Nu ştiu cine eşti, nu ştiu cum ai dobândit casa asta, nu ştiu câte alte case mai ai sau dacă mai ai în zonă, dar de un lucru sunt sigură: comportamentul tău e unul tipic de rechin imobiliar. Adică acei tupeişti care, cu sprijinul unor funcţionari incompetenţi şi corupţi, pun mâna, contra unor sume infime, pe adevărate bijuterii arhitectonice din centrele istorice ale oraşelor, pe care apoi le lasă în paragină, pradă hoţilor, boschetarilor şi maidanezilor. Acei investitori de carton, care vânează, de fapt, doar terenul, aur pe piaţa imobiliară, nu construcţiile propriu zise. Pentru că, deşi istoric, arhitectural şi urbanistic aceste imobile au valori inestimabile, reabilitarea lor costă enorm. Şi n-am văzut încă vreun samsar căruia să-i pese de altceva decât de profit. Un profit care, evident, trebuie să fie suficient de mare încât să vă îndestuleze pe toţi cei care, în cârdăşie – proprietari, funcţionari, notari, judecători - îngropaţi în moloz şi gunoaie istoria şi viitorul acestui oraş.
Adrian A, din Bucureşti (nu-i ştiu numele întreg, căci legea confidenţialităţii îl protejează), proprietarul clădirii de pe strada Vapoarelor nr. 6, adică cel pe care l-am rugat în titlu să-şi cureţe haznaua, este doar un exemplu. Brăila e plină de „adriani” pe care autorităţile locale se fac că nu-i văd. Iar dacă-i văd îi amendează cu FABULOASA sumă de 200 lei. Amendă pe care, pentru că legea le permite, nici nu o plătesc vreodată. Se târâie cu ea prin instanţe până la Sfântul Aşteaptă, când i se pierde urma, creându-se astfel un cerc vicios, o joacă primejdioasă între proprietari şi autorităţi, în care se câştigă doar timp. Timp berechet în care clădirea, înghenuncheată de vreme şi vremuri, să se deterioreze suficient încât „oficial” să nu mai poată fi salvată. Ca-n filmele cu proşti. În care proştii suntem noi, cetăţenii oraşului, care trebuie să le înghiţim mizeriile şi mirosul şi să plecăm ruşinaţi capul când povestim despre Brăila.
„Faceţi un inventar al clădirilor degradate, al terenurilor lăsate în paragină, vedeţi exact care le sunt stăpânii şi daţi-le termene clare şi precise până la care să-şi cureţe proprietăţile. Salubrizaţi Centrul Vechi, scăpaţi-l de ruine, maidane şi gunoaie! Nu mai e timp de pierdut! Centrul Vechi se degradează văzând cu ochii, multe clădiri sunt deja un pericol. Sunt hidoase, dezolante şi atrag ca un magnet gunoaiele, cerşetorii, maidanezii. Ele ţin Centrul Vechi pironit într-un prezent insalubru, inestetic şi nesigur. Nu vă mai bateţi joc de această bogăţie unică, de această zestre pe care puţine oraşe au avut privilegiul să o moştenească”.
Asta scriam, fix în urmă cu 3 ani, în editorialul prin care am dat start campaniei de presă „Asanaţi Centrul Vechi!”. Trei ani, în care Brăila a trecut prin două rânduri de alegeri, locale şi parlamentare, în care politicienii de toate culorile şi rangurile s-au bătut cu cărămida în piept că îşi vor asuma ca prioritate ZERO salvarea Centrului Vechi, scoaterea lui din ruină, zoaie, manele, decadenţă şi gunoi. Ce s-a întâmplat efectiv în aceşti 3 ani? Răspunsul ni-l dă şeful Poliţiei Locale: „Pe raza municipiului Brăila se află în momentul de faţă nu mai puţin de 90 de imobile degradate, ai căror proprietari au fost somaţi să ia măsuri pentru rezolvarea problemei. Mulţi dintre aceştia nu se conformează, însă, nici după ce primesc amenzi repetate, aşa cum se întâmplă şi în cazul clădirii de pe Str. Vapoarelor, nr. 6”.
Deci s-a făcut, totuşi, o inventariere şi se încearcă ceva. Doar că, sincer, oricât de repetate ar fi amenzile acestea, câtă vreme rămân la FABULOASA sumă de 200 lei, doar ne facem că vrem să rezolvăm problema. Doar ne prefacem că vrem să salvăm. În realitate, în Centrul Vechi, încă lăsat cu bună ştiinţă la cheremul unor proprietari iresponsabili şi al unor chiriaşi de joasă speţă, continuă adevăratul „genocid”... istoric, arhitectural şi urbanistic. Iar noi, prin tăcerea noastră, prin lipsa de reacţie, suntem părtaşi.
Domnule primar, domnilor consilieri municipali, vă rog, din nou,”Asanaţi Centrul Vechi”! Puneţi suprataxă pe ruină şi terenurile abandonate! Majoraţi impozitul cu 500% pentru clădirile lăsate în paragină, pentru terenurile sufocate de gunoaie, Consiliul Local poate, legea există! Renunţaţi la locuinţele sociale din Centru Vechi, la focarele de infecţie şi nesimţire! Salubrizaţi-l, la propriu şi la figurat! Centrul Vechi e o mină de aur pentru Brăila, e cea mai la îndemână zonă pe care s-ar putea contura o altă perspectivă pentru noi. Asanaţi Centrul Vechi! Nu ne striviţi sub tălpile indiferenţei, şi istoria, şi viitorul!