2014 Sărăcie lucie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

2014 Sărăcie lucie

Scumpiri în lanţ iscate de majorarea accizei la combustibili, facturi la utilităţi mai mari din cauza noilor taxe impuse de Guvernul Ponta! Asta ne aşteaptă peste nici două luni, când se vor aglomera să ne golească buzunarele noile reguli puse la punct de actualul Executiv. Şoferii vor da 500 de lei mai mult când vor alimenta la pompă, după introducerea noilor accize. Ca o consecinţă directă, mâncarea se va scumpi şi ea cu 200 de lei pe familie, după scumpirea transportului, iar factura la energie, majorată şi de taxa pe stâlpii de curent, va "scurtcircuita" la rându-i cu 100 de lei bugetul anual al unei familii, potrivit studiului de impact făcut la nivel naţional. În total, o familie va plăti 800 de lei pe an în plus în 2014, faţă de 2013. Chiar zilele acestea a fost publicată în Monitorul Oficial şi ordonanţa-bombă ce cuprinde toate "surprizele". Peste toate acestea, şi din plan local se ridică o umbră sumbră peste bugetul de familie: taxe şi impozite locale mai mari! Aşadar, brăileni, pregătiţi-vă să cheltuiţi pe traiul de zi cu zi, dar şi pentru proprietăţile pe care le deţineţi cu câteva sute de lei în plus doar din cauză că statul gestionează extrem de prost atât partea cu strângerea fondurilor la bugetul general consolidat, cât mai ales cea referitoare la cheltuirea banului public.

La finele săptămânii trecute, vineri după-amiază mai precis, Guvernul a publicat în Monitorul Oficial ordonanţa prin care se aduc din 2014 modificări importante activităţii financiar-contabile şi impozitelor datorate de români. Schimbările intră în vigoare chiar de la 1 ianuarie, iar efectul va fi acela de a majora semnificativ impozitarea aplicată contribuabililor.
Prima şi cea mai importantă modificare este la capitolul accize: pentru benzina cu plumb, acciza se majorează la 637,91 euro/tonă, de la 547 euro/tonă (creştere de 16,6%); la benzina fără plumb acciza se majorează la 557,91 euro/tona de la 467 euro/tona (creştere de 19,4%; pentru motorină, acciza se majorează la 473,85 euro/tonă de la 391 euro/tonă (creştere de 21,2%). Un studiu de impact la nivel naţional a arătat că şoferii va trebui să scoată în plus, de anul viitor, urmare a scumpirilor la accize, undeva la circa 500 lei. Şi nu, veştile proaste nu se opresc aici deoarece toate celelalte accize aplicate altor produse se vor majora din cauza schimbării modului de calcul al cursului de schimb. Cum se vor reflecta în bugetul de familie aceste modificări? Simplu, acestea se vor traduce în scumpiri în lanţ, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată când Executivul a umblat la accizele la combustibili. Astfel, odată cu majorarea preţului la carburanţi, va creşte costul cu transportul înglobat, evident, în preţul final pentru toate produsele şi serviciile. Cine suportă toată nota de plată? Evident noi, consumatorii finali. Acelaşi studiu de impact la care făceam referire anterior indică la acest capitol un efort suplimentar pentru fiecare consumator de circa 200 de lei.
Tot de anul viitor vom plăti mai mult şi la utilităţile publice, urmare a noului impozit pe construcţii speciale, inclusiv pe stâlpii de electricitate şi în al doilea rând ca urmare a anunţatelor majorări la curent şi gaze naturale. Noul impozit de 1,5% pe construcţii se aplică la toate construcţiile regăsite în grupa 1 din catalogul mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, cu modificări ulterioare. Totuşi, impozitul nu se datorează pentru aceleaşi construcţii pentru care se datorează deja impozit la bugetul local.

Cresc şi taxele şi impozitele locale!

Şi pentru că tot am ajuns cu discuţia la taxe şi impozite locale, iată că şi din acest sector vin veşti îngrijorătoare. Prevederile unei hotărâri de Consiliu Local Municipal aprobate în urmă cu jumătate de an stabilesc o creştere cu 6 procente faţă de 2013 a dărilor locale. Concret, pe 31 mai, consilierii au stabilit această majorare a taxelor şi impozitelor aplicabile anului fiscal 2014. Documentul poate fi consultat pe site-ul www.primariabraila.ro la capitolul "Consiliu Local - proiecte de hotărâre". "Noi putem avea orice gânduri mai mult sau mai puţin frumoase. Deocamdată, avem nişte legi. Codul Fiscal îmi spune că eu trebuie să fac orice majorare de taxe, impozite şi aşa mai departe cu şase luni înainte, ca să ştie lumea cum îşi adaptează activitatea pentru acea perioadă. Ştiţi că am avut discuţia asta de la începutul anului, când s-a spus despre creşterea de 20%. Eu am explicat şi atunci că acea creştere de 20% este una pe care o avem pe lege, dar care să fie maximală pe o perioadă de 3 ani de zile. Cum fiecare a crescut cu 6% aproximativ anual, eram deja la 18 - 19%. Că nu voiam noi să o recunoaştem, că ne dădeam cu părerea pe televizoare despre cum şi ce o să crească şi ce se întâmpla, eu v-am spus că nu este aşa. Noi am aprobat o creştere în mai, care să fie valabilă începând cu 1 ianuarie şi aia va fi. Nu va mai exista încă una. Dacă o să ne gândim la altceva, trebuie să intrăm în Consiliu să o discutăm, să o punem în conformitate cu Codul Fiscal", a declarat primarul Aurel Simionescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Introducerea taxei de habitat

Mergând pe aceeaşi linie, edilul-şef a ţinut să anunţe că există, totuşi, posibilitatea introducerii unei taxe de habitat şi că discuţiile vor avea loc cel mai probabil la începutul lunii viitoare. "Practic, înlocuim partea de salubrizare, sumele care se cer de la cetăţeni, cu o taxă de habitat, pentru că avem Programul European pe Mediu, care va intra în lucru, deocamdată fiind în licitaţie. Acolo avem o astfel de impunere, care de fapt vizează gradul de colectare. La nivelul contractelor pe care le au operatorii de salubritate cu cetăţenii e o încasare de 60-65%, iar la nivelul taxelor locale încasarea curentă este 85-87%. În fiecare an există anumite rămăşiţe care se încasează în anul următor, deci când discutăm de încasarea totală ne ducem undeva la 97-98%. Atunci s-a spus că e firesc ca în momentul când vine cetăţeanul să-şi plătească taxele locale trebuie să plătească şi sumele acestea, care înseamnă partea de salubrizare, habitat, tot ceea ce implică lucrul ăsta", a mai afirmat Simionescu.

CJ Brăila vrea să majoreze cu 1,88% taxele şi impozitele în 2014

Şi Consiliul Judeţean Brăila se pregăteşte să majoreze impozitele şi taxele locale începând cu 2014. Potrivit unui document primit pe adresa redacţiei, deja a fost întocmit un proiect de hotărâre care propune ca majorarea anuală inclusă în nivelurile impozitelor şi taxelor locale pentru anul viitor să fie de 1,88%. Acesta ar putea fi adoptat până la finalul anului. "Întrucât veniturile Consiliului Judeţean Brăila reprezintă un element esenţial în fundamentarea bugetului, consider necesară actualizarea cu rata inflaţiei aferentă perioadei septembrie 2012 - septembrie 2013, respectiv 1,88%, pentru anul 2014, a impozitelor şi taxelor locale prevăzute de Legea nr. 571/2013 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Nivelurile impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2014 respectă limita maximă de 20% prevăzută la art. 287 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în cadrul documentului ce va fi supus aprobării CJ Brăila.

Colectare deficitară la buget

Explicaţia modificărilor aduse de Executiv în ce priveşte calculul accizelor datorate statului este aceea că încasările bugetare pe anul în curs sunt sub aşteptări. "Avem o rectificare bugetară negativă, pentru că încasările prevăzute sunt mai mici cu aproximativ 3,8 miliarde de lei. Asta înseamnă pentru fiecare dintre dvs. resurse mai puţine până la sfârşitul anului şi asta înseamnă că pentru 2014, ministrul de Finanţe, pe baza estimărilor, de data aceasta mai realiste ale ANAF, trebuie să construiască, să prezinte scenariile realiste", a explicat premierul Victor Ponta.
Statisticile arată că în loc ca veniturile să crească mai repede decât cheltuielile, se înregistrează situaţia negativă în care încasările la buget au urcat cu 4,4%, în timp ce cheltuielile au avansat mai rapid, cu 4,8%. Mai trebuie punctat un aspect în această dinamică: acela că procentul de majorare a cheltuielilor s-a înregistrat în condiţiile în care au fost tăiate la sânge investiţiile pe care Executivul le susţine din fonduri bugetare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro