Mergi la conţinutul principal

2021 - Testul de răbdare, nevoia de speranță

A început numărătoarea inversă. Socotim în zile timpul rămas din 2020, un an extrem de dificil, piatra de încercare pentru omenire, în general, și pentru fiecare dintre noi, în particular.

N-a rămas nimic neexperimentat în 2020, de la teamă, furie, durere la încredere și speranță, de la criză sanitară, economică ori politică la singurătate și sacrificiu, de la restricții la compromisuri, de la nepăsare la empatie.

Nimeni dintre noi n-a mai trăit așa ceva, un amalgam de schimbări urgente și radicale, de sentimente contradictorii, de frici supreme.

Am pierdut mult în 2020, libertăți, îmbrățișări, oameni dragi, economic și social am plătit un tribut enorm, dar oricât de multe lucruri de neimaginat ni s-au întâmplat, nu putem trece sub tăcere lucrurile bune. Pentru că, pe lângă toate acestea, în 2020 am învățat și reînvățat și niște lecții prețioase. Singuri, între patru pereți, mulți dintre noi ne-am redescoperit... pe noi și familiile noastre, dar și casele în care ajunsesem aproape musafiri. Am retrăit emoții uitate, ne-am reamintit cuvinte de prea mult timp nespuse, am regăsit sentimente de prea mult timp pierdute. Am dat o altă consistență zilei, ne-am reașezat prioritățile. Am dat alte conotații unor cuvinte simple precum iubire, recunoștință, respect, ne-am convins că ”împreună” are multe înțelesuri, iar ”am grijă de mine” înseamnă mult mai mult. Am redescoperit o altfel de lume virtuală, în care, ușor-ușor, am început să ne simțim acasă, ne-am convins că dragostea străpunge toate zidurile, că bunurile materiale spre care se îndreptau multe dintre ambițiile noastre sunt mai mult decât efemere, că libertatea are atât de multe valențe. Ne-am reașezat conștiința pe o altă scară de valori, tocmai pentru că am văzut clar cât de vremelnice erau aspirațiile materiale și că, de fapt, la greu, spiritul e ceea ce ce te ține în picioare, ceea ce te duce mai departe.

Ce se va schimba în 2021? Cel puțin la început, mai nimic. Distanțare, mască, teamă, boală, statistici vor fi reperele importante și ale noului an. Ca perspectivă pe termen mediu și lung însă, 2021 schimbă complet contextul. Pentru că, 2021 vine cu o doză mare de speranță, vaccinul. Evident, avem nevoie de răbdare, dar convingerea că, la un moment dat, peste 3, 6, 9 luni, vom putea să mergem din nou liberi pe stradă, că ne vom putea atinge fără frică, că vom putea respira același aer dintr-o încăpere fără a ne pune în pericol, va însemna foarte mult. Răbdarea, încrederea și speranța ne vor apropia tot mai mult de ceea ce ne dorim: o viață normală, fără restricții, fără constrângeri, fără frici. 2021 trebuie să fie anul în care ne luăm viețile înapoi!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro