PSD - partidul cu cei mai multi candidati "patati"
Partidul cu cele mai multe nume prezente pe lista este PSD, cu cinci candidati. Primul este Doru Damian, candidat in Colegiul II pentru Deputati, despre care "Academia Catavencu" spune ca i-a fost subaltern la Penitenciarul Braila, in perioada septembrie 1989 - aprilie 1990, lui Mihai Avramides si ca i-a luat acestuia apararea atunci cind Grupul de Investigatii Politice si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului l-au acuzat pe Avramides ca ar fi fost tortionar, ofiter de securitate si agent de legatura al actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu.
Despre Daniela Bartos, candidata din Colegiul I pentru Deputati, spune "Academia Catavencu" ca face parte din lotul "Beuran", al falsilor autori ai unor ghiduri medicale traduse din limba franceza; in urma scandalului, aceasta a solicitat sa i se retraga titlul de conferentiar universitar. Asociatia distribuitorilor de medicamente a acuzat-o de blaturi la licitatiile pe programe nationale. A aprobat, cu delegarea responsabilitatii, promovarea sotiei unui fost secretar de stat cu titlul de medic primar, fara indeplinirea criteriului vechimii. A pus bazele unei fundatii, alaturi de colega sa de partid si Guvern Ecaterina Andronescu, prin care se organizau misiuni comerciale de care au beneficiat reprezentanti ai administratiei locale gorjene. La momentul respectiv, presa a scris ca fundatia era, de fapt, o portita pentru acte de coruptie.
Despre Viorel Balcan, candidat in Colegiul III pentru Deputati, "Academia Catavencu" spune ca a fost acuzat de legaturi cu mediul de afaceri de tip mafiot grupat in jurul unui personaj italian, Rosario Raneri. Numele ii este asociat, prin firma la care actionar este fratele lui, afacerilor cu fier vechi de la CET , unde si-a angajat fiica pe post de consilier juridic si unde, spune "Academia Catavencu", si-a instalat propriul director de la care ar fi primit spaga de instalare de 200 de milioane de lei vechi. A solicitat si a obtinut o derogare de la lege pentru a putea ramine director la SC "Drumuri si Poduri" SA in perioada mandatului de senator, explicind ca salariul de 1,2 milioane de lei nu conteaza, ci e vorba de o legatura sufleteasca; dupa ce a parasit Parlamentul, a preluat pachetul majoritar al societatii cu drept de preemtiune asupra celorlalte actiuni. Conform "Academiei Catavencu", miza finala ar fi fost fondurile ISPA pentru reabilitarea strazilor brailene si viitorul pod peste Dunare. DNA il ancheteaza din 2006 pentru trafic de influenta.
Mihai Tudose, candidatul din Colegiul IV pentru Deputati, sustine "Academia Catavencu" are mai multe afaceri, iar printre acestea, una specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene. In 2006 a renuntat, conform declaratiilor de avere, la actiunile sale in aceasta poveste - editarea de brosuri informative Phare si Sapard precum si proiecte de finantari europene. Societatea a ramas insa in familie, sotia si parintii deputatului detinind portofoliul de actiuni.
Cristian Rizea, candidatul din Colegiul V pentru Deputati, a fost subiectul unei anchete in cazul unei deturnari de fonduri europene, demarata dupa o sesizare a Directoratului pentru Tineret al Comisiei Europene pentru justificarea unor cheltuieli din perioada 2000 - 2001, in perioada in care Cristian Rizea era directorul ANSIT (agentie guvernamentala pentru sprijinirea tineretului). Banii, 1,5 milioane de euro, au fost cheltuiti pe deplasari in strainatate si publicitate, desi ei fusesera pusi la dispozitia agentiei anume pentru derularea programului comunitar Youth.
Trei "patati" la PNG
Dupa PSD, urmatorul partid cu candidati "patati" este PNG - CD, "Academia Catavencu" nominalizind trei dintre candidatii acestei organizatii politice.
Primul este Tudorel Arbunea, candidat in Colegiul I pentru Deputati. Acesta a fost asaltat in 2000 in cladirea firmei de paza pe care o detine de catre angajatii nemultumiti ca nu isi mai primisera de mult salariile. Patru ani mai tirziu, fosta secretara a lui Arbunea a recunoscut ca a rupt relatia amoroasa pe care o avea cu acesta, dupa ce politicianul ar fi sechestrat-o si maltratat-o.
Despre Gheorghe Puscasu, candidat in Colegiul II pentru Deputati, "Academia Catavencu" spune ca este un om de afaceri specializat in constructii si transport persoane si ca a derulat numeroase contracte pentru lucrari de interes public in mai multe judete.
Adrian Mihail Dragan, candidat in Colegiul IV pentru Deputati, este acuzat de fals si participatie improprie la fals si complicitate la obtinerea unor subventii cu nerespectarea conditiilor legale din bugetul alocat producatorilor de griu, in conditiile in care, la vremea aceea, firma sa nu avea acest obiect de activitate. In context, falsul s-a bazat pe o gogomanie: firma se angaja sa produca recolta de griu in interval de mai putin de o luna - tranzactia s-a incheiat in august, iar recolta a fost promisa pentru toamna aceluiasi an.
PNL si PRM au cite doi candidati "patati"
PNL are doi candidati prezenti pe lista de "patati". Prima este Diana Tusa, candidata din Colegiul I pentru Deputati, despre care "Academia Catavencu" scrie ca, desi statutul de functionar public parlamentar ii interzice, sefa de cabinet a presedintelui Camerei Deputatilor a facut parte din consiliile de administratie ale mai multor societati comerciale la care ar fi avut acces, asa cum s-a vehiculat, gratie fidelitatii fata de Bogdan Olteanu.
Horia Vasioiu, fost deputat PD in doua mandate, a trecut anul acesta in tabara liberala, dupa ce a fost desemnat candidat al PNL Braila, in ciuda ostilitatii fatise dintre el si organizatia liberala braileana. Vasioiu face parte din grupul deputatilor care au votat legea ce interzice posibilitatea confiscarii averilor ilicite. Sotia sa, Daniela Vasioiu, fost viceprimar PD, a trecut si ea la PNL. Aceasta a fost cercetata pentru fals in declaratii, ca urmare a omiterii din declaratia de avere a veniturilor obtinute in perioada in care figura ca angajata a unei firme a fostului prefect PSD de Braila, Mihai Manea. Parchetul a dat sentinta NUP, pe motiv ca Daniela Vasioiu a uitat sa declare aceste venituri.
Si PRM are tot doi candidati "patati", primul fiind Costel Turtoi, candidat in Colegiul V pentru Deputati. Acesta este urmarit penal in trei dosare de inselaciune si evaziune fiscala, doua dosare fiind deja la Procuratura. Un alt dosar de frauda aflat in cercetare se refera la refuzul lui Turtoi de a pune la dispozitia lichidatorului informatii despre cele trei societati ale sale aflate in procedura de faliment - infractiune sanctionabila cu inchisoarea de la sase luni la trei ani. Candidatul a invocat ca a ajuns la faliment in urma unui blocaj financiar general, ca efect al crizei mondiale.
Desi, teoretic, lista publicata ieri de catre "Academia Catavencu" ar fi trebuit sa faca referire numai la candidatii pentru Camera Deputatilor, la judetul Braila a aparut pe lista si un candidat la Senat, din partea PRM. Valeriu Popa, candidatul din Colegiul II pentru Senat a fost adjunctul ministrului Energiei intre 1985 si decembrie 1989, perioada cea mai neagra din istoria recenta a Romaniei, cind furnizarea curentului electric fusese aspru rationalizata.
Badalan, "patatul" de la PDL
PDL are un singur reprezentat pe lista, si anume generalul (r) Eugen Badalan. Fostul sef de stat major al Fortelor terestre face subiectul unui proces intentat in baza acuzatiilor de abuz in serviciu si prejudicierea statului major cu 1,2 milioane de euro. Procesul a fost suspendat pe motiv de exceptie de neconstitutionalitate, dar instanta a dispus sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile. Acelasi cap de acuzare se refera si la prelungirea unui contract din 2004 intr-unul multianual. Badalan este, de asemenea, in proces cu fostul ministru al Apararii, Theodor Atanasiu, fiind reclamat pentru denunt calomnios, dupa ce a provocat deschiderea unui dosar penal care a dus la demiterea fostului sef politic al Armatei.
CASETA
Trei braileni pe lista neagra a "Coalitiei Romania Curata"
Lista "Academiei Catavencu" nu e singura publicata zilele acestea. Si "Coalitia Romania Curata" a intocmit o lista neagra, pe care figureaza in total 244 de candidati. Dintre acestia, un numar de 146 de candidati au intreprins actiuni impotriva statului de drept, 221 au refuzat sa semneze Pactul pentru Statul de Drept, 63 sint traseisti, iar 19 au probleme cu justitia. Pentru Braila, Coalitia Romania Curata a gasit un singur candidat penal si anume PDL-istul Eugen Badalan si doi traseisti - George Dragu, candidatul PDL din Colegiul I pentru Senatori, fost deputat PSD de Braila intre 1996 si 2004, si Horia Vasioiu, candidat PNL in Colegiul II pentru Deputati, pina nu de mult, deputat PD de Braila.