"Programul este primul de acest tip din Administratia Nationala a Penitenciarelor si are drept scop principal diminuarea impactului resimtit de catre tinar, in raport cu societatea din care a lipsit pe perioada executarii pedepsei. Activitatile se vor desfasura in municipiul nostru si vor consta in prezentarea orasului, principalelor obiective culturale si istorice si a institutiilor care faciliteaza reinsertia sociala a fostilor delincventi", a declarat preotul capelan Sorin Plesca.
Potrivit sursei citate, principalele obiective care se doresc a fi atinse sint: oferirea altei imagini a Brailei decit aceea de loc de ispasire a unei pedepse, adaptarea la schimbarile petrecute in societate in perioada in care detinutii au lipsit din comunitate. Se urmareste, de asemenea, cresterea permisivitatii sociale a comunitatii. Totodata, cel eliberat va cunoaste principalele drepturi si obligatii pe care le are in relatie cu autoritatile.
Dupa ce vor parasi penitenciarul, tinerii vor fi consiliati si monitorizati de catre preotii parohi din localitatea de domiciliu, pe o perioada de 4-6 luni.
Astfel, trei tineri ce urmeaza sa paraseasca penitenciarul saptamina viitoare au fost scosi in comunitate, de catre preotul capelan. Acesta le-a prezentat Palatul administrativ, dupa care i-a dus pe faleza Dunarii, baietii fiind impresionati de fintinile arteziene.
Nu au fost omise nici centrul istoric al Brailei, Muzeul de Istorie, Gradina Publica, Casa memoriala "Panait Istrati".
"Utilitatea programului se vede din principalele obiective atinse. Reintegrarea sociala incepe din prima zi de detentie si se continua pe toata perioada incarcerarii, prin diversele programe desfasurate, care vizeaza mai ales recapatarea respectului de sine. Cel care se respecta pe sine respecta pe seamanul sau, locul in care se afla si regulile acelui loc. Un alt obiectiv este redarea increderii in sine. Un bun inotator, atunci cind incearca prima saritura la trambulina, are acel sentiment al neincrederii si chiar al fricii. Repetind sariturile, dobindeste incredere si vrea chiar mai mult, ca saltul final sa fie cel care ii aduce gloria. Impreuna cu minorii si tinerii din penitenciar am “sarit” de multe ori in municipiile Braila si Galati, urmarind ca, prin toate aceste iesiri in comunitate, sa schimbam conceptia detinutilor despre judetul in care si-au ispasit pedeapsa. Un proverb romanesc spune ca “prima impresie conteaza, dar ultima ramine”", a declarat preotul capelan Sorin Plesca.
Acesta a subliniat ca este important ca fostii detinuti sa treaca dincolo de imaginea din puscarie, sa vada si frumusetea orasului, de dincolo de gardul penitenciarului.
Ionut Buruiana, unul dintre beneficiarii programului, a povestit ca, gratie conducerii penitenciarului si preotului capelan, a avut sansa sa iasa de mai multe ori in comunitate, sa vada o piesa de teatru si sa participe la slujbe la Manastirea "Sf. Pantelimon" din Lacu Sarat.
Laios Gabor a descris Braila ca fiind un oras frumos, civilizat si cu multe obiective culturale si istorice interesante.