Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

15 mai - termenul limita pentru depunerea declaratiei de venit

Data de 15 mai este ultima zi in care contribuabilii pot sa depuna Declaratia de venit pentru anul 2005. Fiscul a schimbat formularele, dar si procedura, astfel incit salariatii care au avut mai multe slujbe nu trebuie sa mai depuna declaratia.
Persoanele care au obtinut venituri din profesii liberale, din drepturi de autor, din conventii civile, din activitati comerciale sau din activitati independente scutite la plata impozitului pe venit au obligatia sa depuna Declaratia pe venit pina la data de 15 mai.
Salariatii care au avut mai multe locuri de munca in anul 2005 nu trebuie sa depuna Declaratia de venit daca au obtinut venituri si din alte surse, cum ar fi inchirieri de case sau terenuri, drepturi de autor, activitati desfasurate in baza unor conventii civile, practicarea unei meserii etc.
Noutatea este ca Ministerul de Finante a schimbat in acest an formularele, introducind un model de declaratie de venit, in care pot fi declarate sase venituri diferite. "Cine a realizat mai multe categorii de venituri din mai multe surse trebuie sa completeze in cadrul aceluiasi formular cite un cartus (1A, 1B, 1C, sau 2A, 2B, 2C) corespunzator fiecarei surse de venit", se arata in Ghidul de completare intocmit de Fisc.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a trimis deja, inca de la inceputul lunii, prin posta, contribuabililor - persoane fizice, plicuri care contin formularul de declaratii de venit aferente anului fiscal 2005, precum si ghidul de completare. In pachetul primit de la Fisc mai exista si o scrisoare adresata contribuabililor, precum si un plic destinat trimiterii organului fiscal.
ANAF recomanda contribuabililor ca, inainte sa completeze formularele declaratiei de venit, sa consulte ghidul de completare primit. In cazul in care contribuabilii, dupa consultarea ghidului, mai au nelamuriri privind modul de completare a formularelor de declaratie, pot solicita informatii suplimentare, prin telefon sau direct, de la orice administratie fiscala, la compartimentul pentru asistenta contribuabililor.
Contribuabilii sint rugati ca, dupa completarea formularelor de declaratie de venit, sa introduca un exemplar in plicul primit, pastrind celalalt exemplar. Plicul cu formularul declaratiei completat se depune la oficiul postal cel mai apropiat, de unde se primeste o recipisa ca dovada a respectarii obligatiei de declarare a veniturilor.
Pentru transmiterea, prin posta, a declaratiei de venit completata, este recomandata utilizarea plicului cu indicatia "CR" primit, acesta fiind un plic special, pentru care nu trebuie achitate taxele postale. In cazul in care va utiliza un alt plic, taxele postale vor fi suportate de catre contribuabil.
Contribuabilii care opteaza pentru virarea sumei de 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil catre o institutie non-profit trebuie sa bifeze casuta corespunzatoare din Declaratia de venit si sa completeze codul de identificare fiscala al ONG-ului, precum si contul bancar al acestuia. Si contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente, impuse pe baza de norme de venit, si nu au obligatia depunerii declaratiei, dar au efectuat in cursul anului 2005 cheltuieli cu burse private, pot alege intre restituirea acestora sau pentru sponsorizarea unei unitati nonprofit.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii