Confruntat cu seceta care ameninţă să ofilească puţin PIB-ul de anul viitor, Guvernul de la Bucureşti s-a gândit deja la unele "surse" de finanţare a bugetului şi mai auster pe anul viitor. Astfel, pe angajaţii la stat, categorie aflată într-o continuă reducere, îi paşte pierderea bonusurilor şi tichetelor de masă nu doar în 2012, ci în următorii trei ani (o lege abia ieşită de la Cotroceni, de la promulgare, prevede acest lucru). Ba chiar şi nişte pensii care trebuia să fie ajustate pentru cei care au desfăşurat activităţi în condiţii grele de muncă vor rămâne cu acelaşi cuantum.
Am trecut razant, marţi seara, pe lângă o majorare de impozite pe locuinţe, dar până la urmă şedinţa de Guvern a trecut fără să o mai adopte. "Nu e momentul", a spus ulterior ministrul de Finanţe, deşi mersese la reuniune cu proiectul pregătit. În schimb, accizele vor împinge unele preţuri (la combustibili, de exemplu) în sus, de la 1 ianuarie.
Cele două domenii socio-profesionale care - putem spune aşa - au grijă de viitorul ţării o "păţesc" şi ele. Educaţia, de exemplu, nu va primi nici jumătate din cele şase procente din PIB, aşa cum i s-a promis. Avem un deja-vu, nu doar cu această "felie" redusă din PIB, ci cu modalitatea în care va fi finanţat învăţământul. Profesorii au mai văzut, cu trei ani în urmă, o lege adoptată în unanimitate în Parlament care le mărea lefurile cu 50%, dar care nu s-a aplicat niciodată pentru că aleşii nu au putut preciza de unde vor veni banii.
Sănătatea, în schimb, va primi puţină respiraţie artificială: de la 1 ianuarie se va aplica sistemul coplăţii - toţi pacienţii care au un venit lunar de peste 740 de lei vor avea de plătit pentru serviciile medicale solicitate. Pentru ca acestea să redevină "gratuite", pacientul va trebui să contribuie cel puţin cu venitul său pe o lună. Încă e mai ieftin decât la companiile private. Domeniul sanitar a avut de suferit ca şi cel al învăţământului (restrângerea numărului de paturi, introducerea de taxe pentru unele servicii - cum ar fi consultaţiile etc.), fără ca bolnavii să resimtă imediat şi o creştere a calităţii actului medical. Nu că n-ar fi avut cine să o ofere - dovadă atragerea a mii şi mii de medici şi asistente medicale în sistemele sanitare occidentale - ci mai degrabă cu ce să o ofere.
Aşadar, la anul vom pierde din nou sau vom câştiga mai mult? De bunăstare ne împiedicăm deja la propriu, pentru că străzile (şi trotuarele) sunt tot mai pline cu autovehicule de toate mărimile. De asemenea, construcţiile noi continuă să schimbe rapid şi vizibil faţa oraşelor, chiar dacă pe unele artere încă rişti să-ţi avariezi maşina în şanţuri şi gropi. Şi slavă Domnului că încă se mai găseşte de lucru, chiar dacă salariile practic au fost îngheţate în 2011. Mâna ieftină de lucru a rămas cea mai importantă "avuţie" a ţării, iar asta ar fi trebuit să atragă investitori dornici să profite. La o adică, aşa au început cândva şi chinezii.