10 politisti braileni suspectati de coruptie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

10 politisti braileni suspectati de coruptie

Desi auzim la fiecare colt de strada ca la Braila coruptia este in floare, ca oamenii sint nedreptatiti de cei care fac abuz de putere pentru a cistiga bani nemunciti, cind este vorba de a-i da in git pe cei care nu au o carte de vizita curata, nimeni nu mai zice nimic. Si asta cu toate ca a fost infiintat un birou care sa se ocupe strict de aceasta problema si sa nu fie o activitate desfasurata de o structura al carei principal obiectiv sa fie altul, iar coruptia sa fie undeva in plan secundar. Structura este relativ noua, fiind infiintata in noiembrie 2005, dar concluzia bilantului dupa un an plin de activitate este aceea ca brailenii nu se inghesuie sa reclame fapte de coruptie. Din citiva mii de functionari ai Ministerului Administratiei si Internelor care isi desfasoara activitatea in slujba urbei noastre, doar 11 s-au aflat in atentia Biroului Anticoruptie Braila, in unele cazuri in urma autosesizarilor, iar in altele, in urma sesizarilor venite din partea brailenilor. Mai mult, in cele 12 luni de activitate, au fost inregistrate doar 50 de sesizari si petitii, insa mai toate erau legate de probleme de fond funciar sau de comportamentul necorespunzator al unor functionari aflati in timpul serviciului.
Biroul Anticoruptie Braila, aflat in subordinea directiei cu acelasi nume din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, este cu ochii pe miscarile gresite ale politistilor (inclusiv cei de frontiera), pompierilor si angajatilor administratiei publice locale si ai serviciilor descentralizate, cum ar fi Serviciul Regim Permise de Conducere si Inmatriculari a Vehiculelor, Serviciul Public Comunitar Judetean de Evidenta a Persoanei si Serviciul Pasapoarte. In cursul anului 2006, lucratorii biroului au efectuat verificari de natura penala in 11 cazuri, care au fost inaintate catre unitatile de parchet competente sa supravegheze activitatea de urmarire penala a ofiterilor de politie judiciara ai biroului. In 8 situatii au fost depuse sesizari fata de angajati ai Inspectoratului de Politie al Judetului, in doua situatii fata de angajati ai Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera, iar intr-un singur caz a fost vorba de angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" al judetului Braila. "In unele dintre spetele cercetate nu a fost vorba doar de infractiuni de coruptie, ci si de alte tipuri de infractiuni, precum abuz in serviciu. Din cele 11 situatii in care ofiterii DGA Braila au sesizat Parchetul, in 6 cazuri procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale, restul fiind in diferite stadii de instrumentare. Trebuie precizat ca ofiterii de politie judiciara din cadrul biroului sint abilitati sa efectueze acte de umarire penala numai daca sint delegati de catre procuror. Astfel, in baza unei bune colaborari cu institutia Parchetului, ofiterii au fost delegati sa efectueze acte de urmarire penala intr-un numar de 13 situatii, acestea fiind efectuate si inaintate Parchetului. Exista si situatii, din cele 11 lucrari de natura penala in care am facut verificari, pentru care am primit si delegari de la Parchet, care au fost inregistrate separat. De asemenea, am fost delegati si in alte cauze ale Parchetului, ce nu fusesera inaintate de noi", ne-a precizat subcomisar Silviu Jirlaianu, seful Biroului Anticoruptie Braila.
In baza dispozitiilor legale, Directia Generala Anticoruptie este abilitata prin lege sa efectueze verificari atit pe linia faptelor de natura penala, dar si asupra petitiilor inaintate de catre cetateni. Astfel, anul trecut, la nivelul Biroului Anticoruptie Braila au fost inregistrate 29 de petitii, toate fiind finalizate pina la sfirsitul anului. De asemenea, s-au facut verificari intr-un numar de 19 sesizari, primite la linia anticoruptie tel-verde 0800-806-806. Din totalul acestora, foarte putine au fost cele care sesizau aspecte legate de coruptie, majoritatea indicind nereguli in ceea ce priveste fondul funciar sau chiar comportamentul necorespunzator al functionarilor MAI cu care brailenii au intrat in contact. Au fost si cazuri in care Biroul Anticoruptie Braila a inaintat sesizari, pentru verificari din punct de vedere penal, institutiilor competente, dar acestea nu prezentau aspecte de coruptie.

Un singur brailean s-a inscris in audienta

Pe linia relatiilor publice, pe parcursul anului trecut, ofiterii Biroului Anticoruptie Braila au consiliat 17 persoane, una singura exprimindu-si dorinta de a fi primita in audienta.
Precizam ca ofiterii DGA sint abilitati prin lege sa efectueze acte de prevenire, descoperire si combatere a faptelor de coruptie in care sint implicati functionari MAI. Despre coruptie se poate vorbi ca fiind abuzul de putere savirsit de un functionar in exercitarea functiei publice, indiferent de statut, structura sau pozitie ierarhica, in scopul obtinerii unui profit personal, direct sau indirect. Brailenii care vor sa sesizeze astfel de fapte, savirsite de lucratori MAI, pot contacta Biroul Anticoruptie Braila la numerele de telefon 0239/613634 sau 0239/606100 int. 2270, ori pot apela linia gratuita anticoruptie 0800-806-806. De asemenea, cei interesati se pot prezenta si la sediul de pe strada Ana Aslan nr.39 (in aceeasi cladire cu Politia Municipiului Braila), sau pot veni la biroul de audiente amenajat in sediul Prefecturii Braila, camera 28, intrarea D. Programul de audiente al sefului Biroului Anticoruptie Braila, subcomisar Silviu Jirlaianu, este in prima zi de luni, a fiecarei luni, intre orele 13.00 - 16.00.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro