Fotoliul de primar al Brăilei pare din ce în ce mai neîncăpător în faţa numărului mare de candidaţi care au decis să se înghesuie pentru a conduce oraşul în următorii patru ani de zile. Deşi este greu de crezut, municipiul defilează cu 13 candidaţi la Primărie în alegerile locale din 5 iunie.
Biroul Electoral Judeţean şi cel Municipal au strigat "stop" depunerii candidaturilor pe 26 aprilie, la ora 00:00 şi au luat la analizat ultimele dosare primite. Dacă unii candidaţi precum cei ai partidelor mari, de genul PSD sau PNL, au decis să nu aştepte prea mult până la depunerea listelor, alţii au întârziat acest pas periculos de mult, riscând aproape să rămână pe dinafară. Este cazul deputatului PSRO Silviu Petrea, dar şi al consilierului municipal PND Simona Drăghincescu, care şi-au depus candidaturile în ultima zi. Fosta PNL-istă chiar a întâmpinat unele probleme tehnice la depunerea dosarului, însă le-a rezolvat ulterior şi a reuşit să intre în cursa electorală. Subliniem că pe lângă partidele politice clasice, în acest scrutin vom avea şi câteva formaţiuni noi, dar şi trei candidaţi independenţi, care au reuşit să strângă cele 1.813 semnături necesare pentru alegeri. De asemenea, trebuie punctat că la ultimul recensământ, din 2011, municipiul nostru avea 186.000 de locuitori, iar numărul alegătorilor cu drept de vot în prezent este de 181.000.
Cine se vrea primar al Brăilei
Biroul Electoral Municipal a admis candidaturile a 13 aspiranţi la fotoliul de primar al oraşului nostru. Este vorba despre: PSD-istul Marian Dragomir (40 ani, născut în Brăila, economist, jurist, în prezent deputat), PNL-istul Cătălin Boboc (40 ani, născut în comuna Viziru, Brăila, jurist, actualmente senator), preşedintele executiv ALDE Brăila, Dan Păun (52 ani, născut în Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, inginer, administrator), şefa UNPR Brăila, deputatul Marioara Nistor (61 ani, născută în Brăila, economist), consilierul municipal PND Simona Drăghincescu (54 ani, născută în comuna Ciorăşti, Judeţul Vrancea, inginer, economist, asistent regional cabinet europarlamentar), consilierul judeţean PNŢCD Gheorghe Chiru (50 ani, născut în Ploieşti, judeţul Prahova, economist, cadru didactic universitar), preşedintele PMP Brăila Viorel Botea (51 ani, născut în municipiul Brăila, profesor), deputatul PSRO Silviu Petrea (38 ani, născut în Brăila, economist), candidatul PRU Nicuşor Cîrîc (45 ani, născut în municipiul Brăila, economist, administrator), PRM-istul Adrian Râureanu (52 ani, născut în Brăila, inginer agronom, administrator). De asemenea, acestora li se adaugă candidaţii independenţi: Marian Ion (43 de ani, născut în Brăila, fost arhitect-şef al municipiului), Mariana Bîtcă (42 ani, născută în municipiu, fostă şefă a Asociaţiei Pro Democraţia, economist, manager proiecte) şi ex-PNL-istul Cristian Techiu (44 ani, născut în Brăila, de profesie electronist, în prezent administrator).
Trebuie subliniat că numărul celor care şi-au dorit să concureze pentru Primăria Brăila este şi mai mare, însă nu toţi au reuşit să strângă numărul de semnături necesare, astfel că nu au fost admişi în cursă. Este vorba despre candidatul independent Elvira Stavar (65 ani, economist) şi candidatul Partidului Dreptăţii Sociale, Emilia Bârsan (62 ani). Potrivit legii, există un termen de 48 de ore de la depunerea candidaturilor, în care acestea pot fi contestate.
Mai mult cu cinci candidaţi decât în 2012
Oferta electorală pare ceva mai bogată decât acum patru ani, însă nu trebuie ignorat faptul că unii dintre actualii candidaţi şi-au mai încercat norocul şi la alegerile locale din 2012. Aici îi putem aminti cu uşurinţă atât pe fosta independentă Simona Drăghincescu, cât şi pe ex-ecologistul Dan Păun. Mai exact, la vremea respectivă, pentru fotoliul de primar s-au luptat opt candidaţi: Aurel Simionescu din partea Uniunii Social Liberale, deputatul PDL-ist la vremea respectivă, Viorel Balcan (inginer) din partea Alianţei pentru Viitorul Brăilei, PPDD-istul Sorin Ovidiu Bălan (ziarist), PP-LC-istul Ene Tache (ofiţer), PRM-istul Adrian Vacu (economist), Dan Păun din partea Uniunii Ecologiste din România şi independenţii Simona Drăghincescu, respectiv Eugen Moise (subinginer).
Simionescu: "Numărul de candidaţi mi se pare mare"
Contactat telefonic de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", ieri, după publicarea hotărârilor BEM privind candidaţii, actualul primar Aurel Simionescu s-a arătat destul de surprins de numărul mare de aspiranţi la poziţia pe care o deţine. Acesta a afirmat că din punctul său de vedere, cei mai mulţi s-au înscris din cauză că au fost împinşi de la spate de Centru ori fără să îşi analizeze foarte bine poziţia în ochii electoratului. "Într-adevăr, numărul de candidaţi mi se pare mare. Sunt unii care candidează pentru că partidul lor le-o cere, pentru că nu poate să fie partidul fără candidat la Primărie. Mai sunt şi nişte candidaţi independenţi, care consideră dumnealor că ar putea să rezolve ceva în momentul acesta. Dar asta e o discuţie făcută mai de de mult, să spunem aşa. Eu, sincer, le-am mai spus unora că normal ar fi să aprecieze foarte bine şansele pe care le au, pentru că este vorba de un efort material şi uman. Iar dacă sondajele te dau cu 1% - 2%, nu ştiu care mai este rostul să candidezi. Dar fiecare îşi face calculele proprii şi îşi analizează propriile şanse. Nu întotdeauna analizele pe care le fac unii corespund cu analizele tale", a declarat Simionescu.
Înghesuială serioasă şi la listele de consilieri
Nu doar fotoliul de primar a prezentat interes zilele acestea, ci şi cele de consilieri municipali şi judeţeni. Astfel, pe scurt, amintim că din partea partidelor, la CLM au fost admise listele: PSD, PNL, ALDE, UNPR, PNŢCD, PND, PSRO, PMP, PRU, PRM, PER, PSR şi Partida Romilor Pro-Europa. Pe lângă aceştia şi-au mai depus candidaturi ca şi consilieri municipali independenţi: Cristian Techiu şi Lucian Căprariu (43 ani, născut în Cluj-Napoca, economist). Precizăm şi că Partidul Dreptăţii Sociale a încercat să se înscrie cu doi consilieri municipali, însă a fost respins pentru că nu a adus suficiente semnături.
În ceea ce priveşte Consiliul Judeţean, ieri, până la închiderea ediţiei print a cotidianului "Obiectiv", Biroul Electoral Judeţean încă mai lucra la emiterea hotărârilor legate de admiterea listelor de consilieri. Fuseseră deja admise listele PSD, PNL, PNŢCD, UNPR, PAR, PRU, ALDE, precum şi candidatura ca independent a medicului veterinar Marian Căpăţînă (46 ani, născut în Brăila). De asemenea, erau în aşteptarea hotărârilor BEJ: PMP, Asociaţia Partida Romilor, PRM, PSRO, PND, PER şi PDS.
Şanse pentru alegeri în două tururi
Nu este niciun secret pentru nimeni că numărul mare de candidaţi înscrişi în cursa pentru Primăria Brăila conduce către un scenariu previzibil: fărâmiţarea voturilor. Astfel, cel mai probabil, dacă alegerile locale vor fi într-un singur tur, indiferent care dintre cei 13 candidaţi va ieşi primar al municipiului, numărul de voturi va fi unul mic. Trebuie punctat că, recent, Tribunalul Bucureşti a admis două excepţii de neconstituţionalitate cerute de candidatul independent la Primăria Bucureşti, Liviu Avram. Prima excepţie se referă la articolul 50, aliniatul 2 din Legea 115/2015 privind alegerile locale, prin care candidaţii independenţi trebuie să depună o listă cu susţinători de cel puţin 1% din numărul celor înscrişi pe liste. Iar a doua excepţie face referire la articolul 101, aliniatul 2 din aceeaşi Lege, prin care se impune scrutinul într-un singur tur. După ce le-a admis, Tribunalul Bucureşti a decis trimiterea lor la Curtea Constituţională a României. Astfel, potrivit presei centrale, CCR va da un răspuns în această privinţă pe 4 mai, moment în care vom afla dacă se va reveni la varianta alegerilor în două tururi de scrutin.