Mergi la conţinutul principal

Ședința CJ. Modernizarea Stațiunii Lacu Sărat, în vizorul liberalilor

* consilierii județeni au aprobat, recent, două proiecte privind prelungirea transmiterii în folosință gratuită a Vilei Lăcrămioara, până la finele lui 2025, atât către CID, cât și către Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii «Lacul Sărat» Brăila * liberalii au propus ca termenul să fie până în decembrie 2024, însă președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că ambele entități încearcă să atragă fonduri europene, au nevoie de un sediu sigur pentru asta, așa că nu pot risca să aibă episoade incerte la momentul viitoarelor alegeri * în acest context, PNL-istul Dănuț Lungu a criticat perioada prea lungă care a trecut de la începerea discuțiilor privind dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat de către Asociație și până la concretizarea vreunui demers

 

Lucrările de modernizare a Stațiunii Lacu Sărat au început, însă perioada care s-a scurs de la momentul zero și până la această etapă nu a picat deloc bine pentru unii dintre aleșii din Consiliul Județean Brăila. Mai exact, la cea mai recentă ședință ordinară a CJ Brăila, cu câteva zile înainte ca autoritățile să anunțe demararea primelor lucrări în stațiune, s-a discutat despre acest subiect în plen, iar liberalul Dănuț Lungu a criticat faptul că de doi ani se discută despre dezvoltarea stațiunii, însă procedurile s-au întins mult peste măsură fără să se vadă ceva concret. Totul a pornit de la două proiecte aflate pe ordinea de zi, privind transmiterea în folosință gratuită, până la 31 decembrie 2025, a Vilei Lăcrămioara din Stațiunea Lacu Sărat, proprietate privată a județului, către Asociația ”Centrul de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă” (CID), dar și a unei suprafețe de 13,26 mp din acest imobil către Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat” Brăila, entitatea care se ocupă acum de administrarea zonei respective. Practic discutăm despre o prelungire. Totuși, prin vocile consilierilor Alexandru Bucălău și Marian Căpățînă, membrii grupului PNL au încercat în ambele cazuri să reducă perioada de transmitere a respectivei clădiri către CID și Asociație până la 31 decembrie 2024, însă fără succes.

Președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a explicat că ambele entități urmează să atragă fonduri europene pe noul exercițiu financiar și că una dintre condiții este aceea de a avea un sediu. Cum în anul 2024 ar urma o perioada instabilă în momentul Alegerilor Locale, până la stabilirea noului mini-Parlament județean, propunerea aparatului CJ a fost aceea ca perioada de transmitere a imobilului să se întindă până în 2025, moment de la care, după cum a precizat Chiriac, noul Consiliu va decide dacă va dori să facă altceva cu Vila Lăcrămioara sau nu.

După explicațiile primite, ambii consilieri PNL au renunțat la amendamente iar proiectele au fost aprobate în forma inițială, cu unanimitate de voturi.

Totuși, la rubrica ”Alte probleme” consilierul județean liberal Dănuț Lungu a profitat de moment pentru a solicita lămuriri privind intervențiile planificate pentru Stațiunea Lacu Sărat.

 

Lungu, supărat că lucrurile au trenat în privința lucrărilor din Stațiune

PNL-istul Dănuț Lungu l-a rugat pe președintele CJ Brăila să ofere un punct de vedere privind planurile Asociației ”Lacu Sărat”, afirmând la momentul ședinței că deși a trecut foarte mult timp de la înțelegerea încheiată între Consiliu, Primăria Municipiului Brăila și cea din Chiscani, în stațiune nu se vede mare lucru.

”Ce perspective?! Nu se vede absolut nimic! Nu s-a întâmplat nimic în doi ani de zile”, a criticat Lungu.

Chiriac și-a informat colegii la momentul ședinței (26 iulie) că vor vedea o schimbare radicală în zilele următoare, declarație care s-a adeverit la 1 august, când au început primele lucrări. Șeful CJ a explicat că nu au trecut doi ani așa cum sugerase colegul său liberal, ci doar un an, perioadă necesară pentru atingerea mai multor pași administrativi.

”Important este să se țintă de lucrare. Să fie calitate în ceea ce privește lucrările de acolo. Nu o facem numai pentru brăileni, ci pentru toată lumea. Pentru toți turiștii care vor veni în stațiune. (…) Noi ajutăm UAT Chiscani. Pentru că aici a fost problema. Nu avea destulă putere. Am făcut această Asociație pentru a împinge cât mai mulți bani spre dezvoltarea stațiunii. Și asta facem. Iar pentru la anul încercăm să modernizăm împreună cu Movila Miresii și lacul de acolo. Să vedem ce putem să facem și la Movila Miresii. Un alt proiect pe care ni-l dorim și suntem alături de fiecare UAT. Datoria noastră, a Consiliului Județean, este de a ajuta comunitățile pentru dezvoltare. Nu le spunem noi ce trebuie să facă. Putem doar să le recomandăm, să îi sfătuim. Și împreună am reușit să facem această asociere între Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean și UAT Chiscani. Eu zic că lucrurile merg în direcția bună. Hai să fim optimiști”, a declarat Chiriac.

Șeful CJ a mai specificat că a participat de curând la o întâlnire pe tema consultării ghidurilor de finanțare ale noului exercițiu financiar, cu precizarea că Județul Brăila va fi pregătit cu proiecte pentru a aplica imediat ce va fi posibil, chestiune valabilă inclusiv pentru Asociația ”Lacul Sărat”.

Chiriac a adăugat atunci în privința modernizărilor din stațiune că decizia privind prioritățile va fi luată la nivelul acestei entități, însă a punctat că va fi amenajată parcarea de la intrare iar accesul autoturismelor în stațiune va fi restricționat.

”Eu sper să continuăm și în toamnă. Când turiștii nu or să mai fie în stațiune, constructorul să aibă mai mult front de lucru. Și să putem, anul viitor, când va începe sezonul estival, stațiunea să arate cu totul altfel. Și va arăta cu siguranță! ”, a mai adăugat atunci Chiriac.

Reamintim că lucrările de reabilitare au început, luni, 1 august. Investiția este de peste 5 milioane de lei și se va derula pe o perioadă de 3 ani. Contractul pentru acordul cadru s-a semnat cu trei societăți care au câștigat licitația: MICATIS PROD SRL, ANVISOR TRANS SRL și DREAMS RIVIERA SRL.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro