Acte fantomă la SC Caruz | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Acte fantomă la SC Caruz

Au dispărut documentele contabile de la "Caruz Brăila"! O spune răspicat chiar "Sierra Quadrant", administratorul judiciar al acestei firme aflate în insolvenţă. Mai mult, dispariţia actelor contabile este şi principalul motiv pentru care "Sierra" a cerut instanţei intrarea în faliment a debitoarei "Caruz Brăila" SA. Omul de afaceri Gheorghe Caruz a comunicat "Sierra" că actele contabile sunt la Marius Rogoza, administratorul "Caruz Brăila" SA. Acesta din urmă îl contrazice, spunând că nu mai ocupă această poziţie dinainte de intrarea în insolvenţă! Dar lucrurile se complică pentru că principalul bun ce ar putea fi valorificat pentru îndestularea creditorilor îl reprezintă clădirile şi halele de producţie construite pe terenul aparţinând unei alte firme din grupul Caruz, aflată şi ea în faliment, dar având un alt lichidator: "ZRP Insolvency". Aşa încât BCR, creditor la ambele societăţi, a cerut instanţei înlocuirea "Sierra Quadrant" cu "ZRP", astfel încât procedura pentru cele două unităţi din grupul de firme al familiei miliardarului Gheorghe Caruz să se facă unitar, de către un singur lichidator. "Dacă aş fi ştiut de această situaţie, nu acceptam să fim lichidator la această unitate!", a comentat Ovidiu Neacşu, reprezentantul "Sierra Quadrant".
"Caruz Brăila" SA a intrat în insolvenţă anul trecut, la cererea Fiscului, dar cel mai mare creditor este BCR-ul, cu peste 52 milioane de lei, reprezentând circa 90% din masa credală stabilită la circa 58 milioane de lei.

Situaţie cel puţin ciudată la societatea "Caruz Brăila" SA din grupul firmelor aparţinând familiei miliardarului Gheorghe Caruz: au dispărut actele contabile ale companiei. Fostul administrator judiciar, actual lichidator "Sierra Quadrant", reclamă că nu i s-au predat toate documentele, astfel că nu poate stabili cauzele ce au condus la starea de insolvenţă şi mai departe să găsească un eventual vinovat care să răspundă cu propria avere pentru eşecul "Caruz Brăila" SA. În cel mai recent raport de activitate al lichidatorului "Sierra Quadrant", care se ocupă de falimentul "Caruz Brăila" SA, se menţionează negru pe alb că "debitoarea ne-a pus la dispoziţie doar o parte din documentele societăţii, fapt pentru care am notificat atât debitoarea, cât şi pe dl Caruz Gheorghe în vederea predării tuturor actelor prevăzute la art. 28 din Legea 85/2006 necesare întocmirii raportului de cauze". Aşa cum a explicat reprezentantul "Sierra Quadrant", Ovidiu Neacşu, notificarea s-a făcut la începutul lunii ianuarie anul curent: "Am notificat în 11 ianuarie 2014 prin executor judecătoresc pe dl Caruz Gheorghe în vederea predării actelor necesare precum şi dacă îşi manifestă intenţia de a depune un plan de reorganizare. La data de 14 februarie acesta ne-a comunicat că este în imposibilitatea obiectivă de a furniza actele solicitate întrucât acestea se află în posesia administratorului societăţii, dl. Rogoza Marius Ştefănel, el fiind doar acţionar, comunicându-ne faptul că nu are intenţia depunerii unui plan de reorganizare, nefiind de competenţa lui. După acel răspuns am notificat persoana indicată de Caruz, iar aceasta s-a prezentat personal la sediul nostru, în data de 26 februarie, pentru a ne comunica faptul că nu mai este administratorul debitoarei din iulie 2013 şi că actele contabile ar fi depozitate la societatea Creşterea Porcilor SRL cu Punct de Lucru în localitatea Tichileşti", ne-a declarat reprezentantul "Sierra". De asemenea, sursa citată a precizat că în contextul în care a notificat fără rezultatul scontat debitoarea, administratorul şi acţionarul de la "Caruz Brăila" SA, s-a adresat judecătorului sindic explicându-i situaţia: "Deoarece nu ne-au fost predate toate actele necesare întocmirii raportului de cauze nu suntem în măsură să prezentăm cauzele ce au condus la starea de insolvenţă. Întrucât debitoarea nu a predat toate actele, iar documentele contabile nu au fost găsite, am solicitat deschiderea procedurii simplificate de faliment". Mai departe, la termenul din luna martie în dosarul insolvenţei, judecătorul sindic a dat curs solicitării şi a dispus intrarea în faliment a debitoarei. Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru miercuri, 7 mai.

Caruz: "Nu mă interesează"

Dar complexitatea acestei speţe este mult mai mare, întrucât pe portalul instanţelor apare un dosar disjuns, în care intimat figurează principalul creditor al "Caruz Brăila" SA, adică BCR. Practic, banca a cerut instanţei revocarea mandatului de lichidator al "Sierra Quadrant" şi înlocuirea cu "ZRP Insolvency" pe considerentul că aceasta din urmă ar putea face lichidarea unitară a "Caruz Brăila" SA, dar şi a "Complexului de Porci" SA, o altă unitate din grupul familiei Caruz, dat fiind faptul că societăţile au în proprietate părţi ale unui singur imobil. "Mai precis, una dintre firme este proprietara clădirilor fermei zootehnice de pe şoseaua Baldovineşti, iar cealaltă deţine terenul de sub aceasta. În ambele dosare de faliment, BCR este creditor. Dat fiind faptul că intrarea în faliment a Complexului de Porci SA a avut loc înainte de deschiderea procedurii similare în cazul Caruz Brăila SA, solicitarea băncii este de bun simţ. De fapt, dacă aş fi ştiut despre această situaţie privind proprietatea asupra clădirilor şi a terenului nu aş fi acceptat mandatul de lichidator la Caruz Brăila SA", a mai spus Neacşu. Deja în acest dosar au trecut două termene, ocazie cu care instanţa a amânat cauza din lipsă de procedură.
Contactat de reporterii "Obiectiv", omul de afaceri Gheorghe Caruz a explicat că este doar acţionar la firma "Caruz Brăila" SA şi nu s-a ocupat de administrare. "Nu mă interesează. Nu eu am fost acolo administrator! Le-am spus ce era de spus în răspunsul pe care l-am trimis (adresa de răspuns către "Sierra Quadrant" SPRL - n.r.). Şi ce dacă n-a mai fost administrator (Marius Rogoza - n.r.) nu trebuia la plecare să predea actele? E problema lor!" a spus Caruz, după care a întrerupt conversaţia.
De menţionat că în ultimii ani tot mai multe dintre firmele ce fac parte din grupul miliardarului Gheorghe Caruz au ajuns în insolvenţă sau faliment pe fondul unei crize în domeniul zootehnic. De altfel, în ultimii ani, averea omului de afaceri brăilean a tot scăzut, ajungând sub pragul de 10 milioane de euro, context în care Gheorghe Caruz nu a mai apărut în ediţia de anul trecut a TOP 300. De altfel, în clasamentul celor de la Forbes, omul de afaceri avea o avere de doar 7 milioane de euro, faţă de 50 - 55 milioane de euro în anii trecuţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro