Mergi la conţinutul principal

Adevărat pandemie

Adevărata pandemie de Covid-19 abia acum a început. Cel puțin în România. Varianta Delta a coronavirusului se dovedește a fi mult mai contagioasă decât tulpina inițială. De fapt, tulpina Delta reprezintă cel mai contagios virus  întâlnit vreodată de om – o spun specialiștii, dar o spune și realitatea. Nu este mai periculos – are aceeași rată a deceselor, de circa 2-3%. Dar una e 2-3% din 1.000 de cazuri, alta e 2-3% din 10.000 de cazuri și altceva înseamnă 2-3% din 100.000 de cazuri. Așa cum una e să ai 100.000 de cazuri într-o lună și alta e să ai 100.000 de cazuri într-o săptămână.

Recordurile de cazuri înregistrate ieri în România – peste 15.000 - și al deceselor – peste 250 – sunt cifre ce vor fi depășite în zilele următoare. Evident, în curând, dacă nu chiar azi, se va înregistra o cifră-record și în privința internaților în ATI.

Adevărata pandemie este acum doar pentru România – și încă vreo câteva țări din lume. Alte state, cu peste 80% din populație vaccinată, cu doar câteva cazuri grave în spitale și câțiva morți pe zi, au cam închis problema (vezi Norvegia sau Portugalia). Pentru România, problemele abia încep - din păcate! Iar cifrele sunt simple: 75% dintre cei infectați sunt nevaccinati, iar 92% dintre cei decedați sunt nevaccinați. Sunt doar statisticile săptămânii trecute.

Evident, situația nu-i impresionează pe cei mai mulți dintre români. Pentru prea mulți dintre ei, tragedia din spitale de fapt nici nu există, cifrele comunicate de autorități sunt în continuare false, măsurile de prevenție sunt  niște prostii, iar dramele familiilor celor răpuși de Covid sunt doar niște informații de luat în derâdere. Sistemul sanitar e la un pas de colaps, și nu doar în privința bolnavilor de Covid-19, dar nici asta nu-i interesează pe ei.

Însă realitatea asta e: România trăiește o dramă medicală și, automat, una socială. O dramă care nu se va încheia curând, pentru că nici măcar autoritățile nu mai vor să acționeze în așa fel încât să facă asta. Lock-down-ul ăla general din primăvara lui 2020 ar fi fost cu adevărat util și eficient abia acum (comparativ cu situația actuală, atunci a fost exagerat), dar nimeni nu-și mai permite și nu-și mai dorește o asemenea măsură – nici cei imunizați, nici cei neimunizați. Pur și simplu, măsurile extreme nu mai sunt tolerate de nimeni. Iar acum, mai mult ca niciodată, fiecare e pe propria răspundere. Cine înțelege asta are șanse mult mai mari să treacă cu bine peste această perioadă și peste orice pandemie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro