Pina la aceasta data, s-a realizat, insa, doar prima parte a achizitiei, cu putin peste un miliard de lei, insa modul in care au decurs lucrarile este controversat. Cauza a fost transata si de Curtea de Conturi care, altminteri, a confirmat, in urma unui control, ca investitiile constituiau o singura achizitie publica si ar fi trebuit scoase la licitatie deschisa - constituind acelasi capitol bugetar - si nu atribuite prin cerere de oferta unei firme din Bucuresti. Tot Curtea de Conturi mai sesizeaza si o alta serie de nereguli ce vizeaza achizitia si montarea panourilor solare, acordindu-i ec. Traian Popa termen pina la finele lunii iunie pentru remedierea acestora.
Cind trei institutii de control spun acelasi lucru...
In ultimul an, privind achizitia pentru reabilitarea centralei termice a Spitalului de Psihiatrie, respectiv achizitionarea unor panouri solare pentru apa calda si montarea unui cazan cu abur, trei institutii brailene cu atributii de control au descins la unitatea medicala: Garda Financiara, Curtea de Conturi si Directia de Sanatate Publica. Toate au constatat cam aceleasi aspecte, cum ca, desi Spitalului i s-au atribuit 2,2 miliarde de lei din bani publici pentru un singur capitol, directorul unitatii, ec. Traian Popa, proaspat schimbat din functie, ar fi "transat" banii si - chiar daca acestia faceau parte dintr-un singur capitol bugetar - lucrarile au fost atribuite prin cerere de oferta unei firme din Bucuresti, fara licitatie deschisa.
Politia braileana a deschis un dosar de cercetare penala in acest sens, vizind, pentru moment, o acuzatie de abuz in serviciu, dar si o fapta economica privind achizitiile publice, fapta consemnata explicit si intr-un raport al Directiei de Control Financiar al Curtii brailene de Conturi.
Subiectul a fost surprins cu citeva saptamini in urma si de publicatia "Academia Catavencu", sub titlul "Cu primarul la psihiatru", care lega achizitia publica de la Psihiatrie de faptul ca la firma care a livrat panouri solare spitalului lucreaza un fost director de la "Promex" caruia, pe vremea lui Ceausescu, primarul Constantin Sever Cibu i-ar fi fost "mina dreapta". Atunci, pe larg, primarul Cibu ne-a explicat ca panourile sint eficiente - avind patru instalatii asemanatoare la casa sa de pe faleza. Edilul a recunoscut ca un anume Moraru, care acum lucreaza la firma bucuresteana, i-ar fi fost sef, pe vremea lui Ceausescu, la "Promex" si a contrazis necesitatea organizarii unei licitatii, invocind suma prea mica alocata panourilor, care nu s-ar incadra in baremul impus de lege pentru licitatii.
Nereguli pe banda rulanta
Potrivit raportului de control al Camerei de Conturi Braila, la Spitalul de Psihiatrie au fost consemnate nereguli financiar-contabile si abateri de la reglementarile legale. "S-a constatat ca Spitalul de Psihiatrie a initiat si atribuit contractul de achizitie publica in scopul realizarii celor doua obiective de investitie, “Montare panouri solare pentru preparare apa calda menajera” si “Montare cazan abur” prin procedura de “cerere de oferta” in loc de procedura de “licitatie deschisa”, fara sa se tina cont de faptul ca valoarea estimata a lucrarilor de constructii si montaj este mai mica decit valoarea estimata a utilajelor, echipamentelor sau a altor dotari care fac parte din investitia respectiva si a caror livrare face parte din obiectul contractului in cauza si, in aceasta situatie, conform legii, contractul de achizitie publica este contract de livrare, nicidecum contract de lucrari", mentioneaza documentul citat.
Cifrele arata ca, pentru utilajele si echipamentele tehnologice, inclusiv dotarile, s-au alocat de la buget 576 de milioane de lei vechi or, in realitate, din cele 2,2 miliarde de lei alocati de la bugetul local pentru intreaga investitie, s-au cheltuit peste 971 milioane de lei vechi pentru "Montare panouri solare pentru preparare apa calda menajera", valoarea lucrarilor de constructii - montaj a ajuns la 240 de milioane, iar TVA-ul la acestea a fost de 155 de milioane. Prin urmare, pentru o singura directie - achizitionarea si montarea panourilor solare - s-a cheltuit mai bine de jumatate, 1,2 miliarde de lei, din banii alocati per-total din bugetul local aferent anului 2005. Solicitat de reporterii nostri sa-si spuna punctul de vedere, fostul director al spitalului, ec. Traian Popa, ne-a indicat sa-i lasam pe politisti sa-si faca treaba, refuzind sa comenteze pe larg subiectul.
Ultimatum de la Curtea de Conturi
Intr-un material mai vechi, formulat ca drept la replica la articolul din "Academia Catavencu", ec. Popa sustinea: "Achizitionarea panourilor solare s-a facut respectind procedurile legale in vigoare. Nefondata este afirmatia ca nu s-ar fi facut expertiza privind rezistenta cladirii, intrucit exista o astfel de expertiza, ca de altfel si un studiu de rezistenta a cladirii, care a fost intocmit in 2005 de un expert autorizat de MLPAT. Controalele Garzii Financiare, ale Directiei de Sanatate Publica si ale Curtii de Conturi s-au efectuat in perioada 2005-2006 ca urmare a unor anonime care au incercat sa transforme o actiune legala si sa acrediteze ideea savirsirii unor nereguli".
In acest sens, Ion Ungureanu, director adjunct la Curtea de Conturi, ne-a declarat: "Actiunea de control a fost demarata in conformitate cu programul de control al Camerei de Conturi, dar si ca urmare a unei sesizari din partea Garzii Financiare Braila - care viza o serie de nereguli la unitatea in cauza. In urma verificarilor, o parte dintre faptele sesizate s-au confirmat si, in plus, controlorii nostri financiari au descoperit si alte nereguli. Pentru remedierea citorva dintre deficientele constatate s-a dispus ca, pina la finele lunii viitoare, Spitalul de Psihiatrie, prin compartimentul de specialitate, in calitate de autoritate contractanta, sa rezolve impreuna cu executantul neclaritatile rezultate din procesul-verbal de receptie, la finalul lucrarilor".
In raportul Curtii se mai arata ca achizitia si montarea panourilor au fost cistigate, prin cerere de oferta, de "Alfa 20 Exim" Bucuresti, firma cautata de reporterii nostri, dar la al carei numar de telefon a raspuns secretariatul altei firme din Bucuresti. Mai mult, Curtea reclama faptul ca lucrarile ar fi inceput mai inainte de obtinerea autorizatiilor, acordurilor si avizelor, iar comisia de receptie a lucrarilor ar fi fost intocmita in baza unor acte normative eronate. In plus, receptia nu s-ar fi realizat in doua etape, asa cum prevede legea.
Potrivit unor surse autorizate din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului, raspunderea pentru faptele constatate cade in sarcina fostului director. De aceeasi parere a fost si Curtea de Conturi.