Menţionăm că OUG 6/2010 detaliază la articolele I şi II categoria substanţelor aflate sub control naţional, unde sunt incluse plantele şi substanţele nesupuse controlului internaţional care, datorită proprietăţilor psihoactive, prezintă un risc pentru sănătatea publică. În decurs de 10 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, proprietarul, posesorul ori deţinătorul acestor plante şi substanţe are obligaţia să le distrugă, pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene. În plus, sursa citată a mai adăugat că, în această perioadă, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul plantelor şi substanţelor prevăzute de ordonanţa de urgenţă sunt interzise.
Poliţiştii au confiscat marfă în valoare de aproape 130 milioane de lei vechi Mărfuri de 15 miliarde de lei vechi confiscate în toată ţara
Acţiuni similare cu cele de la Brăila s-au desfăşurat, luni, în toată ţara şi vor continua şi în perioada următoare, în vederea supravegherii modului în care se respectă noile prevederi legale. Cu prilejul acţiunilor au fost controlate 270 de unităţi găsite deschise, de la care au fost ridicate produse în valoare de peste 1.500.000 lei, în vederea expertizării şi distrugerii. Astfel, s-au ridicat 74,6 kg substanţe, 131 comprimate, 1.826 pliculeţe cu substanţe, 300 de ţigări şi 10 ml substanţă lichidă. În total, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 45.500 lei.
Precizăm că, la nivel naţional, din cele peste 400 de unităţi identificate 336 sunt magazine, iar restul sunt magazine virtuale şi spaţii de depozitare a unor astfel de substanţe.