Mergi la conţinutul principal

12 detinute s-au rugat la Manastirea din Lacu Sarat

Se intimpla pentru prima data in istoria Penitenciarului de Maxima Siguranta Braila ca detinutii sa fie scosi din zona privativa de libertate in scopuri educativ-culturale, pentru a lua o gura de libertate. Gestul a fost facut prima data, duminica trecuta, cind 12 detinute si 8 detinuti au fost scosi - in cinstea primelor zile ale primaverii - pentru doua ore la teatru, dindu-li-se prilejul de a gusta putin din viata de dincoace de gratii. Ieri, conducerea Penitenciarului de Maxima Siguranta a optat, cu acceptul femeilor incarcerate, pentru o surpriza inedita pentru detinute. 12 dintre condamnatele si arestatele aflate in custodia inchisorii au participat la o slujba speciala, la Manastirea "Sfintul Pantelimon" din Lacu Sarat, oficiata de trei prelati, intre care si capelanul Penitenciarului, preot Danut Bogdan, care ne-a si declarat: "Este foarte important sa stii ca se gindeste cineva la tine, iar faptul ca astazi ne aflam aici, in Biserica Manastirii din Lacu Sarat, nu este o intimplare. Asa a vrut Dumnezeu! Evident, putem spune ca este o premiera atit pentru Penitenciarul Braila, cit si pentru Manastire. Am ales acest loc din mai multe motive: in primul rind, aceasta vizita a fost oferita detinutelor cu sprijinul conducerii inchisorii, de catre Capela Penitenciarului, dar si cu sprijinul Episcopiei Dunarii de Jos, prin Protoieria Braila. In al doilea rind, fiind o manastire de femei, am considerat ca astfel de intilniri, intre detinute si maicute, ar putea avea profunde implicatii emotionale, cu efect comportamental. In al treilea rind, este un prilej bun de meditatie asupra faptelor noastre, amintindu-ne ca "nu este om care sa fie viu si sa nu greseasca"".
Detinutele au ingenuncheat si s-au rugat, au aprins luminari pentru vii si pentru morti. Detinutele au primit si daruri, constind in iconite, carti de rugaciuni, dar si cite un pachet cu alimente de post. De asemenea, de 8 Martie, meniul oferit de Penitenciar a fost imbunatatit, iar femeilor li s-a acordat dreptul de a primi in plus fata de ceilalti detinuti cite o vizita si un pachet de maximum cinci kilograme. Intrebata ce reprezinta pentru o persoana privata de libertate aceasta scurta iesire din inchisoare, una dintre detinute a spus, cu vocea gituita de emotie: "Este un moment de cainta, un moment care ne va ajuta sa ne indreptam, fiindca noi am gresit fata de societate". Maica stareta a incercat sa "stearga" lacrimile de pe fetele detinutelor: "Sa nu uitam ca detentia nu este vesnica, pe cind Iadul este vesnic".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro