Mergi la conţinutul principal

2005 - un an dificil pentru fitosanitarii braileni

An greu din punct de vedere fitosanitar. Motivul, conditiile climatice deosebite din acest an, care au favorizat aparitia si evolutia rapida a bolilor, daunatorilor si buruienilor. Imbucurator insa, spun fitosanitarii braileni, este faptul ca anul trecut s-a inregistrat o receptivitate mult mai mare din partea producatorilor agricoli, care au inteles, in sfirsit, ca avertizarile emise (peste 60 in 2005 - n.r.), sint reale si trebuie luate in consideratie. De aceea, in 2005, in judetul Braila au fost realizate tratamente fitosanitare pe suprafete mult mai extinse comparativ cu anii precedenti. Bolile s-au extins, numai tratamentele foliare depasind 90% din suprafata cultivata, existind chiar sole in care, din cauza atacului intens au fost aplicate doua, chiar trei tratamente. Nu doar bolile au dat batai de cap fermierilor anul acesta, ci si daunatorii, ei evoluind mult mai rapid fata de anii trecuti pe fondul conditiilor deosebite de umiditate excesiva si temperaturi ridicate. Tot conditiile climatice au favorizat si cresterea rapida si intensa a buruienilor, drept pentru care a crescut foarte mult si suprafata erbicidata.
"Plosnita cerealelor a afectat serios cultura griului. Rapita a fost in 2005 o cultura cu probleme, la fel floarea-soarelui, in special din cauza nerespectarii asolamentelor. O alta cultura care in ultimii ani s-a confruntat cu o boala care a inregistrat o evolutie deosebita, a fost soia, care daca in anii precedenti necesita doar tratamente pentru combaterea acarienilor, in ultimii doi ani a fost serios afectata de atacul de mana, boala care dupa cum a evoluat consideram ca trebuie eradicata inca din primele faze de dezvoltare, prin aplicarea tratamentelor, chiar de la saminta. Un an extrem de dificil pentru sectorul legumicol, foarte multe boli si daca acolo unde s-a inteles necesitatea efectuarii tratamentelor conform standardelor, lucrurile au mers bine, inca mai avem producatori particulari care nu respecta tehnologia de aplicare a substantelor. Credem ca mai avem mult de lucrat cu micii producatori, pe linia efectuarii corecte si complete a tratamentelor", a declarat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), sefa Unitatii Fitosanitare.
Bilantul fitosanitar arata ca in 2005, in judetul Braila, au fost aplicate tratamente pe 408.204 ha, din care pentru combaterea bolilor foliare - 136.242 ha, a daunatorilor - 106.964, iar a buruienilor - 164.998 ha. Cultura cu cele mai multe tratamente si pe cele mai extinse suprafete ramine griul, cu 64.931 ha tratate impotriva bolilor foliare, 42.120 ha impotriva daunatorilor si 53.156 ha erbicidate. Nu au scapat de tratamente nici rapita, floarea si soia, dar nici legumele, pepenii, pomii si viile.

Nu au fost depistate depasiri ale valorilor admise la reziduurile de pesticide in plante

In 2005, insa, fata de anii precedenti, fermierii s-au bucurat de un sprijin substantial din partea statului, valoarea subventiilor acordate pentru combaterea bolilor si daunatorilor fiind de 753.789 RON (7,5 miliarde de lei vechi), suma alocata de la buget fie sub forma de produse - 544.638 RON, fie pentru plata manoperei de aplicare a tratamentelor - 209.151 RON.
"Preconizam pentru 2006 necesitatea tratamentelor de combatere a bolilor foliare la griu concomitent cu erbicidatul, dar si la rapita combaterea manei si putregaiului uscat, in conditiile unei primaveri umede. De asemenea, se prognozeaza o crestere considerabila a populatiei de plosnita cerealelor si de omida de stepa", a mai spus Popescu.
Unitatea Fitosanitara deruleaza si un program de monitorizare a reziduurilor de pesticide in plante si in produsele din plante, precum si in seminte. "Anul trecut am recoltat probe si am trimis spre analiza 12 probe constind in boabe de griu, de porumb, legume, salata, mazare, pepeni si varza. Zilele trecute am primit rezultatele si la nici una din probele trimise nu au fost descoperite depasiri peste limita admisa", a precizat sefa fitosanitarilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro