Mergi la conţinutul principal

Șosele proaste sau șoferi proști?

Suntem de mulți ani – de fapt, de când am intrat în UE și, automat, în aceste statistici – campioni la numărul de morți în accidente rutiere din Uniunea Europeană. Nu ne întrece nimeni la acest capitol – nici măcar bulgarii, care de regulă ne salvează „onoarea” în mai toate clasamentele europene. Numai în weekendul trecut 24 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere pe șoselele patriei. 24 de morți în 3 zile!

Evident, cei mai mulți dintre români dau vina pe șoselele proaste, pe lipsa autostrăzilor, pe infrastructura deficitară. Dar realitatea este alta. De fapt, șoselele țării nu sunt chiar așa de proaste. Ba chiar, cele mai multe dintre ele sunt cât se poate de bune. Rar mai găsești drum național important care să nu fie reabilitat recent. Drumurile județene, aferente consiliilor județene, sunt de regulă praf. Dar, în ultimii 10 ani, șoselele țării s-au tot îmbunătățit. Greu, dar totuși vizibil, crește și numărul de kilometri de autostradă. Dar degeaba ai autostradă, dacă mergi pe ea pe contrasens sau lipit de mașina din fața ta, dând flash-uri nebune oricui „îndrăznește” să facă o depășire pe banda 2. Sau dacă habar nu ai să conduci pe autostradă.

În realitate, nu drumurile sunt adevărata problemă, ci șoferii. Am condus chiar mult prin Europa, inclusiv prin state din Est. Nicăieri, dar abslout nicăieri, nu am întâlnit atâția șoferi iresponsabili, atâția șoferi inconștienti, atâția șoferi grăbiți, atâția șoferi proști, atâția idioți și cretini cu permis. Nicăieri n-am întâlnit – și, de fapt, nicăieri nu există – atât de multă lipsă de educație – rutieră și nu numai – și atât de multă lipsă de bun simț ca în România.

Putem să avem mama autostrăzilor și mama șoselelor din lume. Degeaba, dacă la capitolul educație și civilizație – rutieră și nu numai – suntem praf și pulbere, iar sancțiunile sunt extrem de mici. Am mai spus-o: adevărata educație se face prin sancțiuni foarte mari. Suntem, cred, singura țară din lume care nu are niciun radar fix pe șoselele țării. NICIUNUL! și asta pentru că așa au decis în trecut parlamentarii, mare parte din ei la fel de idioți șoferi ca și cei pe care au dorit să-i protejeze cu pedepse blânde pentru încălcări ale regulilor de circulație (și nu numai). Noi avem o problemă cu polițiștii „din boscheți”, în timp ce prin alte țări există montate camere de viteză care îți calculează media vitezei pe tronsoane de drum, pe care nimeni nu depășește nici măcar cu 1 km/h viteza maximă legală.

Prin urmare, atât timp cât nu vom avea sancțiuni drastice pentru șoferii și pietonii care încalcă regulile de circulație, vom continua să fim campioni la numărul de morți de pe șosele, indiferent de cât de multe autostrăzi vom avea în viitor. Da, autostrazile au rolul lor, dar nu ne educă. Dimpotrivă, dau multora ocazia să arate doar cât de idioți șoferi sunt.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro