Mergi la conţinutul principal

„Micile atenţii” şi marile hoţii

Cazul fostului ministru PSD al Sănătăţii, Sorina Pintea, manager al Spitalului Judeţean Baia Mare, arestată preventiv pentru o şpagă de 120.000 de lei, în urma unui flagrant organizat de DNA, este deja de notorietate. O arestare preventivă dictată de o instanţă, în urma analizării unor probe prezentate de procurorii DNA. „Super tare!”, ar fi exclamat fostul ministru al Sănătăţii, la vederea şpăgii – de fapt, un comision de 7% din valoarea unor contracte pe care spitalul pe care îl conduce urma să-l deruleze. Nu pare chiar făcătură, aşa cum le place pesediştilor să spună.

Şi totuşi, Gabriela Firea, primar al Capitalei şi unul dintre fruntaşii PSD, consideră că „se plătesc nişte poliţe”.

„Oricine îşi poate pune întrebarea dacă nu se plătesc anumite poliţe”, spune Firea. Nu, nu oricine, ci doar cei care fură, de regulă. Doar cei care au pe mână banii statului, cei care trăiesc din contracte cu statul, cei care fac achiziţii publice în numele instituţiilor de stat pe care le conduc, cei care şi-au făcut un mod de viaţă din a umfla preţuri când vine vorba de achiziţii la stat, de a cere şpăgi sub formă de comisioane din valoarea contractelor atribuite, de a avea afaceri uriaşe cu statul, din a avea funcţii politice şi putere de decizie, cei care numesc în funcţii, cei care decid angajări la stat, cei care îşi favorizeză familia, rudele, prietenii, finii, naşii, proptelele politice. Cam ăştia se întreabă dacă nu cumva sunt plătite nişte poliţe, chiar dacă sunt prinşi cu şpaga în mână. Ăştia. Restul oamenilor care muncesc şi produc banii pe care ăia îi fură nu se întreabă asta. De regulă, consideră doar că se face dreptate.

Dar aşa e cu hoţul politic când e prins: plăteşte o poliţă, e dosar fabricat, e victimă a sistemului, este chiar condamnat politic – orice, dar niciodată vinovat, niciodată hoţ prins, niciodată unul care să regrete în vreun fel fapta comisă - nici măcar când se ajunge la condamnarea lui definitivă. Toţi sunt doar bogaţi şi cinstiţi.

Tupeul actualului primar PSD al Capitalei merge însă mult mai departe, într-o zonă greu de imaginat de un om normal la cap: „Le-a transmis colegilor ca, mai ales în perioada de început de martie, când se primesc mici atenţii simbolice, să fie foarte atenţi, pentru că se pot întâmpla multe în această perioadă în care totul se joacă în cheie electorală, politică”. Serios? N-am auzit pe nimeni să fie săltat de DNA pentru că a primt un mărţişor, o floare, o cutie de bomboane sau alte asemenea mici atenţii. Aaa, dacă „mica atenţie” înseamnă un „comision” – adică şpagă - de „doar” 7% din valoarea contractului, în loc de 10-15-20%, aşa cum se practică de obicei, atunci da, ar trebui să-şi facă griji.

Pe de altă parte, în ciuda notorietăţii cazului de care vorbeam, nu poate fi de neglijat tăcerea suspectă - sau complice - a PSD faţă de situaţie. N-am auzit până ieri niciun fruntaş al partidului care să se arate indignat nu de „poliţele” plătite, ci de fapta în sine de care este acuzată Sorina Pintea. Ceva, acolo, o părere de om cinstit, care nu iubeşte hoţia. Nici pe aia mare, nici pe aia mică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro