Mergi la conţinutul principal

50 de ani. 50 de bani

Îmi sună obsesiv în cap, de câteva zile, ca un laitmotiv ce îmi dă frisoane: 50 de ani, 50 de bani. Cum altfel, când ambele decizii ce au în centru aceste sintagme sunt, din punctul meu de vedere, unele dintre cele mai mari umilințe la care decidenții politici sunt capabili să supună un popor. Sunt, tot din punctul meu de vedere, dovada că, indiferent în ce capăt de lume trăiești și la ce standarde de viață, indiferent cât de consolidată este democrația statului, noi, muritorii de rând, suntem, fără niciun drept de apel, la cheremul unor grupuri pentru care propriul interes primează indiferent de context și circumstanțe.

Și am să încep cu 50 de ani. Exact, este decizia privind interzicerea avortului, cea care aruncă Statele Unite cu 50 de ani înapoi. Poate, mulți dintre voi gândiți: ce-mi pasă mie?! Ce îmi pasă mie, român, înglodat în datorii, că o femeie de la mii de kilometri distanță nu mai are prin lege dreptul să decidă asupra sa? De ce să mă revolt eu, de aici, din cloaca corupției, față de ceea ce se întâmplă peste mări și țări?

Ba să ne pese... Decizia care a divizat America este, în primul rând, o lovitură devastatoare dată drepturilor omului. Și, dacă într-o țară la care mulți dintre noi râvnim, pentru că o considerăm de vis (visul american), o țară care ”dă ora” în democrație s-a întâmplat așa ceva, nu poți să nu te întrebi: ce urmează după?

Și mai trebuie să ne pese, mai ales nouă, românilor, pentru că știm efectele unei astfel de decizii. Știm mai bine decât multe alte popoare cât de greu se îndură, cât de violent îți distruge umilința demnitatea națională.

Noi, mai bine ca oricine, știm! Iată încă o dovadă, doar ultima dintr-un lung șir: 50 de bani! Așa a decis guvernul, să compenseze cu 50 de bani fiecare litru de carburant, ca măsură de ajutor într-o perioadă în care scumpirile fac ravagii. Și nici măcar pe de-a întregul 50 de bani, pentru că din această sumă statul își asumă doar 25 de bani, restul revenind voluntar operatorilor.

La nivel macro, o fi ceva – habar n-am ce economie ar putea face o firmă de transport... Dar să vii la românul de rând și să-i spui: ți-am ușurat povara prețurilor, uite, am ieftinit benzina/motorina!, mi se pare strigător la cer! Ca tot ce se întâmplă de la ultimele alegeri încoace.

În concluzie, indiferent în ce capăt de lume trăiești și la ce standarde de viață, indiferent cât de consolidată este democrația statului, când ai niște politicieni de 50 de bani, ca muritor de rând, degeaba te zbați, degeaba te lupți, au ei întotdeauna grijă să te țină sau să te întoarcă în urmă cu 50 de ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro