„Bila leneşă” se poate pune la treabă natural | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

„Bila leneşă” se poate pune la treabă natural

Dischinezia biliară sau „bila leneşă” reprezintă ansamblul tulburărilor cauzate de problemele de motilitate şi de secreţie, în sensul diminuării secretiei de bilă şi a eliminării acesteia în duoden. Se pare că principala cauza este de ordin neurovegetativ.

 

Dischinezia biliară este însoţită de următoarele simptome: dureri în hipocondrul drept (în general sub forma unei jene, uneori până la colici puternice), gust amar, senzaţie de greaţă, meteorism abdominal, vărsături biliare, migrenă, vertij. Pentru ameliorarea acestor simptome sunt indicate plantele tonic-amare, care stimulează secreţia şi excreţia de bilă. 

 

Plante care stimulează secreţia bilei

 

Aceste plante se administrează de obicei cu aproximativ 15 minute înainte de masă, sub formă de ceai (infuzie, decoct), pulbere măcinată, tinctura sau capsule. Iată care sunt cele mai eficiente plante împotriva “bilei leneşe”:

 

Păpădia are atât acţiune coleretic-colagogă, cât şi detoxifiantă, diuretică şi laxativă, ajutând la normalizarea valorilor colesterolului şi glicemiei. Se poate face o cură cu salată din tije sau frunze de păpădie, în amestec cu ulei de măsline şi suc de lămâie, 10-15 zile. Pe post de remediu pentru “bilă leneşă” păpădia se poate folosi şi ca infuzie, 2-3 căni/zi sau tinctură, o linguriţă diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

 

Anghinarea are acţiune coleretic-colagogă, hepatoprotectoare, tonic-digestivă, vasodilatatoare, antiaterosclerotică, ajutând la normalizarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor. Se foloseşte sub formă de infuzie (două căni/zi, prima dimineaţă pe stomacul gol) sau sub formă de tinctură, o linguriţă diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

 

Rostopasca are efecte coleretic-colagog, antispastic, de stimulare a secreţiilor digestive şi acţiune hipolipemiantă, hipocolesterolemiantă, antibacteriană şi antivirală. Se administrează sub formă de: pulbere, un vârf de cuţit de trei ori pe zi, timp de 21-30 de zile; tinctură, 10-30 picături/zi, diluate în aproximativ 100 ml de apă; infuzie, o cană/zi, băută treptat.

 

Armurariul este hepatoprotector şi hepatoregenerator. Se utilizează ca pulbere, o linguriţă de 3 ori/zi, care se ţine sub limbă.

 

Sunătoarea are acţiune coleretic-colagogă, antiinflamatoare, împiedicând degenerarea celulei hepatice. Drept remediu pentru “bilă leneşă” se foloseşte sub formă de ulei de sunătoare (câte 20 de picături de 3 ori/zi, în apă sau ceai) sau capsule cu ulei de sunătoare, 2-3/zi.

 

Dacă aveţi o “bilă leneşă” puteţi apela şi la uleiul de măsline, deoarece stimulează activitatea biliară şi previne apariţia calculilor biliari. Se ia dimineaţă pe stomacul gol o lingură de ulei de măsline extravirgin în asociere cu suc de lămâie. (Farmaciata.ro) 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro