Mergi la conţinutul principal

5.000 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unitatilor scolare

La ultima intilnire de lucru, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a comunicat inspectorilor scolari generali ca pina la sfirsitul anului, scolile vor primi din nou bani pentru continuarea reabilitarii. Ministrul a subliniat ca pentru reabilitare si consolidare se vor aloca 4.000 de miliarde de lei vechi, iar alte 1.000 de miliarde vor fi distribuite in tara pentru constructii noi. Intr-un comunicat de presa al ministerului se precizeaza ca daca primarii nu vor putea sa cheltuie aceste fonduri, trebuie sa declare acest lucru pe propria raspundere, pentru ca banii sa poata fi utilizati in regiune, acolo unde se pot cheltui.
Inspectorii generali au mai fost anuntati ca va continua programul de informatizare a scolilor, urmind sa fie dotate cu laboratoare pentru disciplina Tehnologia Informatiei si Comunicarii (TIC) si scolile fara personalitate juridica, in functie de numarul de elevi. In fiecare scoala va exista un profesor coordonator TIC care va asigura formarea profesorilor si elevilor. In paralel, va continua si programul de conectare la Internet a celor 5.024 de unitati de invatamint si conexe cu personalitate juridica, pentru care a fost repartizata deja suma totala de 2.260.800 lei.
Scolile care inca mai asteptau primirea unui microbuz scolar vor putea sa primeasca asa ceva, astfel incit transportul elevilor sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Mai mult, vor fi inlocuite si masinile uzate.
Inspectorilor scolari li s-a atras atentia sa se implice mai mult in activitatea scolilor postliceale, sa se ocupe de ofertele claselor cu scolarizare gratuita astfel incit locurile sa se ocupe integral. La nivel national, din cele 382 de clase 70 au ramas neocupate. Ministrul a reamintit ca MECT finanteaza, prin bugetele locale, un numar de 10.700 de locuri pentru invatamintul postliceal si ca, mai mult ca oricind, este nevoie de adaptarea ofertei din zona calificarilor postliceale la cererea existenta pe piata muncii. "Fiti creativi daca doriti sa rezolvati problemele din judet! Prin noua lege a invatamintului preuniversitar descentralizam managementul si crestem autonomia unitatilor de invatamint. Dam un nou imbold scolii, ii alocam resurse si ii dam libertatea sa le gestioneze. Acum se poate! Exista si banii, si vointa necesare pentru a realiza ceea ce ne-am propus", i-a indemnat pe inspectorii generali ministrul Cristian Adomnitei.
La aceasta intilnire s-a mai discutat si despre faptul ca noul pachet legislativ din domeniul educatiei trebuie prezentat public, la nivelul judetelor, pentru a se facilita intelegerea si acceptarea schimbarilor, in special a celor din invatamintul preuniversitar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro