La începutul lunii noiembrie, o tânără mămică a murit cu zile la doar 19 ani. La nici o lună după ce şi-a strâns cu emoţie pentru prima dată pruncul la piept, ea a plecat pe un drum fără întoarcere, lăsând în urmă o familie îndurerată, prieteni revoltaţi, un nou-născut fără mamă şi un sistem de sănătate pavat cu nepăsare, lipsit de dăruire şi de profesionalism şi bântuit de malpraxis. În octombrie, când a ieşit cu copilul în braţe pe poarta Maternităţii din Brăila, Ana Maria Păduraru se simţea bine şi era o tânără fericită, nimic nu putea să îi umbrească bucuria de a fi mamă. Pe 1 noiembrie însă, au început să o doară picioarele, mâinile şi apoi, întreg corpul. Aşa a început coşmarul. Aşa au început apelurile către Serviciul de Ambulanţă Judeţean Brăila, direcţionarea către Unitatea de Primire a Urgenţelor şi transferul către Secţia de Reumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă... Deşi tânăra a spus că era lăuză, medicii de la UPU au trimis-o la Reumatologie, nu la Maternitate.
Au urmat investigaţii, diagnostice, raze pentru discopatie lombară, tratament cu antiinflamatoare, asigurări că totul era în regulă şi externarea. După doar câteva ore, alte apeluri la Ambulanţă, altă internare la UPU, un alt diagnostic, de meningită. Realizând ce se întâmpla, familia tinerei a solicitat transferul acesteia de urgenţă la Bucureşti, pentru a afla de ce tânăra se stingea sub ochii celor apropiaţi. Era însă prea târziu. Medicii de la UPU, care nu au reuşit să o salveze pe Ana Maria, să o direcţioneze către Maternitate sau să pună un diagnostic corect, au asistat neputincioşi la moartea ei.
Singurii care au spus că tânăra a murit din cauza septicemiei, produsă de un rest de placentă rămas în organism, nechiuretat după naştere au fost medicii legişti, după autopsie, fireşte.
“Mi-au explicat că acele resturi s-au lipit de uter şi acea parte s-a necrozat, afectând ovarele, trompele şi rinichii, de-asta avea dureri de picior. Iar tulburările de coagulare au venit tot de la infecţie. În momentul în care a intrat infecţia în sânge, atunci s-a umflat şi s-a învineţit. Apoi a survenit decesul prin embolie pulmonară, că ajunsese un cheag la plămâni”, a declarat reporterilor noştri mama Anei.
Acum, părinţii fetei vor dreptate, vor ca vinovaţii să plătească. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, la Spitalul Judeţean s-au deschis anchete, cazul se află în atenţia Comisiei de analiză a deceselor intraspitaliceşti.
Zilele trecute, noul ministru al Sănătăţii, Victor Costache, a cerut Direcţiei de Sănătate Publică Brăila să demareze de urgenţă un control la spital, iar prietenii tinerei decedate au protestat în faţa Spitalului Judeţean Brăila şi au cerut ca vinovaţii să plătească, pentru că Ana Maria Păduraru a ajuns la spital de două ori, iar medicii nu au reuşit să pună diagnosticul corect.
În astfel de cazuri, se spune că “mortul e vinovat”, că “o mână spală pe alta” şi “corb la corb nu scoate ochii”... De data asta, tânăra mămică a murit cu zile, iar cei vinovaţi trebuie să plătească. Acolo, la UPU, am mai spus-o şi cu alte ocazii, este ceva putred. Nu este posibil să aştepţi ore în şir şi apoi să fii direcţionat greşit, nu este posibil să zaci pe hol, până îţi dai ultima suflare, iar personalul să te privească cu nepăsare, nu este posibil să pui diagnostice greşite şi să moară oameni, aşa cum nu este posibil nici să asişti la o naştere şi să laşi resturi de placentă în organismul unei femei, după ce ţi-a burduşit buzunarul ca totul să fie bine. Teoretic, nu este posibil. Din păcate, încă este!