Mergi la conţinutul principal
O decizie controversată a ministrului Agriculturii

18 localități brăilene, tăiate de la banii APIA pentru zone defavorizate

• potrivit președintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, în ciuda faptului că ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit recent cu fermierii din zona noastră, în spatele cortinei acesta a luat o decizie care va afecta grav mai multe comune și două orașe din județ • Popa a subliniat că ministerul a decis să scoată 18 localități brăilene de pe lista unităților administrative-teritoriale care se află în zone defavorizate, iar agricultorii vor avea probleme la accesarea de fonduri europene și nu vor mai beneficia de ajutoarele venite din partea APIA • deputatul brăilean i-a cerut demisia ministrului Agriculturii, precizând că după această mutare a PSD-istului, a decis că va fi ”cel mai aprig adversar” al lui Daea

 

Președintele PNL Brăila, parlamentarul Alexandru Popa, a venit cu o veste proastă pentru fermierii din mai multe localități din județul nostru. Acesta a anunțat că în urma unei decizii recente a Ministerului Agriculturii, 16 comune și două orașe brăilene au fost scoase “din pix” de pe lista unităților administrative-teritoriale care se află în zone defavorizate, iar pe cale de consecință acestea vor accesa mai greu fonduri europene pentru proiecte de profil și nu vor mai primi ajutoare din partea Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), așa cum se întâmpla în anii trecuți. Popa chiar a dorit să sublinieze că ministrul Petre Daea, a venit săptămâna trecută la Brăila pentru a discuta cu fermierii din zona noastră, ignorând cu nonșalanță această decizie pe care a luat-o, deși ar trebui să înțeleagă perfect cât de mult îi va afecta pe mulți dintre ei.

Ministerul Agriculturii, condus de renumitul Petre Daea, a decis recent să scoată de pe lista unităților administrativ teritoriale care se află în zone defavorizate 18 localități din județul Brăila, dând astfel o lovitură dură fermierilor din orașele și comunele respective. Practic, începând din 2023  aceștia vor pierde sume foarte importante. Se dovedește încă o dată că, de fapt, conducerea Ministerului Agriculturii, începând cu ministrul Petre Daea și continuând cu secretarul de stat Sorin Moise, membru al PSD Brăila, nu susține interesele fermierilor. Nu este posibil să scoți 18 localități din județ de pe lista UAT-urilor din zonele defavorizate, dintr-un condei! Această decizie este una cu bătaie lungă, pentru că fermierii care accesau fonduri europene primeau puncte procentuale la evaluarea proiectelor, datorită faptului că aveau terenuri în zone defavorizate”, a avertizat Popa.

Parlamentarul liberal a prezentat și lista tuturor celor 18 localități la care face referire. În ordinea publicată de Popa, este vorba despre: Chiscani, Bordei Verde, Cireșu, Dudești, Gropeni, Orașul Ianca, Orașul Însurăței, Măxineni, Mircea Vodă, Movila Miresii, Scorțaru Nou, Surdila-Găiseanca, Traian, Tudor Vladimirescu, Tufești, Unirea, Vădeni și Vișani.

 

«Îi cer din nou demisia ministrului Daea»

Deputatul Alexandru Popa a ținut să atenționeze că fermierii brăileni din localitățile enumerate, nu vor mai primi de la APIA sumele aferente zonelor defavorizate, bani care, potrivit liberalului, erau foarte importanți pentru agricultori.

Și nu este vorba doar despre cei ce cultivă terenul, ci și despre cei care dețin ferme zootehnice, fiindcă nici aceștia nu vor mai primi acele sume de la APIA. Practic, Daea, Moise și restul PSD-iștilor din Ministerul Agriculturii sunt groparii fermierilor brăileni. Nu știu cum nu le-a fost rușine ministrului Daea, lui Sorin Moise și celorlalți PSD-iști să dea ochii cu agricultorii prezenți la Conferința regională de la Lacu Sărat, știind că deja se luase această decizie care va face ca județul Brăila să piardă în fiecare an zeci de milioane de euro! Astăzi (n.r. – 6 februarie) îi cer din nou demisia ministrului Daea, care este cea mai mare pacoste pentru fermierii brăileni. Și îl anunț că dacă nu demisionează, începând de azi va avea în mine cel mai aprig adversar, până va îndrepta această greșeală legată de lista UAT-urilor din zonele defavorizate”, a conchis sursa citată.

Reamintim că, vineri, 3 februarie, Ministrul Petre Daea a venit să prezinte “Caravana cunoașterii în agricultură, la Brăila, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc în sala de conferințe a hotelului ”Alma” din Stațiunea Lacu Sărat. Acesta a dorit să le prezinte fermierilor “Planul Național Strategic 2023 -2027”. Totodată, trebuie precizat că parlamentarul Alexandru Popa a mai criticat deciziile ministrului Petre Daea și în trecut, cerându-i demisia și la vremea respectivă, însă pe un ton ceva mai ironic, plecând de la ideea că PSD-istul este depășit când vine vorba despre abordări moderne în agricultură.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro