Mergi la conţinutul principal

Și să vi se ierte vouă toate păcatele...

”Viorica Dăncilă, prima femeie prim ministru din istoria României, o femeie civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă”.

Așa o prezenta Liviu Dragnea, în urmă cu un an și jumătate, la numirea în funcție. Între timp, Liviu Dragnea a ieșit din schemă, iar Viorica Dăncilă a devenit și prima femeie din istoria PSD care conduce partidul. Cum? Civilizat, neconflictual și deosebit de comunicativ. Ne-am convins de asta vineri, 9 iulie, când Brăila a devenit prima organizație PSD din țară analizată în urma rezultatelor obținute la alegerile europarlamentare. Deosebit de comunicativă, Viorica Dăncilă și-a adunat ca o cloșcă toți membrii într-o sală, în care, împreună, ore în șir, depășind cu mult programul, au analizat comportamente și rezultate, ferecați în spatele ușilor. Adică la propriu ferecați. Adică încuiați pe bune cu cheia. Cine intra încuia, cine ieșea încuia. Iar presa, și nu doar colegii mei din Brăila, ci și ditamai gașca de corespondenți, păzea holurile numărând de plictiseală de câte ori pe minut se răsucea cheia în broască. Într-un final, s-au deschis ușile larg și a început conferința de presă. Din nou, deosebit de comunicativă, Viorica și-a spus povestea, s-a lăudat până a dat pe afară, a mai lăsat să vorbească vreo doi, trei, a mai acceptat câteva întrebări, în general pe cele neincomode, după care, brusc, oaspeții înalți s-au ridicat și au plecat spre Galați. Tipic pentru școala de bune maniere și comunicare a PSD.

Am aflat însă, vineri, un lucru foarte important. În mărinimia ei, civilizata și neconflictuala Viorica Dăncilă nu va pedepsi nici un primar care la europarlamentare a dat cu flit PSD susținându-l fățiș și asumat pe Mihai Tudose. Doamne, ce femeie bună, cum le-a iertat ea toate păcatele!... Cum?! Habar n-avem! Că ce s-a întâmplat sub cheie, sub cheie a rămas, iar primarii s-au evaporat până să fie acceptată presa în sală. Putem să înțelegem, însă, din replicile cu substrat de ”jmeker” ale lui Teodorovici, marele președinte executiv al PSD, că nu degeaba au ”dialogat” ei cu ușile încuiate.

Acum, nu știu cum și-au explicat ”trădarea” primarii în cauză, ce li s-a promis și cât au crezut. Cert este că, în ciuda faptului că de 30 de ani Brăila este un important fief PSD, care a adus voturi cu duiumul partidului, înapoi nu a primit nimic. Sub PSD, Brăila s-a ruinat și a decăzut continuu, fără ca de la București (indiferent cine a condus partidul) să primească cel mai mic semn de bunăvoință și interes, cu excepția gogoșilor din perioadele electorale. Iar până una alta, singurul proiect palpabil pentru noi rămâne podul, datorat lui Mihai Tudose. Deci... cine, cui să arate îngăduință?!

Revenind la primarii iertați, dar și la toți ceilalți primari brăileni mai mult sau mai puțin supuși PSD, ei știu ce au făcut la europarlamentare și tot ei vor decide ce vor face și la următoarele alegeri. Ideea e că toți au în spate câte o turmă de alegători, care efectiv le stă la picioare. Cum vor folosi masa asta electorală, din nou doar ei decid, cu sau fără iertarea Vioricăi. Care nu poate face altceva nimic decât să le promită. Exact cum face PSD de 30 de ani. Iar ei înghit făgăduielile și, într-un final, se mulțumesc cu extrem de puțin. De ce? Pentru că le merge! Căci nu doar Viorica, ci și electoratul iartă. De 30 de ani, din 4 în 4 ani, tot iartă toate păcatele aleșilor (și nu doar din PSD, dar acum despre ei este vorba), făcute cu voie sau fără de voie, chit că (satul, comuna, orașul) întreg județul e praf și pulbere. Practic, din prea multă iertare, de ani de zile întrega țară se tot prăbușește. Singura diferență, de vreo lună nu se mai prăbușește mitocănește, pe sub mustață. Acum se prăbușește cu coc: civilizat, neconflictual și deosebit de comunicativ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro