Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Accidentele rutiere usoare se pot rezolva pe cale amiabila

Timpul de solutionare a evenimentelor rutiere usoare, soldate doar cu pagube materiale, se va reduce considerabil, in urma adoptarii unui proiect de act normativ pentru completarea legii asigurarilor. De asemenea, si plata daunelor se va face intr-un timp mai scurt. Potrivit noilor prevederi, pentru evenimentele in care au fost implicate doua vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face in baza unui formular tipizat, denumit "constatare amiabila de accident", eliberat de aceste societati. In acest formular vor fi consemnate circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare ale vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori. Astfel, soferii implicati in astfel de accidente nu mai au obligatia de a se prezenta la politie pentru a raporta accidentul, ci rezolva toate problemele legate de daune prin intelegere reciproca si cu ajutorul societatilor de asigurari. "Despagubirea se stabileste si se efectueaza in baza asigurarii valabile la data producerii accidentului, fara a mai fi necesar acordul asiguratului din vina caruia s-a produs paguba, ori prin hotarire judecatoreasca. In cazul despagubirii prin hotarire judecatoreasca, drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse de vehicule aflate in proprietatea persoanelor asigurate in Romania se exercita impotriva asiguratorului de raspundere civila, in limitele obligatiei acestuia, cu citarea obligatorie a persoanei sau persoanelor raspunzatoare de producerea accidentului in calitate de intervenienti fortati. Drepturile persoanelor pagubite prin accidente produse pe teritoriul Romaniei, de catre vehicule aflate in proprietatea unor persoane asigurate in strainatate, vor fi exercitate impotriva asiguratorului, dupa caz, prin reprezentantele de despagubiri sau prin Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Formularul "constatarii amiabile de accident" este acelasi in toate tarile Uniunii Europene, putind fi utilizat de asigurat indiferent de locul unde are loc accidentul sau de limba in care este redactat documentul.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii