“Se taie clase de la liceele care au dat elite”. Acesta a fost unul dintre muuultele comentarii apărute după scandalul reducerii numărului de clase la liceu și “războiul” declarațiilor dintre primar și inspectorul școlar general. Dincolo de atacurile politice ale celor doi, am observat cum toată lumea a luat apărerea școlilor cu ștaif dar nimeni nu s-a gândit o clipă și la liceele tehnologice. “Să fie locuri multe la prestigiosul liceu X sau Y, să vină copiii, să avem elite!” au gândit mulți. Căci, nu-i așa, e o mândrie pentru părinte să spună vecinilor că băiatul sau fata sa învață la liceul X sau Y. Să dăm atunci liceelor teoretice 10, 20 clase de fiecare, să meargă toți acolo și am terminat bâlciul. Toată lumea mulțumită! Dar atunci s-ar mai putea numi licee de elită? Unde mai e competivitatea, unde mai e calitatea? Vrem perfomanță, dar nu ne asumăm că pentru asta există niște limite ce trebuiesc trasate. Vă aduceți aminte de episodul de acum doi ani cu Liceul “Andrei Șaguna” din Brașov? De “fenomenul Brașov”, când elevii de gimnaziu care nu avea media 8.50 la finalul fiecărei clase și media 8 la română și matematică trebuiau să se transfere la altă școală? Foc și pară a fost lumea când a auzit de această regulă. Să arunce cu pietre în director și profesori în Piața Sfatului, nu altceva! Nu a ținut nimeni cont că prevederea aceasta exista de 17 ani, timp în care doar 3 elevi au fost nevoiți să se transfere. Și lucrurile ar fi mers în continuare bine mersi dacă un părinte ofuscat, cel mai probabil, ar fi acceptat că odrasla lui trebuie să mai muncească dacă vrea performanță. Și el, părintele, să se implice mai mult.
Revenind la oile noastre, nimeni nu a pus problema liceelor tehnologice și ce se va întâmpla cu ele. Numai că de la liceele tehnologice sau o școlile profesionale apar meseriașii care se caută peste tot în Europa. Mecanici, electricieni, sudori, strungari etc. De ce tot desconsiderăm aceste licee? Știți că pentru elevii de acolo e mult mai greu? Pentru că ei trebuie să învețe o meserie, adică au materii de specialitate, dar în același timp trebuie să “tocească” și pentru a susține un examen de bacalaureat. Examen pe care îl dau la aceleași materii ca cei de la liceele de elită. Sigur, veți spune că e mai ușor ca la liceele teoretice, dar tot e un examen riguros și pentru ei. Și, da, sunt un milion de probleme și la aceste licee, dar dacă am zăbovi cu privirea un pic mai mult asupra lor am putea crește și acolo calitatea.
Și știți ce e mai dureros în toată această poveste? Că elitele pleacă din țară, la fel cum o fac și meseriașii buni. Iar noi, în loc să încercăm să creștem fiecare elev în parte, pe bucățica la care se pricepe mai bine, promovăm în funcții cheie toți mediocrii. Care, cu aroganță, se mai laudă că au și doctorate.