Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

300 de membri ai clanului Cosmos Tanase au fost arestati

Trafic de carne vie si de droguri, falsificarea de acte si carduri bancare si jafuri comise la drumul mare - acestea sint acuzatiile aduse celor 300 de membri ai clanului mafiot condus de braileanul Cosmos Tanase, care au fost arestati in Spania, dupa actiunea cu nume de cod "Braila", coordonata de insusi seful Politiei Romane. Demn de remarcat este faptul ca armata de politisti si procurori a actionat cu o discretie maxima, i-a filat pe suspecti timp de 7 saptamini si a strins probe zdrobitoare impotriva acestora, iar pentru buna desfasurare a operatiunii de amploare, nu a solicitat sprijinul Politiei Braila, temindu-se, probabil, de scurgerile de informatii.
Potrivit Inspectoratului General al Politiei Romane, citat de Mediafax, operatiunea autoritatilor spaniole a fost realizata in comun cu Ministerul Administratiei si Internelor, cooperarea constind atit in schimbul de date si informatii, cit si in participarea efectiva a atasatilor de afaceri interne ai MAI in Spania si a ofiterilor Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate. Actiunea, cu numele de cod "Braila", s-a desfasurat in perioada 25 ianuarie -16 martie, pe cuprinsul intregului Regat al Spaniei, precum si in mai multe judete din Romania - Iasi, Braila, Constanta, Neamt, Vaslui - avind drept scopt depistarea persoanelor care faceau parte din ''Clanul Tanase''. Membrii gruparii se ocupau de racolarea pe teritoriul Romaniei a mai multor tinere, ducerea lor in Spania si exploatarea sexuala a acestora, precum si in contrafacerea si utilizarea frauduloasa a cartilor de credit. Totodata, aceasta grupare era implicata si in trafic de droguri de mare risc si in comiterea de infractiuni cu violenta, prin folosirea de arme de foc pentru intimidarea victimelor. Anchetatorii au facut 51 de perchezitii domiciliare, fiind descoperite si ridicate mijloace de falsificare de carti de credit, 900 de carti de credit falsificate, documente de identitate contrafacute, autoturisme de lux, bijuterii din aur, placute de inmatriculare auto false, droguri, instrumente utilizate la comiterea de spargeri, arme albe, bunuri provenite din savirsirea de infractiuni, precum si suma de 33.500 euro.

Cosmos si "Talanu'" dirijau actiunile mafiote din puscarie

In urma acestei operatiuni, au fost arestati 283 de romani, impotriva a 209 dintre acestia fiind administrate probe zdrobitoare. De asemenea, au fost identificati 74 de romani care se aflau ilegal pe teritoriul Spaniei. IGPR a precizat au fost arestati mai multi lideri care actionau in Spania, printre care Cosmos Tanase, apropiat al lui Ion Clamparu - urmarit international pentru trafic de carne vie si proxenetism - si Iorgu Ionescu , zis ''Talanu''', care coordonau activitatea infractionala a gruparii din interiorul unor penitenciare din Spania, unde erau incarcerati.
In Romania, politistii i-au retinut pe Valter P., fost Tanase, Robert A. fost Tanase, zis "Francezu'", Florin-Catalin D., Eugen T., zis "Gelu", Claudia N., zisa "Vali" si Decebal Bancuta, acestia din urma fiind copiii celebrului Cocos Bancuta. IGPR a relatat ca, in urma activitatilor infractionale, membrii Clanului Tanase au achizitionat mai multe vile in Iasi, Constanta si Braila, numeroase autoturisme de lux, precum si cantitati importante de bijuterii din aur. La perchezitii au fost ridicate bijuterii din aur in greutate de aproximativ 3,5 kilograme, o sumedenie de sabii si pumnale, o arma cu aer comprimat cu munitia aferenta, un pistol cu gaze, diverse documente de proprietate, de transfer bancar si de identitate.

Valter Tanase, liderul "filialei" Iasi, prezent la botezul lui Corbu

Potrivit anchetatorilor, Clanul Tanase s-a constituit in 2003, in zona estul tarii, specificul acestei grupari constind in organizarea deosebita, dupa o ierarhie bine determinata, fiecare membru avind sarcini precise, precum si in caracterul transfrontalier al activitatilor infractionale. Membrii retelei actionau atit in Romania, unde victimele infractiunilor de trafic de persoane erau racolate din judetele Constanta, Bacau, Neamt, Maramures si Vaslui, cit si in Spania, unde tinerele traficate erau obligate sa se prostitueze in barurile si discotecile din Madrid si Malaga. In Romania, reteaua era coordonata de Valter P., fost Tanase, iar in Spania de Iorgu Ionescu, alias "Talanu'", care controla toata activitatea infractionala din inchisoarea Valdemoro, banii obtinuti fraudulos urmind sa fie folositi pentru eliberarea sa. Investigatiile cu privire la gruparea criminala au debutat in toamna anului 2005 si au continuat pe baza schimbului permanent de informatii dintre autoritatile romane si spaniole, iar in momentul in care au existat suficiente indicii cu privire la activitatile infractionale, s-a luat decizia declansarii simultane a actiunilor, pe teritoriile celor doua state.
"Acest gen de operatiune face parte dintr-un nou concept de cooperare internationala, care vizeaza destructurarea retelelor criminale organizate, pe teritoriile altor state, de cetateni romani al caror comportament deviant afecteaza imaginea Romaniei" mentioneaza IGPR, intr-un comunicat de presa.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii