Mergi la conţinutul principal

78.634 de lei pe lună

Asta este cea mai mare pensie din România, în prezent: 78.634 de lei lunar, ceea ce înseamnă echivalentul a circa 16.000 de euro. O primește aici, pe Pamânt (nu pe Lună), în România, un fost angajat din sistemul juridic, după cum a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan – cel mai probabil un magistrat. Asta în condițiile în care, dacă pensia i s-ar fi calculat la nivelul contribuțiilor din salariu, aceasta ar fi fost de 5.205 lei – un pic peste 1.000 de euro. Nici măcar asta nu e valoare mică, pentru România.

Dar o pensie de 16.000 de euro, în contextul în care 15.000 de euro sunt obținuți doar în baza legilor ce stabilesc pensiile speciale, este aproape de neconceput. Este o pensie uriașă nu doar pentru România, ci pentru orice țară din UE sau din lumea asta, mai ales în cazul unui angajat al statului. Poate în situația unor președinți de companii foarte mari, cu salarii de zeci de mii de euro lunar, asemenea pensii sunt posibile – pensii private, desigur, calculate tot în baza contribuțiilor. Dar 16.000 de euro în cazul unui magistrat pensionat frizează orice logică. Nu mai vorbesc că frizează bunul simț. Este cu totul în afara raționalului ca un individ să aibă o pensie de la stat de câteva ori bune mai mare decât a avut salariul în vremea în care a muncit. Și mai mult ca sigur nu s-a pensionat la 65 de ani.

Ok, este de înțeles să existe niște forme de răsplată suplimentară a unor categorii de angajați, care de-a lungul carierei au anumite restricții și care mai ales trebuie să reziste unor anumite tentații – câți rezistă...  Dar asemenea anomalii, cu pensii de zeci de mii de lei – nu e acesta singurul caz, sunt mii și mii de pensionari mai speciali, care au pensii de zeci de mii de lei lunar – nu au nicio explicație. Sunt pur și simplu pensii nemeritate. Și nu, nu mă raportez la pensiile celorlalți, la sutele de mii de oameni cu pensii minime de 800 de lei – până la urmă, cei mai mulți dintre aceștia au pensii mici pentru că au și muncit puțin, iar alții pentru că au muncit pe salarii mici, din cauze obiective sau subiective. Nu mă raportez nici la salariul mediu sau la veniturile generale din România. Mă raportez, pur și simplu, la logica și la dreptatea care ar trebui să existe în lumea asta: care este rațiunea ca o persoană cu un salariu oricum bun, de, să zicem, 2.000 de euro lunar, să aibă o pensie de 16.000 de euro? A salvat Planeta de la vreun cataclism, a salvat măcar România de la vreun dezastru, a descoperit leacul anti-cancer, anti-Covid, anti-orice? Nu, doar și-a făcut meseria.

De fapt, este vorba despre inechitate. Una strigătoare la cer. Și sunt multe asemenea inechități în România, în sistemul public, generate de legi aiuristice, votate de oameni fără logică sau fără caracter, inechități și legi care trebuie eliminate cât mai curând. Dacă chiar se dorește asta cu adevărat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro